Verden

For en uke siden var det krisestemning i Det hvite hus. Nå er Trump i vinden igjen.

En avgått høyesterettsdommer, to seire i rettsvesenet og et forestående toppmøte med Russland har gitt Donald Trump et kjærkomment avbrekk fra kontroversiell immigrasjonspolitikk.

Etter noen tøffe uker har Donald Trump fått vind i seilene igjen etter flere politiske seire
 • Julie Berg Melfald
  Julie Berg Melfald
  Journalist

For en drøy uke siden stormet det kraftig rundt Donald Trumps presidentskap. Bilder av barn i interneringsleirer gikk verden rundt. Over 2000 barn, mange svært unge, hadde blitt separert fra foreldrene sine etter å ha blitt tatt for ulovlig innvandring på grensen til USA.

Etter massiv kritikk så Trump seg nødt til å gjøre en ukarakteristisk helomvending og undertegnet et direktiv som skal hindre at migrantfamilier blir splittet.

 • Men fortsatt er mange av barna på egenhånd: Tre år gamle barn av immigranter må møte i retten i USA

Det bidro ikke til ro i rekkene særlig lenge. I kjølvannet av krisen har reaksjonene på førstedame Melania Trumps kontroversielle valg av jakke på vei for å besøke migrantbarn på Mexico-grensen og Trump-topper som blir buet på og avvist på offentlige steder, blitt illustrasjoner på den sterke polariseringen som preger USA - ikke bare i innvandringspolitikken.

To seire i Høyesterett

Nå kan det imidlertid se ut som Trump kan innkassere noen viktige seire. Denne uken annonserte USAs Høyesterett to rettsavgjørelser som kan vise seg viktige for republikanernes sjanser i mellomvalget til høsten.

Tirsdag denne uken ble det klart at presidentens omstridte innreiseforbud, ilagt innbyggere fra Nord-Korea, Syria, Yemen, Iran, Libya, Somalia og Venezuela blir opprettholdt. Presidenten har lagt stor prestisje i å få gjennomslag for hva som var et av hans først politiske tiltak da han inntok sjefstolen i Det hvite hus.

«Høyesterett opprettholder Trumps innreiseforbud. Wow», var Trumps umiddelbare reaksjon på Twitter etter kjennelsen.

SUPREME COURT UPHOLDS TRUMP TRAVEL BAN. Wow!

Dagen etter annonserte Høyesterett en annen nøkkelavgjørelse for den konservative kjernen i amerikansk politikk. Retten fastslo at offentlige ansatte som velger å ikke være medlemmer av fagforeninger, ikke må bidra til å betale kostnader knyttet til lønnsforhandlinger og andre fagforeningsaktiviteter. Dette gjelder uansett om personen drar nytte av fordelene disse kan resultere i.

Dette blir sett på som et alvorlig nederlag for allerede pressede amerikanske fagforeninger i offentlige sektor, men regnes som en stor seier for den konservative politiske fløyen i landet, skriver The New York Times.

Ny høyesterettsdommer kan gi ny maktbalanse

Begge rettsavgjørelsene ble tatt med knappest mulig margin - 5 mot 4 stemmer. Det illustrerer betydningen av onsdagens nyhet om høyesterettsdommer Anthony M. Kennedys (81) planer om å gå av med pensjon.

Kennedy har i flere år vært en avgjørende vippestemme i den øverste domstolen. Selv om han som regel er blitt regnet som «moderat konservativ» i sin stemmeavgivning, har han også ledet an i kampen for homofiles rettigheter og støttet den mer liberale delen av domstolen i abortsaker, kjønnskvotering og dødsstraff.

I vakumet Kennedy etterlater seg finner man dermed en amerikansk Høyesterett splittet på midten mellom fire liberale og fire konservative dommere.

Høyesterettsdommer Anthony M. Kennedys (81) avgjørelse om å gå av med pensjon kan få store konsekvenser for amerikansk politikk

Kan bli et hel-republikansk maktapparat

Det er ventet at Trump vil foreslå en konservativ etterfølger, noe som vil kunne vise seg avgjørende i kontroversielle saker som våpen- og abortlover.

I og med at konservative dommere ofte knyttes til republikansk side, betyr det også at alle de tre uavhengige institusjonene i USAs maktapparat - presidentskapet, Kongressen og Høyesterett - vil kunne bli kontrollert av republikanerne.

Utnevnelsen av konservative Neil Gorsuch i fjor blir av mange sett på som en av Trumps viktigste seire så langt i hans presidentperiode. Nå vil han altså få muligheten til å velge enda en høyesterettsdommer.

Utnevnelsen av konservative Neil Gorsuch til høyesterettsdommer blir av mange sett på som en av Trumps viktigste seire så langt i hans presidentperiode.

Stor oppmerksomhet rundt Putin-møte

I tillegg ble det på slutten av uken klart at et toppmøte mellom Trump og Russlands president, Vladimir Putin, er nært forestående.

16.juli skal de to møtes i Helsingfors for å diskutere «relasjonene mellom USA og Russland og en hel rekke nasjonale sikkerhetsspørsmål», blant annet Syria-krigen og situasjonen i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nyheten om møtet har vekket blandede reaksjoner. Flere internasjonale ledere uttrykker bekymring for at Trump vil gi for mye, uten å få noe tilbake, skriver nyhetsbyrået AP.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er imidlertid en av dem som har uttalt at det er viktig med dialog og stiller seg positiv til at Putin og Trump møtes.

Det blir nytt toppmøte mellom Vladimir Putin og Donald Trump i midten av juni. Her fra fjorårets G20-møte i Hamburg.

Det er knyttet stor spenning til hvilken linje Trump-administrasjonen vil legge seg på. Forholdet mellom Putin og Trump har som kjent hatt en stadig skiftende karakter siden Trumps valgseier i 2016.

Uansett har toppmøtet og endringene i det amerikanske rettsvesenet gitt Donald Trump og hans medarbeidere et kjærkomment pusterom etter noen tøffe uker på jobben.

 • Trumps valgkampapparat er fortsatt under etterforskning for medvirkning til russisk påvirkning av presidentvalget i 2016. Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser presidents betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5