Verden

Dansk minister tok med Listhaug på skrytetur til asylleir - nå har sjefen fått sparken etter trussel-avsløringer

Et «godt integreringsopplegg» med «tøffe krav», sa Sylvi Listhaug (Frp) om Næstved asylleir da hun hentet inspirasjon der i april. Danske medier har rullet opp bruk av trusler, fysisk makt og kollektiv avstraffelse.

Sylvi Listhaug (t.v.) ble vist rundt av integrationsminister Inger Søtjberg (V) i Næstved asylsenter i starten av april. Foto: Sjørup, Thomas / STR

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ble vist rundt på Næstved asylcenter av sin danske kollega Inger Støjberg (V) 6. april.

Teltleiren Næstved huser opptil 400 enslige asylsøkere, og har vært omstridt i Danmark. Asylsøkerne bor i telt fra det danske forsvaret, opprinnelig ment til å brukes til internasjonale militæroperasjoner.

Imponert Listhaug

Listhaug var imidlertid imponert over det hun så.

– Her er det nøktern standard, samtidig som de har et godt integreringsopplegg med danskundervisning og arbeidstrening. Det er tøffe krav, men det er viktig hvis man skal få dem inn i samfunnet, sa Listhaug til VG, og varslet at hun allerede hadde bestilt telt for å lage lignende leirer i Norge.

Danmarks integreringsminister Støjberg kalte Næstved «en meget velfungerende leir» med «riktig god orden på tingene» da Listhaug var på besøk.

Fikk sparken etter avsløringer

I slutten av forrige uke ble kritikken av leiren forsterket.

Dagbladet Information avslørte nemlig fredag at leirens sjef skal ha truet en rekke beboere med å skade deres asylsak dersom han ikke er fornøyd med deres oppførsel.

En rekke beboere avisen har snakket med forteller også om kollektiv avstraffelse og episoder med fysisk maktbruk i leiren.

På bakgrunn av avsløringene er nå leirsjefen sagt opp.

Integreringsminister Støjberg er kalt inn på teppet i det danske Folketinget for å svare for avsløringene. Hun er også ansvarlig statsråd for den omstride «smykkeloven», som har vakt internasjonale reaksjoner.

• Listhaugs integreringsforslag:Motiverte asylsøkere skal få «fast track» og bonusprogram i egne «supermottak»

Fysisk maktbruk

En video fra leiren viser også fysisk maktbruk overfor en 34-årig syrisk asylsøker, som holdes i benlås av tre ansatte, hodet presses ned mot bakken og armen vris om på

I utgangspunktet kan senterledelsen bare bruke fysisk makt dersom det er overhengende fare for liv og helse.

– Senterlederen og hans personale er på kant med straffeloven, sier Claus Juul, juridisk konsulent i dansk Amnesty, om videoen til avisen Information.

I etterkant av avsløringene har det kommet frem informasjon om at 34-åringen som ble holdt i benlås har oppført seg truende og aggresivt. Han skal blant annet ha truet med å drepe leirsjefen, ifølge Berlingske.

Asylsøkeren ble tirsdag varetektsfengslet og siktet for trusler mot ansatte og beboere ved senteret og for vold mot en TV-fotograf. Det opplyser Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til Information.

Beboere splittet etter sparking

Flere beboere forteller også om kollektiv avstraffelse som disiplinærtiltak. De som står frem med navn i saken, understreker at de ikke har noe problem med de fysiske forholdene, men med måten leiren blir drevet på.

– Jeg har ikke noe mot dansker eller å bo i telt. Jeg har noe i mot lederen. Når han tiltrådte, følte vi oss som dyr, sier Hadi Rahimi (25) fra Iran, som nå bor i Tyskland.

Flyktningpresten i Næstved sier til Information at hun gjenkjenner bildet av at asylsøkerne lever i frykt for leirlederen.

Etter han ble sparket, har derimot asylsøkere i leiren vært noe splittet. Noen har gitt uttrykk for at de er lykkelige over hans avgang, mens andre sier de savner leirsjefen ro og disiplin, skriver Jyllands-Posten.

I andre land ble tomme teltleirer symbol på passivitet under flyktningkrisen: Teltleir for tre millioner mennesker står tom i landet som ikke har tatt imot en eneste syrisk flyktning

Dømt for vold mot barn

Lederen av leiren har svart på kritikken skriftlig overfor Dagbladet Information. Han avviser at han har truet asylsøkere og drevet kollektiv avstraffelse.

Langeland kommune har driftsansvaret for leiren og har ansatt leirlederen. De opplyser til Information at sjefen nå er blitt oppsagt, og fratrer sin stilling 1. juni. Utover det kommenterer kommunens asylsjef Ulrik Pihl saken slik:

– Det er noen forhold som vi må undersøke nærmere før vi kan uttale seg om saken, sier Pihl til Information.

Kommunen vil ikke svare på om de var kjent med at mannen i 2014 ble dømt for vold mot barn på et omsorgssenter han jobbet på mannen. Mannen fikk sparken derfra, men ble likevel ansatt som leder av Næstved-leiren i februar i år.

Justis- og beredskapsdepartementet kunne ikke besvare Aftenpostens forespørsel om kommentar til saken, grunnet avvikling av nasjonaldagen tirsdag.

• Listhaug havner på en litt overraskende plassering i denne spørreundersøkelsen: Disse stoler vi mest på i Norge

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Vold
  3. Danmark
  4. Asylsøkere
  5. Asylmottak