Verden

PST advarte mot høyreekstrem terror mens IS kom med flyktningene

Da PST vurderte hvilken trussel flyktningstrømmen var for Norge, pekte de på høyreekstreme grupper, ikke radikale islamister.

Benedicte Bjørnland og resten av PST pekte på høyreekstreme, ikke ytterliggående islamister, som den største sikkerhetsrisikoen ved flyktningstrømmen. Foto: Espedal, Jan Tomas

 • Christina Pletten
 • Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Det går frem av en pressemelding som ble sendt ut 24. september.

«Den økte asylanttilstrømmingen til Norge vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Dette fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor, for dette miljøet.» skriver PST i «Økt tilstrømning av flyktninger og asylsøkere til Norge og konsekvenser for trusselbildet».

Her kan du lese hvordan terrornettverket utnyttet flyktningkaoset i fjor høst til å komme seg usett til Europa.

Les også

IS sendte minst ni terrorister til Europa i flyktningkaoset

Presiserer nå

PST-sjef Benedicte Bjørnland presiserer overfor Aftenposten at sikkerhetstjenesten anser ekstreme islamister for å representere den fremste terrortrusselen mot Norge, men at bekymringen først og fremst er rettet mot det hjemmeradikaliserte miljøet og returnerte fremmedkrigere.

— Vi har ikke etterretning som tilsier at ISIL eller Al-Qaida har sendt fremmedkrigere for å gjøre noe i Norge. Norge er ikke like fremtredende i fiendebildet som Frankrike, Belgia og Storbritannia, sier hun.

Les også

Terrorforsker: - Dette er et vannskille for terror i Europa

ISIL er en annen betegnelse på terrorgruppen IS.

— Flere av dem som utførte terrorangrep i Frankrike og Belgia var på politiets overvåkingsliste, men unnslapp politiets radar da de kom hjem. Er det norske fremmedkrigere som dere ikke vet hvor er?

— Ja. Vi er ikke noen vegg til vegg-sikkerhetstjeneste. Og det kan være folk som har reist ut som fremmedkrigere, som vi ikke vet om.

- I vurderingen fra september står det at den største trusselen fra flyktningsituasjonen er fra høyreekstreme.

— Ja, men da har vi ikke tatt med hjemmeradikaliserte miljøer og truslene fra ekstreme islamister og retur av fremmedkrigere. Når vi ser isolert på migrasjonsstrømmen, så ser vi på kort sikt at det genererer trusler fra det høyreekstreme miljøet. Innvandring er på en måte fanesaken deres og en mobiliserende faktor. Det var øyeblikksbildet vi hadde da, sier Bjørnland.

Rundt 30 norske fremmedkrigere har kommet hjem igjen.

Les også

Halvparten av hjemvendte fremmedkrigere straffeforfulgt

Ble kalt konspirasjonsteori

Muligheten for at IS skulle gjemme terrorister i migrantstrømmen var et betent tema i fjor høst. Noen eksperter, deriblant svenske Magnus Ranstorp, sa etter angrepene i Paris at det var lite sannsynlig at IS vil bruke flyktningruten. EU-president Jean-Claude Juncker advarte mot å blande sammen flyktninger og terrorister. Dagbladet kalte det på lederplass en konspirasjonsteori benyttet av "motstandere av asylsøkere".

Justisminister Anders Anundsen (Frp) betegner situasjonen i fjor høst som "svært krevende". Hverken Anundsen eller PST vil utelukke at det kan ha kommet terrorister til Norge skjult blant flyktningene. I juni i fjor advarte Anundsen Stortinget om at dette kunne skje. Han mener flyktningstrømmen har skapt etterretningshull i Europa.

— Jeg har veldig opptatt av at vi skal få gode analyser på hva trusselbildet er. Det er viktig at vi ikke undervurderer det mulighetsrommet for at noen kan ha utnyttet flyktningstrømmen, sier Anundsen til Aftenposten.

«På vakt»

Europol mener det ikke finnes bevis for at terrorgrupper utnyttet den irregulære migrasjonsstrømmen «systematisk».

«Europol er på vakt og har sendt personell til Hellas og Italia for å gjøre sekundære sikkerhetskontroller for å være sikker på at migrasjonsflommen ikke utnyttes av terrorister og kriminelle,» skriver seniorrådgiver Tine Hollevoet i Europol til Aftenposten i en epost.

 1. Les også

  Her kan du utforske det store terrornettverket

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  PST: Russisk spionasje og ekstrem islam utgjør de største truslene

 2. VERDEN
  Publisert:

  Europa rammes stadig oftere av terror

 3. VERDEN
  Publisert:

  Europol sender 200 etterforskere til flyktningpunkter

 4. NORGE
  Publisert:

  PST mener risikoen for terrorangrep i Norge er blitt mindre

 5. VERDEN
  Publisert:

  IS inviterer flyktninger til middager og bønnemøter. Så prøver de å rekruttere dem til terror.

 6. NORGE
  Publisert:

  Tolv personer etterlyst av PST for IS-tilknytning