Verden

Menneskesmuglerne lyver for flyktningene

De som ankommer Hellas er blitt fortalt at EU-avtalen ikke gjelder ennå.

Kamad (28) speider etter Mohamed (27) idet han går inn på bussen som skal frakte han til hovedleiren på Lesbos. Foto: Jan Tomas Espedal

 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter

I dagene rett før, og rett etter at den nye flyktningavtalen trådte i kraft, jobbet greske myndigheter med å tømme øyene for migranter. Alle som ankom etter avtalen skal tilbake til Tyrkia. Foto: Jan Tomas Espedal

61 hoder titter opp fra dekket på den grå skøyta med det blå og hvite flagget svaiende i den kjølige vårvinden.

De er nettopp blitt berget av den greske kystvakten etter at det hadde gått hull i båten deres. De satte ut fra Tyrkia klokken tre på tirsdag morgen og har vært på sjøen i over seks timer.

— Hvilket land er det her? spør en syrisk jente mens hun er skjelver i de gjennomvåte klærne.

Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæter og fotograf Jan T. Espedal på Lesbos.

— Hellas, forklarer jeg. Hun trekker lett på skuldrene, men smiler.- Hvor lenge tror du vi må være i leiren før vi kan fortsette? Dager, uker? spør en annen person.

Han heter Kamad, er 28 år gammel og kommer fra Mosul Irak.

Han har akkurat ankommet gresk jord fra Tyrkia sammen med kameraten Mohammed (27). Ingen av dem har den fjerneste anelse om at de antageligvis ikke kommer til å få lov til å fortsette.

 • De som skal sendes tilbake stenges inne i leirene: Strid om lukkede mottak på greske øyer fører til at FN sier stopp.

Lurt av smuglerne

Tyrkiske tjenestemenn har allerede ankommet de greske øyene, og det er ventet at deportasjonen vil starte snart.

Flyktningavtalen mellom Hellas og Tyrkia trådte i kraft for flere dager siden. Likevel har både Mohammed og Kamad og flere hundre andre risikert livet og brukt formuer på å komme til Europa.

Tre båter kom til Lesbos denne natten. Totalt kom 2350 mennesker i løpet av de tre første dagene etter at avtalen hadde trådt i kraft. Foto: Jan Tomas Espedal

Ifølge FN kom 2350 mennesker i løpet av de tre første dagene etter at avtalen var blitt implementert. Flesteparten kommer til Lesbos, men mange kommer også til Chios, som ligger lenger sør.

Her forteller Dan Tyler i Flyktninghjelpen at mange ser ut til å ha vært klar over avtalen, men at flere sier de hadde blitt fortalt av smuglerne sine at avtalen ikke har trådt i kraft ennå.

— Noen var blitt fortalt av smuglerne at avtalen ikke startet før i midten av april. Andre var bare blitt fortalt at de fortsatt hadde god tid, sier Tyler.

Fortsetter å komme

Alle som har ankommet Hellas etter at klokken slo 00.01 og datoen viste 20. mars, skal tilbake til Tyrkia, ifølge avtalen som har mottatt massiv kritikk av både hjelpeorganisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner.

Moria-leiren på Lesbos er nå blitt stengt. Alle de nye migrantene som kommer til øyen blir sendt hit og sperret inne. Foto: Jan Tomas Espedal

Selv om det har vært litt færre ankomster i mars, sammenlignet med januar og februar, har Nassos Karakitsos (35) liten tro på at avtalen EU, Tyrkia og Hellas har inngått, vil fungere.

Han er til vanlig maritim sikkerhetsoffiser i Athen. De siste 2,5 månedene har han imidlertid tatt fri fra jobben og vært her i Lesbos og jobbet som teamleder for de frivillige i Emergency Response Centre International (ERCI). Han sier at de har sett slike svingninger i strømmen tidligere og er fortvilet over det han mener er en kynisk behandling av menneskeliv.

— Det kommer nok til å fortsette som vanlig, sier han, mens han speider utover fra en av utkikkspostene lang sørøst-kysten på Lesbos.

 • **Aftenposten dro til Lesbos og møtte dem som kom for sent:
Les også

Hadde Osam (27) og Nisreen (19) kommet bare noen timer tidligere, ville de kunne fortsatt oppover til Europa

.**

Smuglet ut av IS-by

Ved fergeleiet i Lesbos forteller 27 år gamle Mohammed videre, med et stort smil om munnen, at de to vennene skal videre til Tyskland.

De sier ble smuglet ut av Mosul, som er IS' hovedsete i Irak, i lastebiler. De reiste på forskjellige tidspunkt og sier det kostet rundt 1500 dollar pr. person.

— Var vi blitt tatt, ville de kappet hodet av både oss og smugleren, forteller Kamad, som legger til at den til vanlige 14 mil lange turen tok cirka en uke.

OPT__K4A9558_doc6ozmqnftjlv1k16kbaaj_doc6ozo3uaqqjb12w9xqaaj-mhMucC52Q8.jpg Foto: Jan Tomas Espedal

Mohammed skyter inn at hans tur tok 18 dager. De er ivrige. Nå er de her. I det etterlengtede Europa, og de har like mange spørsmål til meg, som jeg har til dem. Men jeg har ikke noen svar å gi.

Så langt har ingen, hverken hjelpeorganisasjoner eller myndigheter, kunne svare på hva som skjer videre. Alt de vet er at de som nylig har kommet, over 2350 mennesker, skal tilbake til Tyrkia.

FN har allerede uttrykt bekymring for at avtalen ble innført for tidlig, uten at greske myndigheter var godt nok forberedt på å ta seg av dem som trenger det.

------------ Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

------------ Aftenposten har fulgt Europas håndtering av migrantene. Les flere saker her:

.**

 • **I Tyrkia møtte Aftenposten menneskene som blir grovt utnyttet av menneskesmuglerne:
Les også

Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

.**

 1. Les også

  Leger Uten Grenser avslutter flyktningarbeid i protest

 2. Les også

  Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia er kostbar - særlig for flyktningene

 3. Les også

  Voldsomme sammenstøt ved grensen mellom Hellas og Makedonia

 4. Les også

  Norske redningshelter i gresk tragedie

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hellas advarer mot ny migrantkrise. Ny rekord sist måned.

 2. VERDEN

  Eksplosiv situasjon på fem greske øyer. Flyktninger, lokale innbyggere og høyreekstreme tar nå til gatene.

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Migrantkrisen er ikke over

 4. VERDEN

  Hellas vil stanse migrantrømmen. Her sneier Kystvakten en gummiflåte.

 5. VERDEN

  Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

 6. VERDEN

  Etter fem år i sammenhengende migrantkrise, er grekerne på Lesbos lei. – Nå får noen andre overta.