Verden

It-selskaper jobber for å tette sikkerhetshull

Mens It-selskapene står i kø for å få ut oppdateringer som skal beskytte mot to nyoppdagede sikkerhetshull, prøver eksperter å vurdere hvor stort problemet er.

Apple er blant selskapene som jobber med å tette sikkerhetshullene som er avslørt de siste dagene. Illustrasjonsfoto: Tony Gutierrez / AP / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Svakhetene i databrikkene som styrer milliarder av datamaskiner og andre enheter som mobiltelefoner og nettbrett, gjør at uvedkommende kan få tilgang på sensitiv informasjon. Det er sjelden selve databrikken er årsaken til slike sikkerhetshull. Forskere hos Google har vist hvordan hackere kan utnytte svakhetene, som har fått kallenavnene Spectre og Meltdown, til å gå tilgang til passord, krypteringskoder og andre sensitive opplysninger. Så langt har det ikke kommet meldinger om angrep.

– Omfanget av denne typen angrep undersøkes fortsatt og vi jobber med leverandører og sikkerhetseksperter for å fastslå hvor alvorlig trusselen er og hvordan den kan fikses, sier Luke Wagner i Mozilla.

– Dette angriper en av grunnstenene i moderne datamaskiner. Bedrifter og forbrukere bør oppdatere operativsystemene sine og installere oppgraderinger så fort de rulles ut, sier teknologisjef Steve Grobman i antivirusselskapet McAfee.

Slike oppdateringer kommer nå i høyt tempo fra en rekke IT-selskaper. Ett av dem er Apple, som i den siste versjonen av sine operativsystemer har lagt inn beskyttelse mot Meltdown, sier at de i løpet av de nærmeste dagene også vil oppdatere nettleseren Safari – som brukes på både Mac, iPhone og iPad – og beskytte brukerne mot Spectre.

Les mer om

  1. Operativsystem
  2. IT-sikkerhet