Tidligere denne uken skal Tysklands forbundskansler Angela Merkel ha uttalt at Putin er «i sin egen verden». Hvordan den verdenen ser ut ga Putin en pekepinn på tirsdag.— Det er gjennomført et kupp i Ukraina i strid med grunnlov, og den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj er fremdeles landets legitime leder, slo han fast.

Russland hadde heller ikke sendt styrker til Krim-halvøya, de bevæpnede mennene der var utelukkende lokale selvforsvarsgrupper. De umerkede uniformene de bærer, kan kjøpes hvor som helst, påpekte han.

Demonstrantene i Kiev? Nazister og ultra-nasjonalister, trent i Polen og Litauen.

— Putin vet at ingen i Vesten kommer til å tro på ham. Men dette er hans måte å uttrykke at «jeg vet hva dere gjorde i Kiev, og jeg kommer til å gjøre nøyaktig det samme på Krim. Er vi skuls eller vil dere fortsette?». Han føler seg forulempet og mener at USA og EU har trampet inn på hans enemerker, sier journalisten og Russland-kjenneren Kalle Kniivilä, som i april gir ut boken Putins folk: Rysslands tysta majoritet.

Der Vesten de siste månedene hovedsakelig har sett på demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen i Kiev som et opprør mot en stadig mer autoritær leder, betrakter Putin dem som et vestlig forsøk på å tvinge seg nærmere Russlands grenser.

— Putin vil drive kynisk, geopolitisk maktspill, men får i stedet moralprekener fra Vesten, påpeker Robert Kaplan i en artikkel på nettstedet RealClearPolitics.

Vladimir Putin sammen med Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu inspiserer en militærøvelse 3. mars.
RIA Novosti

Nasjonalistisk tankegods

Tankegodset Putin støtter seg på, stammer blant annet fra nasjonalistiske filosofer fra tidlig 1900-tall som mente Russlands oppgave var å spre ortodoks kristendom i områdene de kontrollerte. Den evige fienden var Vesten.

Putin siterte en av dem, Nikolaj Berdjajev, i sin årlige tale til nasjonen like før jul:

«Meningen med konservatismen er ikke å hindre bevegelse fremover og opp, men å hindre bevegelse bakover og ned, mot kaotisk mørke og en retur til en primitiv stat».

De siste årene har homofiles rettigheter flittig blitt brukt som bilde på dette mørket. Liberale verdier og homofiles rettigheter blir holdt frem som eksempler på vestlig dekadens.

Putin har stått så hardt på barrikadene i kampen mot «homofil propaganda» at han blir hyllet i kristenkonservative miljøer i USA.

— Brorparten av amerikanske og vestlige medier avskriver ham som autoritær og reaksjonær, men kanskje har Putin et skarpere blikk for fremtiden enn amerikanere, skrev Pat Buchanan, en markant stemme på den kristne høyresiden, på sin blogg nylig.

I FNs menneskerettsråd har Russland sogar kjempet for at menneskerettighetene skal være underlagt «tradisjonelle verdier» og «kulturell suverenitet». Forslaget har funnet klangbunn hos land i Midtøsten og Afrika.

— Vi vet at det er stadig flere mennesker i verden som støtter vårt syn nå det gjelder forsvaret for tradisjonelle verdier, som i århundrer har vært det moralske fundamentet for sivilisasjonen, sa Putin i talen før jul.

USAs president President Barack Obama møtte Putin under et G8-møte i Nord-Irland i fjor sommer.
KEVIN LAMARQUE

— Har gitt opp middelklassen

Vektleggingen av tradisjoner og kampen mot kulturelt og moralsk forfall er blitt mer intensiv etter de kraftige demonstrasjonene mot Putin i forbindelse med gjeninntredenen som president for to år siden. Det var særlig middelklassen i byene som protesterte mot Putin.

— Putin har innsett at han har mistet støtten fra denne delen av russerne for alltid. Derfor satser han på å trygge støtten fra de mindre utdannede delene av befolkningen som oftest holder til i mindre byer og på landsbygda, sier Kalle Kniivilä. De energiprisene på 2000-talllet har gitt russerne en kraftig velstandsøkning, og propagandaen er således enkelt formulert: Den relative rikdommen under Putin blir satt i kontrast til kaoset og fattigdommen på 1990-tallet.

— Det underliggende budskapet er at demokratiet ikke førte noe godt med seg, og at det var i Vestens interesse. Putin blir fremstilt som russernes beskytter og forkjemper, mens forgjengerne Jeltsin og Gorbatsjov portretteres som Vestens nikkedukker, forteller Kniivilä.

Kilder: Bloomberg, Reuters, The Spectator, RealClearPolitics, BBC