Libanon kan nå være på randen av politisk og økonomisk kollaps, advarer landets sosialminister, Rashid Derbas, i følge Reuters.
Samtidig slår menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch alarm om den forverrede situasjonen for kvinner og barn. FNs kvinnekomite var fredag samlet i Geneve for å diskutere situasjonen videre. Halvparten av de syriske flyktningene er kvinner og barn.
Strømkutt og vannmangel
Libanon forventer en tilstrømning av syriske flyktninger på til sammen 1,4 millioner mennesker innen utgangen av 2014, nærmere 1/3 av den totale befolkningen i landet.
— Vi har alle våre grenser og vår er nå nådd, fortsatte ministeren.
I følge FN har landet mottatt 38 prosent av flyktningene fra Syria, mer enn noe annet land i regionen.
Den store flyktningstrømmen har ført til problemer med infrastrukturen. Hovedstaden Beirut opplever oftere strømkutt, og myndighetene sliter blant annet med å gi sin voksende befolkning rent vann.
Utsetter vaksinasjonskampanje
Mer enn halvparten av syrerne i Libanon er barn, og størsteparten står uten skolegang.
Ninette Kelley, ved FNs høykommisær for flyktninger, uttalte samme dag at FN ikke på langt nær har nok ressurser til å sørge for skolegang for alle. Også en planlagt vaksinasjonskampanje for 800.000 flyktninger til vinteren blir nå utsatt på ubestemt tid. FN har gjentatte ganger bedt verdenssamfunnet om mer økonomisk støtte.
100.000 hver måned
Syriske flyktninger fortsetter å strømme over grensene, og omkring 100.000 forlater hjemlandet hver måned. FN venter nå 3,4 millioner syriske flyktninger i nabolandene innen årets utgang.
I en ny rapport publisert av Human Rights Watch, slår man fast at situasjonen for kvinner og barn i regionen stadig blir verre.
Tidligere i sommer skrev nettavisen Albawaba at så mange som 7.500 tilfeller av voldtekt er registrert i løpet av den tre år lange konflikten.
Det er ikke bare kvinnelige flyktninger som blir utsatt for vold. I rapporten kommer det frem at fredelige aktivister og hjelpearbeidere melder om trusler, vilkårlige arrestasjoner og tortur utført av både myndigheter og væpnede grupper.
— Kvinner blir ikke spart for brutaliteten i konflikten, men de er heller ikke passive ofre. Syriske kvinner tar stadig mer ansvar, både på grunn av situasjonen, men også på bakgrunn av egne ønsker. Ingen bør måtte betale med vilkårlige arrestasjoner, misbruk eller tortur, sier Liesl Gerntholtz i Human Rights Watch.