Verden

Bitrere britisk brexitstrid: Sex-sverting og kommentar om selvmordsvest

Den interne striden om makten i det britiske konservative partiet ser ut til å bli bitrere.

Boris Johnson skal skilles fra sin ektefelle gjennom mange tiår, Marina Wheeler. Samme uke som dette ble kjent, ble en flere år gammel saksmappe med svertende påstander om Johnson sirkulert i politiske kretser.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Bataljen, som allerede har vært røff, hardnet søndag kraftig til på to måter:

 • Et dokument på 4000 ord med en rekke påstander om Boris Johnson, tidligere utenriksminister og London-ordfører, dukket opp på den nasjonale radaren.
 • Han fikk dessuten kjeft av partikolleger for det som anses som en særskilt kraftig og upassende kommentar, selv til den frittalende politikeren å være.

Ble sirkulert denne uken

Det var The Sunday Times som meldte at en av statsminister Theresa Mays tidligere rådgivere har laget en saksmappe om hennes rival og tidligere utenriksminister Boris Johnson.

Dokumentet skal inneholder svertende påstander om Johnsons seksualliv og private kommentarer han har kommet med, blant annet at han som student skal ha prøvd kokain.

Saksmappen ble utarbeidet i 2016 da Johnson ble sett som en alvorlig utfordrer til å overta ledelsen av det konservative torypartiet, men ikke brukt da kampanjen hans ikke førte noen vei. Denne uken ble det sirkulert i politiske kretser, melder avisen, da det ble kjent at Johnson skal skilles.

Landsmøte om tre uker

Partikilder avisen har snakket med, mener dokumentet nå spres fordi Johnson leder angrepet mot Mays plan for brexit, britenes utmelding av EU. Den avgått utenriksminister skal tale på flere arrangementer under partiet landsmøte i Birmingham om tre uker. Ferske meningsmålinger viser at motstanden mot EU ikke er like bastant som før.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3b0fbce9239b3bf2888702aaa645841a/Stort%20bilde

Statsminister Theresa May og daværende utenriksminister Boris Johnson under et regjeringsmøte i fjor.

– Selvmordsvest på grunnloven

Samtidig som dokumentet med svertende informasjon er dukket opp, har Johnson kommet under tungt skyts for en kommentar i en avisartikkel.

– Vi har festet en selvmordsvest rundt grunnloven vår og gitt detonatoren til Brussel, skrev Johnson i avisen Mail on Sunday.

Utfordrer lederskapet?

Artikkelen utløste en rekke kritiske kommentarer fra partikolleger og økte spekulasjonene om at han vil utfordre Mays lederskap i partiet. Johnson gikk ut av Mays regjering i juli etter at det ble klart at hennes plan for brexit innebærer en nær tilknytning til unionen også etterpå. Johnson var for sin del en sentral frontfigur i kampanjen som lyktes med å få britene til å stemme nei til EU.

– Avskyelig øyeblikk

Alan Duncan, Europaminister både nå og under Boris Johnson, legger på Twitter ikke fingrene mellom i sin omtale av ekssjefen.

– Dette markerer et av de mest avskyelige øyeblikkene i moderne britisk politikk. Jeg er lei meg, men dette er slutten på Boris Johnsons politiske liv. Hvis det ikke skjer nå, skal jeg sørge for at det skjer senere, skriver han.

Et konservativt parlamentsmedlem og Afghanistan-veteran, Tom Tugendhat, mener kommentaren ikke var morsom og ba Johnson bli voksen. Han har selv vært vitne til blodbadet ekte selvmordsbombere har skapt.

Britene skal forlate EU 29. mars neste år. Samtalene mellom britene og EU går imidlertid trått. Derfor har den britiske regjeringen trappet opp sitt arbeid med å utrede muligheten for at de da går ut av unionen uten å ha en avtale klar.

Les også

 1. Gjør klar for ny sesong med brexit: Britene har hatt tidenes verste sommer-oppkjøring

 2. Boris Johnson nekter å unnskylde at han sammenlignet kvinner i burkaer med «postkasser» og «bankranere» – får støtte av Steve Bannon

Les mer om

 1. Boris Johnson
 2. Brexit
 3. Britisk politikk