61 hoder titter opp fra dekket på den grå skøyta med det blå og hvite flagget svaiende i den kjølige vårvinden.
De er nettopp blitt berget av den greske kystvakten etter at det hadde gått hull i båten deres. De satte ut fra Tyrkia klokken tre på tirsdag morgen og har vært på sjøen i over seks timer.
— Hvilket land er det her? spør en syrisk jente mens hun er skjelver i de gjennomvåte klærne.
— Hellas, forklarer jeg. Hun trekker lett på skuldrene, men smiler.- Hvor lenge tror du vi må være i leiren før vi kan fortsette? Dager, uker? spør en annen person.
Han heter Kamad, er 28 år gammel og kommer fra Mosul Irak.
Han har akkurat ankommet gresk jord fra Tyrkia sammen med kameraten Mohammed (27). Ingen av dem har den fjerneste anelse om at de antageligvis ikke kommer til å få lov til å fortsette.
- De som skal sendes tilbake stenges inne i leirene: Strid om lukkede mottak på greske øyer fører til at FN sier stopp.
Lurt av smuglerne
Tyrkiske tjenestemenn har allerede ankommet de greske øyene, og det er ventet at deportasjonen vil starte snart.
Flyktningavtalen mellom Hellas og Tyrkia trådte i kraft for flere dager siden. Likevel har både Mohammed og Kamad og flere hundre andre risikert livet og brukt formuer på å komme til Europa.
Ifølge FN kom 2350 mennesker i løpet av de tre første dagene etter at avtalen var blitt implementert. Flesteparten kommer til Lesbos, men mange kommer også til Chios, som ligger lenger sør.
Her forteller Dan Tyler i Flyktninghjelpen at mange ser ut til å ha vært klar over avtalen, men at flere sier de hadde blitt fortalt av smuglerne sine at avtalen ikke har trådt i kraft ennå.
— Noen var blitt fortalt av smuglerne at avtalen ikke startet før i midten av april. Andre var bare blitt fortalt at de fortsatt hadde god tid, sier Tyler.
Fortsetter å komme
Alle som har ankommet Hellas etter at klokken slo 00.01 og datoen viste 20. mars, skal tilbake til Tyrkia, ifølge avtalen som har mottatt massiv kritikk av både hjelpeorganisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner.
Selv om det har vært litt færre ankomster i mars, sammenlignet med januar og februar, har Nassos Karakitsos (35) liten tro på at avtalen EU, Tyrkia og Hellas har inngått, vil fungere.
Han er til vanlig maritim sikkerhetsoffiser i Athen. De siste 2,5 månedene har han imidlertid tatt fri fra jobben og vært her i Lesbos og jobbet som teamleder for de frivillige i Emergency Response Centre International (ERCI). Han sier at de har sett slike svingninger i strømmen tidligere og er fortvilet over det han mener er en kynisk behandling av menneskeliv.
— Det kommer nok til å fortsette som vanlig, sier han, mens han speider utover fra en av utkikkspostene lang sørøst-kysten på Lesbos.
- **Aftenposten dro til Lesbos og møtte dem som kom for sent:
.**
Smuglet ut av IS-by
Ved fergeleiet i Lesbos forteller 27 år gamle Mohammed videre, med et stort smil om munnen, at de to vennene skal videre til Tyskland.
De sier ble smuglet ut av Mosul, som er IS' hovedsete i Irak, i lastebiler. De reiste på forskjellige tidspunkt og sier det kostet rundt 1500 dollar pr. person.
— Var vi blitt tatt, ville de kappet hodet av både oss og smugleren, forteller Kamad, som legger til at den til vanlige 14 mil lange turen tok cirka en uke.
Mohammed skyter inn at hans tur tok 18 dager. De er ivrige. Nå er de her. I det etterlengtede Europa, og de har like mange spørsmål til meg, som jeg har til dem. Men jeg har ikke noen svar å gi.
Så langt har ingen, hverken hjelpeorganisasjoner eller myndigheter, kunne svare på hva som skjer videre. Alt de vet er at de som nylig har kommet, over 2350 mennesker, skal tilbake til Tyrkia.
FN har allerede uttrykt bekymring for at avtalen ble innført for tidlig, uten at greske myndigheter var godt nok forberedt på å ta seg av dem som trenger det.
------------ Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.
Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.
------------ Aftenposten har fulgt Europas håndtering av migrantene. Les flere saker her:
- De som skal sendes tilbake stenges inne i leirene: Strid om lukkede mottak på greske øyer fører til at FN sier stopp.
- **Aftenposten dro til Lesbos og møtte dem som kom for sent:
.**
- **I Tyrkia møtte Aftenposten menneskene som blir grovt utnyttet av menneskesmuglerne:
.**
- Lekket møtereferat avslører Tyrkias metoder: Truet med å oversvømme Europa med flyktninger hvis de ikke fikk mer penger.
- Tysklands Merkel har måtte svelge noen kameler for å gjøre Tyrkia fornøyd. De kan du lese om i saken: Slik presset Tyrkias president Europa i kne.