Mot veiskille i Pakistans historie

I 47 år har Pakistan i praksis blitt styrt av to familier og hæren. Ved en seier til Imran Khan er det forventet at det stakes ut en ny kurs.

Slik så det ut i gatene i Pakistans hovedstad Islamabad natt til torsdag. Til tross for at mer enn halvparten av stemmene ennå ikke var talt opp, tok tilhengerne av den tidligere cricketspilleren Imran Khan og hans parti PTI feiringen på forskudd.

– Jeg har stemt på Pakistan Muslim League (PML-N). De har gjort mye for landet. Jeg tror at Pakistan vil få det bedre hvis de samme kandidatene får fortsette, sier Rana Ans til Aftenposten i Lahore.

Han er en av 106 millioner stemmeberettigede i Pakistan. Mange av dem gikk onsdag til urnene i det som omtales som ett av de viktigste valgene i landets historie.

Ans har på seg T-skjorte med foto av sin favorittkandidat, men det er ikke sikkert at partiet hans vinner. På meningsmålingene har det andre store partiet, PTI, ligget nesten likt med regjeringspartiet PML-N.

Rana Ans håper at Pakistan Muslim League (N), som har styrt Pakistan siden 2013, får fortsette etter onsdagens valg. Partiet står sterkt i millionbyen Lahore der Ans kommer fra. Tigeren på banneret bak er symbolet på Pakistan Muslim League (N).

– Jeg har stemt på PTI fordi landet trenger en ny kurs. Jeg har inntrykk av at mange ønsker det samme. Jeg håper i hvert fall at PTI vinner. Jeg er ikke fornøyd med innsatsen fra Pakistan Muslim League (N), sier Shaukat Ali Gujjar.

Shaukat Ali Gujjar vil ha endring i Pakistan. Han har stemt på den tidligere cricket-stjernen Imran Khan og hans parti PTI.

Eksstatsminister fengslet

Bare for noen måneder siden lå Pakistan Muslim League (N) an til å bli det største partiet i valget, men i sommer ble partiets tidligere leder Nawaz Sharif dømt til fengsel i ti år. Sharif har vært Pakistans statsminister i tre perioder.

Nawaz Sharif har vært Pakistans statsminister i tre perioder, men ble tidligere i sommer dømt til fengsel i ti år. Dette har svekket hans parti, PML-N.

I forbindelse med avsløringer i Panama Papers kom det frem at familien hans eier et par dyre eiendommer i London. Sharif fikk problemer med å overbevise en granskningsdomstol i Pakistan om at pengene som ble brukt til å kjøpe de dyre leilighetene, var tjent på ærlig vis.

Sharif ble satt i fengsel samme kveld han ankom Pakistan fra London 13. juli. Også hans datter og svigersønn er dømt i saken. De sitter også i fengsel.

Dette har skapt uro i partiet hans, PML-N, og gitt motstanderne hans argumenter for å stemme på andre partier.

Ny retning etter 47 år?

Pakistan har siden 1971 i praksis blitt styrt av to familier og den mektige hæren i landet. Zulfikar Ali Bhutto ble landets president i 1971, og overtok som statsminister i 1973. Han ble dømt til døden da hæren overtok landet i 1977.

Siden den gang har datteren hans, Benazir Bhutto, vært statsminister i to perioder. Kort tid etter at hun ble drept, ble hennes ektemann Asif Ali Zardari landets president. Nå er sønnen Bilawal Bhutto Zardari en av statsministerkandidatene. Men partiet til Bhutto-klanen ligger i meningsmålingene bak de to andre partiene.

29 år gamle Bilawal Bhutto Zardari er statsministerkandidaten til Pakistan Peoples Party. Hans morfar var president og statsminister i Pakistan på 1970-tallet. Hans mor var statsminister på 1990-tallet. Hans far var president i landet til 2013.

På den andre siden har Nawaz Sharif styrt landet i tre perioder som statsminister. Nå som Sharif sitter i fengsel, er hans yngre bror Shehbaz statsministerkandidat for partiet.

Derfor vil en mulig seier til Imran Khans parti bli sett som et veiskille i Pakistans historie.

Cricket-stjerne i vinden

Den største utfordreren til Sharif og hans PML-N er Imran Khan og partiet hans, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Han har trådt frem som favoritt på noen av de siste meningsmålingene.

Imran Khan har seilt i medvind etter at hans konkurrent Nawaz Sharif ble satt i fengsel.

Khan er en tidligere cricketstjerne som vant VM i 1992 for Pakistan. Han har ført en valgkamp som har dreid seg rundt antikorrupsjon.

Khan kom inn i politikken på 1990-tallet og har jobbet møysommelig for å føre partiet dit det står i dag. Han var en av de største pådriverne til at det ble åpnet sak mot Nawaz Sharif etter avsløringer i Panama Papers.

Khan klarte ikke å bli statsminister i 2013-valget da PTI fikk nesten 17 prosent oppslutning. Før dagens valg viste noen meningsmålinger nærmere på 30 prosent oppslutning for partiet.

PTI-tilhengere feirer de foreløpige resultatene som om det varen seier i Islamabad natt til torsdag.

Hæren holder Sharif på avstand

– Det er ikke noen tvil om at hæren og maktapparatet har veldig stor makt i Pakistan. Ingen har tidligere kunnet regjere i Pakistan uten å ha en forståelse med hæren og med tradisjonelle muslimske ledere, sier professor Elisabeth Eide ved fakultet for samfunnsvitenskap ved universitetet Oslo Met.

Hun sier at man ikke kan vite om Khan og hæren samarbeider, men at hæren i alle fall ikke er noen stor tilhenger av Sharif som i 1999 ble avsatt etter et statskupp ledet av generalen Pervez Musharraf.

370.000 soldater er plassert rundt omkring i landet for å sørge for sikkerheten i forbindelse med valget. I tillegg til å sørge for sikkerheten har hæren i Pakistan grepet makten flere ganger. Sist det skjedde var i 1999.

– Forsvaret har holdt en armlengdes avstand til ham. Og Sharif har tidvis uttalt seg kritisk mot militære ledere, sier Eide.

Startet med terror

De siste ukene før valget har vært preget av flere terrorangrep i landet. Derfor hadde myndighetene stasjonert ut hele 370.000 soldater for å sørge for sikkerheten. I tillegg kommer over 400.000 politifolk. Likevel ble 31 personer drept i et bombeangrep mot et valglokale i byen Quetta, vest i Pakistan.

Her blir en av de skadede kjørt til sykehus etter det dødelige angrepet i Quetta onsdag.

Det har også vært sammenstøt mellom rivaliserende grupper i enkelte distrikter i landet. Flere enn 20 personer er blitt skadet i disse episodene. En person ble drept i et slikt oppgjør i byen Swabi. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser i de største byene.