Verden

Stadig sterkere stjerneaktivisme

LONDON (Aftenposten): Leonardo DiCaprio har produsert en dokumentar om utryddingstruede fjellgorillaer. Bryr vi oss om dem? Eller ham?

I høst ble han utnevnt til goodwillambassadør for FN, og nå jobber DiCaprio jobber med en hel rekke naturdokumentarer for Netflix. -Dokumentarer har i utgangspunktet et begrenset marked, og jeg ønsker å bidra til at disse historiene får et verdenspublikum, sier han. Foto: Richard Drew, ap/ntb scanpix

 • Helle Skjervold

Amerikanske presidenter var blant de første som forsto verdien av å knytte til seg berømtheter. Frank Sinatra pleiet først et nært forhold til demokratene, spesielt John F. Kennedy, før han senere skiftet side. Her svinger han seg med Ronald Reagans kone. Foto: MIKE EVANS

Skuespiller Angelina Jolie er blant stjernene som har bemerket seg for sitt humanitære arbeid, blant annet som FN-ambassadør. Foto: ANDREW WINNING

Harry Potter-stjernen Emma Watson talte i høst for parlamentet i Uruguay. Her flankert av landets visepresident Danilo Astori og direktør for FNs kvinneprogram Gulden Turkoz-Cosslett. Foto: Matilde Campodonico

U2-frontmann Bono er også blant stjernene med et sterkt engasjement. Her møter han Aung San Suu Kyi ved åpningen av Oslo Forum i 2012. Foto: Markus Schreiber

Bob Geldof skrev aktivisthistorie da han i 1984 trommet sammen til den første Band Aid-konserten til støtte for hungersrammede i Etiopia. Foto: ANTONY NJUGUNA

Pamela Anderson gjestet Skavlan-studio nylig, og snakket varmt om sitt engasjement for dyrs rettigheter. Foto: HENRIK MONTGOMERY

— Leo, hva var det som gjorde sterkest inntrykk på deg i Kongo? Leo, hva var vanskeligst?

Selv med streng beskjed fra selskapet om at det kun er lov å stille spørsmål om filmen og det kongolesiske naturreservatet ved navn Virunga forsøker stadig de utvalgte journalistene å lure DiCaprio utpå, til å snakke om seg selv. DiCaprios produksjonsselskap Appian Way Productions er Virunga s medprodusent, det samme selskapet som forøvrig skal filmatisere Jo Nesbøs bøker.

- Leo, hvordan var det egentlig å lage dokumentaren?

— Eh, altså, jeg har ikke selv vært i Kongo i forbindelse med denne filmen. Jeg kom inn i prosessen i postproduksjonsstadiet.

Da Netflix, som selvsagt kjenner til DiCaprios årelange engasjement i miljøspørsmål, fikk inn råmateriale til en dokumentarfilm fra Kongo la de to og to sammen og ringte superstjernen.

— Vi har systematisk avskoget store landområder, kloden har mistet halvparten av sitt artsmangfold siden 70-tallet, og verden står midt i omfattende klimaendringer. Vi er nødt til å skape en bærekraftig fremtid, og jeg vil gjerne være med på å gi mer oppmerksomhet til de modige personene som kjemper for å bevare disse siste, uberørte stedene fra ulike industrier, sier DiCaprio.

Om jeg, på noe som helst nivå, kan bidra til at disse temaene får mer oppmerksomhet er det minste jeg kan gjøre, Leonardo DiCaprio

Han styrer systematisk samtalen inn på filmens innhold. Han mener konflikten mellom oljeutvinnere, illegale jegere og de få skogvokterne som forsøker å redde de drøyt 250 fjellgorillaene i Virunga-reservatet er et dramatisk og treffende bilde på hvilket press klodens ressurser utsettes for. Dokumentarens regissør, Orlando von Einsiedel, mottar ikke et eneste spørsmål.

Engasjerer seg

Nylig dukket tidligere Baywatch -skuespiller og nakenmodell Pamela Anderson opp i Skavlans studio, for å snakke om hvalfangst, omplassering av hunder og viktigheten av artsmangfold i havet. Skuespiller og komiker Russell Brand flørter med ideen om å stille til valg som ordfører i London, og har denne høsten satt politisk agenda i Storbritannia med sitt manifest Revolution . Da FNs generalforsamling ble avholdt i New York i september var det skuespiller Emma Watsons feminist-tale DiCaprios miljøinnlegg som skapte de største overskriftene. Og da delegater fra 117 nasjoner i sommer møttes til toppmøte i London for å bekjempe bruken av seksuelle overgrep i krig, var det Angelina Jolie som inviterte. Ja - og Storbritannias utenriksminister.

— Koblingen mellom kjendiser og politikk er ikke ny, men det blir stadig mer synlig og vanlig på grunn av måten nyheter og underholdning har smeltet sammen til infotainment, sier Mark Wheeler, professor i politisk kommunikasjon ved London Metropolitan University og forfatter av boken Celebrity Politics .

— Amerikanske presidentkandidater så fra 1920-tallet av hvilken effekt det hadde å få åpent støtte fra Hollywood-stjerner. FN begynte raskt å arrangere kjendisgallaer, og utover 60- og 70-tallet ble stadig flere kulturstjerner engasjert i enkeltsaker, slik som Marlon Brando i borgerrettighetskampen og George Harrison for de hungersrammede i Bangladesh. Bob Geldofs Band Aid på 80-tallet markerte likevel et vannskille for kjendisengasjement, og siden har det bare økt.

I dag ligger forholdene særdeles godt til rette for kjendisaktivisme, påpeker Wheeler.

— Demokratiet er i endring, måten folk engasjerer seg politisk på, forandrer seg. I dag engasjerer mange seg først og fremst politisk i enkeltsaker, ikke i partipolitikk, og fan-forholdet er for mange blitt en form for politisk engasjement. Og det hele avles frem av sosiale medier.

Splittet syn

Wheeler sier hans hovedkritikk av kjendisaktivisme er at publikum i mange tilfeller ikke klarer å se forbi kjendisen, at kjendisen faktisk står i veien for den saken han eller hun prøver å tilføre oppmerksomhet. Men også innen akademia er det nå en dreining, forteller han, mot å se på denne formen for politisk engasjement også som et ledd i en større og positiv demokratiserende prosess.

— Noen ser på kjendisaktivisme som svært kynisk. Da Miley Cyrus dro med seg en hjemløs ungdom opp på scenen under en prisutdeling tidligere i år, hva var det? Kun et påfunn for å få oppmerksomhet? Andre vil derimot se verdien i at kjendisaktivisme på et vis fyller et slags politisk vakuum i dagens samfunn.

Denne uken publiserte analysebyrået YouGov en undersøkelse der briter ble bedt om å vurdere hvorvidt en kjendisaktivist bidrar positivt eller negativt i den politiske debatten. 28 prosent mener profiler som Bob Geldof og Angelina Jolie utgjør en positiv forskjell politisk. Og hva med DiCaprio? Vel, 7 prosent mener han bidrar negativt, og 7 prosent positivt.

- Føler du at de ressursene du har som verdensberømt skuespiller, medfører et moralsk eller personlig ansvar for å engasjere deg i saker utenfor filmverdenen?

— Det gjør jeg. Jeg har engasjert meg i miljøspørsmål i mer enn 15 år. Om jeg, på noe som helst nivå, kan bidra til at disse temaene får mer oppmerksomhet er det minste jeg kan gjøre når det finnes mange mennesker der ute som risikerer alt de har for dette. De er virkelige miljøhelter, og om jeg, som befinner meg helt i periferien av det de holder på med kan bidra til at deres arbeid får mer oppmerksomhet, så gjør jeg gjerne det.

Les også: Slik gikk det da Emma Watson talte til FN

Se traileren til Virunga her:

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  «Når Hollywood snakker, lytter verden. Når Washington snakker, snorker den.»

 2. VERDEN

  Svensk forsvarsminister vil gjeninnføre verneplikt - og ha med kvinnene

 3. VERDEN

  Kaldt sa du? Her er gjennomsnittstemperaturen 50 kuldegrader i januar.

 4. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 5. VERDEN

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 6. VERDEN

  «En kjærlig og dyktig pastor»