Verden

- Du kan dra til Moskva til du blir blå i ansiktet – det virker ikke

MÜNCHEN (Aftenposten): Den republikanske sentatoren Lindsey Graham gikk til frontalangrep på den tyske kansler Angela Merkel under dagens sikkerhetskonferanse i München.

Senator Lindsey Graham fyrte løs mot den tyske forbundskansler. Cliff Owen

 • Alf Ole Ask

— Du tar feil, Angela Merkel, sa senator Lindsey Graham om den tyske forbundskanslerens klare melding om at det ikke er våpenleveranser til den ukrainske hæren som er løsningen på krisen.

Dette sa Merkel da hun lørdag formiddag snakket til sikkerhetskonferansen. Hun mente at løsningen lå i dialog og at det måtte finnes en politisk-diplomatisk løsning.

Graham understreket at Vesten må stille opp når folk kjemper for uavhengighet og fred.

— Det er på tide å våkne opp til realitetene, sa han og mente at Merkel måtte stå opp i mot løgnene og den russiske aggresjonen.

Burde vite bedre

Graham, som er medlem av Senatets forsvarskomite for republikanerne, økte temperaturen under konferansen da han karakteriserte uttalelser fra den russiske siden som «søppel».

Ifølge senatoren hadde han stor respekt for Angela Merkel, men når det kom til Ukraina var de uenige. Han mer enn antydet at hun med sin bakgrunn fra Øst-Tyskland måtte vite hvor viktig det er å få støtte i en kamp for frihet.

Graham gjorde det samtidig klart at det nå jobbes på Capitol Hill med et forslag om å sende våpen til Ukraina, og at forslaget vil samle bred støtte.

USAs visepresident Joe Biden talte også på konferansen og erklærte seg enig med Merkel om at det var verdt forsøket å forhandle slik Francois Hollande og Merkel nå gjør.

Men også Biden understreket at Russland må vurderes ut fra hva landet gjør og ikke hva det skriver under på. Men han stanset før han lovet våpen til Ukrainas regjering. Men understreket Ukrainas rett til å forsvare seg. Bidens tale - som kom rett etter Grahams utblåsning, dempet ikke inntrykket av at det går i retning av at USA kan komme til å sende våpen til Ukraina.

Lavrov advarte

Senatorens krasse uttalelser kom med henvisning til uttalelser fra så vel utenriksminister Sergej Lavrov som lederen i utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen, Konstantin Kosasjev.

Lavrov beskyldte NATO-landene for å ha militære rådgivere i Ukraina under demonstrasjonene i fjor, mens Russland ikke hadde det.

— Det er ingen løsning at Vesten pumper Ukraina full av dødelige våpen, sa den russiske utenriksministeren.

Sterke ord

Kosasjev, som satt i panelet sammen med Graham, slo gang på gang fast at det ikke fantes russiske styrker i Ukraina i dag. Bevisene han la frem var blant annet rapporter fra russsiske militære.

— Dersom det dere har hørt her er korrekt, så må jeg si at vi må sparke hele den amerikanske regjeringen og alle sikkerhetspolitiske eksperter, sa senator Graham og gjentok flere ganger at de uttalelsene som kom fra russisk side om det som skjedde i Ukraina og Russlands rolle var «søppel».

I salen satt en annen av de fremste republikanske utenrikspolitikerne i Kongressen, nemlig tidligere presidentkandidat og senator John McCain - som nikket samtykkende til Grahams uttalelser.

Graham mente videre at dersom en skal kunne inngå avtaler med en motpart må den snakke sant. Det mente han at russerne ikke gjorde. Derfor trodde han ikke noe på de forhandlingsforsøkene som Merkel og Hollande drev med overfor Putin.

Forbundskansler Angela Merkel og Franrikes president Fracois Hollande forsøker å få til våpenhvile i Ukraina. Efrem Lukatsky

Denne paneldebatten, og Merkels opptreden, viste med all tydelighet at USA og deres allierte i Europa sklir fra hverandre i spørsmålet om våpenstøtte til Ukraina. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har gjort det klart at Norge ikke støtter våpen til Ukraina. Det samme standpunktet som har bred støtte i Europa.

Stoltenberg og Lavrov

Forhandlingen mellom Russland, Frankrike, Tyskland og Ukraina om en våpenhvile skal fortsette på telefon søndag.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte også den russiske utenriksminister her i München lørdag. Dette var den første kontakten på høyt politisk nivå mellom NATO og Russland etter annekteringen av Krim. De to var enige om at den politiske kontakten skal holdes åpen og at en også skal ha militære kommunikasjonslinjer for å unngå misforståelser. Men alt praktisk militært samarbeid mellom NATO og Russland er opphørt som et resultat av Russlands opptreden i og overfor Ukraina.

Stoltenberg sa i møte med norsk presse at det er hevet over enhver tvil at det er russisk kontrollerte styrker i Ukraina.

— Det viser de etterretningsopplysningene vi får inn. Rapporter fra ulike internasjonale hjelpeorganisasjoner, mediene og fra sosiale medier der russiske soldater og deres familier er aktive, sa generalsekretæren.

Stoltenberg ville selv ikke ha noen mening om den debatten som nå pågår i enkelte medlemsland, særlig USA, om å sende våpen til Ukraina. Det er det, ifølge generalsekretæren, opp til det enkelte land å avgjøre. Men Stoltenberg sier han stiller seg 100 prosent bak forhandlingsinitiativet til Francois Hollande og Angela Merkel. Han ville imidlertid ikke si noe om han tror dette vil lykkes, og viste til at Merkel selv har sagt at dette er vanskelig.

Les også:

 1. Les også

  Mislykket blitzdiplomati for Merkel og Hollande

 2. Les også

  Stoltenberg om Ukraina: - Opprørerne har fått betydelig større forsyninger

 3. Les også

  Frakter inn nødhjelp til sivilbefolkningen ved frontlinjen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Lavrov mener Stoltenberg er preget av kald krigs tenking

 2. VERDEN

  Merkel får kondolanser fra en hel verden

 3. VERDEN

  USAs visepresident med hilsen fra Trump: NATO oppfyller ikke sine løfter

 4. VERDEN

  NATO ønsker ny avtale med Russland om varsling av militærøvelser. Frykter at krig startes på grunn av misforståelser

 5. KOMMENTAR

  Usikkerheten rår i NATO. Det har både logiske grunner og Trump-grunner.

 6. KOMMENTAR

  Det kunne vært verre i NATO. Trump kunne ha sendt B-laget til München