Verden

For varmt og tørt. For tett vegetasjon. For sterk vind. Derfor rammes California igjen og igjen.

Når røyken forhåpentligvis snart legger seg i California, bør amerikanerne hugge og rydde mer vegetasjon enn før, mener norsk forsker.

Donald Trump i samtale med ordfører Jody Jones i byen Paradise. Bare ruiner er igjen av byen hennes.
 • Robert Veiåker Johansen
  Robert Veiåker Johansen
  Journalist

Donald Trump, president i USA, reiste lørdag til et brannherjet California, som han terget på seg midt under de voldsomme brannene i forrige uke. Trump, som er svært aktiv på mikrobloggtjenesten Twitter, tvitret at «den eneste grunnen til de enorme, dødelige og kostbare skogbrannene i California er den dårlige skogforvaltningen».

Over 9800 boliger er gått opp i røyk, 71 er døde og over 1000 mennesker er fortsatt savnet etter at det begynte å brenne 8. november.

Da Trump ankom California, møtte han ofre for det som er en av delstatens verste brannherjinger noensinne. Byen Paradisem, som Trump besøkte, hadde 27.000 innbyggere før herjingene. Nå står bare brannruiner igjen.

– Dette er sørgelig å se, sa Trump, mens han stirret ut over en gate fylt av smeltede biler, trestubber og ruiner av nedbrente hus.

– De forteller meg at dette ikke en gang er like illle som det er i andre områder. De sier at noen områder er verre enn dette, at det bare er aske igjen, fortsatte Trump.

Byen Paradise hadde 27.000 innbyggere. Nå er det ikke mye igjen av den.

Stygge branner de siste tiårene

«Som å røyke en halv pakke sigaretter om dagen.» Slik beskrives luftkvaliteten i deler av California nå.

Det brenner fortsatt, og luften bærer preg av det. Konsekvensene kan bli store, ikke bare for folks lunger. De små partiklene som er i den skadelige røyken kan i verste fall føre til hjertestans eller slag, skriver The Atlantic.

– Det er flere grunner til brannene vi har sett den siste tiden, og én av dem er at tørr vegetasjon gradvis har grodd mer og mer igjen. Det har kommet advarsler – «hugg det ned» – men mange steder har vi sett tett vegetasjon helt inntil bebygget område, sier Jørund Rolstad, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– I Paradise, for eksempel, var det furuskog helt inntil byen, sier Rolstad.

Nå er den nærmest jevnet med jorden.

Ifølge BBC har ni av de ti verste skogbrannene i California skjedd de to siste tiårene.

– De er inne i en tørkeperiode. Det svinger gjerne, men nå er det varmere klima enn før. Så klimaendringen har betydning. Det samme har vinden som oppstår med jevne mellomrom, denne gangen en østavind som drar med seg tørr luft fra ørkenområdene i Nevada, sier Rolstad, som oppsummerer selv:

– Tørr vegetasjon i nærheten av bebyggelse, pluss en vindstyrke målt til 22 meter i sekundet, da har du ikke en sjanse.

 • LES OGSÅ: Fikk du med deg A-magasinets reportasje om skogbrannene tidligere i år? California er plaget av de voldsomste skogbrannene i landets historie. Mens folk må flytte inn i kasinoer og skoler, hjelper innsatte med å slukke flammene.

Tenk på rekordsommeren i år

– Den beste måten å forstå skogbrannene i California på, er å tenke på sommeren vi hadde i Norge i år, sier Per Asbjørn Flugstad, administrativ direktør i Skogbrand.

Selskapet forsikrer 60 prosent av all produktiv skog i Norge, og det er slett ikke sikkert at all den skogen får stå uberørt i tiden som kommer.

– Norge må påregne betydelig flere skogbranndager de 20–30 neste årene. Trenden, som også Meteorologisk institutt har varslet, er lengre og lengre tørkeperioder. I sommer ble vi «berget» av vinden. Om det hadde vært mer vind, ville vi sett langt større brannkatastrofer, sier Flugstad om 2018-sommeren, der det mange steder i landet var strenge forbud mot bruk av all åpen ild.

Camp Fire mens brannen raste på sitt verste gjennom Paradise torsdag for ni dager siden.

Jørund Rolstad fra NIBIO er enig i at vi kan regne med flere skogbranner. Han minner om at Norge har tre ganger så mye kubikkmasse skog som for 100 år siden.

– Vi var griseheldige i sommer. I tillegg hadde brannvesenet meget god beredskap, sier Rolstad.

Les mer om

 1. Global oppvarming
 2. California
 3. FNs klimapanel
 4. Luftkvalitet
 5. Donald Trump