Verden

Putin truer med utvikling av nye raketter hvis USA trekker seg fra INF-avtalen

Russlands president Vladimir Putin truer med å utvikle nye mellomdistanseraketter dersom USA trekker seg fra INF-avtalen. USA mener Russland har brutt avtalen.

Russlands president Vladimir Putin varsler at Moskva vil svare med samme mynt dersom USA trekker seg fra INF-avtalen. Foto: Sputnik via AP, NTB scanpix

 • NTB

– Først ga den amerikanske parten uttrykk for sin hensikt om å trekke seg fra avtalen. Deretter begynte de å lete etter noe som rettferdiggjør det, sa Putin onsdag til russiske nyhetsbyråer.

– USAs beslutning om å skrote INF-avtalen betyr at Washington har bestemt seg for at USA «må ha disse våpnene». Russlands svar vil være: Vi vil gjøre det samme, sa Putin.

USA og Sovjetunionen skrev i 1987 under på avtalen.

– Avtalen er en av de viktigste bærebjelkene for å opprettholde strategisk stabilitet og internasjonal sikkerhet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa tirsdag at Russland nå får en siste sjanse til å legge om kursen og overholde INF-avtalen. Foto: AP / NTB scanpix

Les også

NATO-sjefen skriver om egen ungdomstid i dramatisk appell. Nå frykter han nytt atomvåpenkappløp i Europa.

USA og NATO slo tirsdag fast at Russland har brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8. Rakettene kan ifølge NATO bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel. Etter NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag fikk Russland frist på 60 dager til å slå retrett i konflikten om de nye rakettene.

Avtalen forbyr raketter med rekkevidde fra 500 til 5.500 kilometer. Russland hadde lenge benektet eksistensen av SSC-8-rakettene, men senere innrømmet at de finnes. Landet hevder imidlertid at rekkevidden er like under den som forbys av INF.

USAs president Donald Trump kunngjorde tidligere i år at USA vil trekke seg fra INF-avtalen. Han anklaget da ikke bare Russland, men også Kina, som ikke har skrevet under på avtalen, for å ha brutt den.

 1. Les også

  Nye tester av russiske atom-missiler i Barentshavet. Denne gangen fungerte de, hevder russerne.

 2. Les også

  Kreml: Putin ikke fornærmet da Trump avlyste møte

 • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Nato
 2. Våpen
 3. Russland

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  USA og Russland bygger nye våpen etter å ha torpedert nedrustningsavtale

 2. VERDEN
  Publisert:

  Putin vil ha nedrustningssamtaler med USA

 3. VERDEN
  Publisert:

  Putin har strategien klar etter at Trump skrotet atomavtale

 4. VERDEN
  Publisert:

  USA trakk seg fra viktig atomavtale fredag. Nå følger Russland etter.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nedrustningsavtalen er død

 6. VERDEN
  Publisert:

  USA trekker seg fra viktig atomavtale med Russland. Det kan skape et våpenkappløp i Asia.