Trump trosset egne rådgivere under pressekonferansen med Putin, ifølge Washington Post

Kritikken mot Donald Trump fortsetter å hagle etter gårsdagens pressekonferanse med Vladimir Putin. Også presidentens støttespillere på sosiale medier vendte ham ryggen.

Både venner og fiender av Donald Trump gav gårsdagens seier til Russlands president Vladimir Putin etter en allerede famøs pressekonferanse.

Donald Trumps pressekonferanse med Vladimir Putin i går har høstet kritikk fra alle kanter.

Klokken 20 i kveld skal Donald Trump igjen møte pressen for å snakke om møtet i Helsinki, etter at flere har bedt han om å klargjøre om han virkelig setter like mye lit til Putins ord som til sine egne etteretningstjenester

Nå har flere detaljer om hva som skjedde bak kulissene før og under pressekonferansen kommet frem.

Mot planen

Trumps pressekonferanse gikk «veldig imot planen», sa en anonym kilde som har kjennskap til planleggingene før pressekonferansen til The Washington Post.

En kilde som avisen har snakket med sier at Trump hadde gledet seg mer til å ha samtaler med Putin enn han gjorde til NATO-møtet i forrige uke.

– Han elsket toppmøtet med Kim Jong Un. Han tror han kan sette seg ned øye-til-øye med disse folkene, sjarmere dem og få til en avtale.

– Han tror han kan sette seg ned øye-til-øye med disse folkene, sjarmere dem og få til en avtale, sier en kilde til The Washington Post om Trumps forhandling med autoritære ledere.

Mange mener Trump ikke kritiserte Putin tydelig nok for å blande seg inn i det amerikanske valget i 2016 og for å ta Putins ord over hva hans egne etterretningstjenester hadde sagt til han.

«Jeg trenger en dusj»

Nettavisen Axios har også tatt en ringerunde for å måle reaksjonen fra personer på innsiden av Trumps apparat etter pressekonferansen.

«Jeg trenger en dusj», var reaksjonen til en medarbeider i Det hvite hus som jobber tett med Trump.

En person som tidligere jobbet i det nasjonale sikkerhetsrådet under Trump sa angivelig: «Dette er forbannet skammelig. Presidenten har gått fra vettet.»

Sosiale medier vendte Trump ryggen

Også mange av Trumps støttespillere mistet munn og mæle under pressekonferansen i går.

En av de mest fremtredende er Michael Cohen, Trumps tidligere advokat gjennom mange år:

«Jeg respekterer våre etterretningsorganisasjoner som slo fast at Russland hadde blandet seg inn i vår demokratiske prosess. Jeg fordømmer Russlands handlinger og ber alle amerikanske om å gjøre det samme»

Cohen er under etterforskning av FBI og fikk i april både kontor og hus ransaket av etterforskere.

En analyse av sosiale medier gjennomført av analysebyrået Ipsos viser at av 600.000 twitter-meldinger om toppmøtet var et overveldende flertall negative. Twitter-reaksjonene i alle USAs 50 stater viser det samme.

En analyse av politiske forum på nettsiden Reddit viser at Trump ikke overraskende møter ukvemsord hos vanlige venstreorienterte forum. Mer uvanlig er at også det høyreorienterte forumet «Conservative» og det Trump-orienterte forumet «The_Donald» hadde flere negative enn positive kommentarer om Trumps pressekonferanse med Putin.

Bredside fra forsidene

Avisforsidene fortalte samme historie.

New York Post:

New York Post, som vanligvis er positiv til presidenten, blåste opp frasen «See no evil» – «Ser intet ondt» på sin fremside. Dette viser til et ordtak som ofte blir brukt i USA om folk som ser bort fra det som er upassende istedenfor å konfrontere det - ofte representert som en apekatt med hendene foran øynene.

New York Times:

The New York Times ryddet forsiden i dag og viet nesten hver centimeter til å dekke toppmøtet, noe som er svært uvanlig.

«Trump, sammen med Putin, angriper 2016-etterretningen», står det øverst.

New York Daily News:

Den vanligvis Trump-kritiske avisen New York Daily News, slo også på stortrommen i dag.

«Åpenlyst forræderi», skriker førstesiden og viser Trump, hånd i hånd med Vladimir Putin, som skyter «Uncle Sam» i hodet. Uncle Sam blir sett på som en visuell representasjon av nasjonen USA.

Daily Mirror:

Britiske Daily Mirror følger opp: «Putins puddel» er dommen fra avisen.

På Twitter har flere brukere grepet muligheten til å poste en karikatur som ble tegnet tidligere i år av Bruce MacKinnon for avisen The Herald. Den viser Donald Trump som serverer den amerikanske ørnen til den russiske bjørnen på et sølvfat.