Verden

Tusener flykter fra angrepene mot Hodeida

Den saudiledede offensiven mot havnebyen Hodeida i Jemen driver stadig flere på flukt. Noen av dem har funnet veien til en skolebygning i hovedstaden Sana.

Tusenvis av sivile, mange av dem kvinner og barn, har flyktet fra Hodeida som er under angrep fra den saudiledede alliansen. Disse har søkt tilflukt på en skole i hovedstaden Sana.
  • og NTB

Flere tusen sivile har de siste ukene flyktet fra angrepene mot opprørskontrollerte Hodeida, der soldater fra De forente arabiske emirater leder an, støttet av saudiarabiske kampfly og tusenvis av militssoldater fra Jemen og andre land.

De hardeste kampene har til nå stått om flyplassen sør for byen, som ble erobret i forrige uke. Minst 350 mennesker skal ha blitt drept.

Houthi-opprørerne har ingen planer om å oppgi Hodeida der det bor rundt 600.000 mennesker, og innbyggerne forbereder seg nå på blodige gatekamper.

Flere tusen mennesker har de siste ukene flyktet nordover fra den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen, som er under angrep fra soldater fra De forente arabiske emirater, støttet av saudiarabiske kampfly og tusenvis av militssoldater.

Flykter nordover

Tusenvis av kvinner og barn har de siste ukene forlatt byen i busser og taxier og flyktet nordover.

Rundt 70 familier har søkt tilflukt i Abu Bakr al-Siddiq-skolen i hovedstaden Sana, der Houthi-opprørerne har hatt makten siden høsten 2014.

Få menn er å finne på skolen, der klasserom nå er omgjort til provisoriske hjem og unger leker mellom pultene.

– Situasjonen er svært, svært ille, med bombing, flyangrep og rakettbeskytning. Vi kunne hverken sove eller spise, så vi tok med barna og flyktet til Sana, forteller Dorrah Ismail.

Bombet husene

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) er over 30.000 mennesker hittil i år drevet på flukt fra Hodeida-provinsen, rundt 3.000 av dem fra byen Hodeida de siste ukene.

– Stadig flere mennesker flykter fra konfliktområdene og søker beskyttelse på tryggere sted, blant annet i hovedstaden, opplyser OCHA.

Dorrah Ismail hadde aldri vært i Sana før krigen drev henne og barna på flukt dit.

Les også

FN advarer: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

Umm Ahmad, som også har søkt tilflukt på Abu Bakr al-Siddiq-skolen, forteller at Houthi-opprørerne bombet familiens hus.

– De bombet husene våre, sperret av gatene og vannet, vi hadde hverken mat eller drikke, forteller hun.

– Barna våre var sultne og gråt hele tiden, forteller hun.

Abu Bakr al-Siddiq-skolen i Jemens hovedstad Sana er nå hjem for 70 familier som har flyktet fra krigshandlingene i havnebyen Hodeida.

Vannmangel og kolerafrykt

Flyktninghjelpen bekrefter at det er vannmangel i Hodeida, og at mange av innbyggerne nå er avhengige av vann fra moskeene.

Mangel på rent drikkevann kan i verste fall føre til et kolerautbrudd, frykter Flyktninghjelpen, som minner om at over 2.000 mennesker nylig døde i en slik epidemi i Jemen.

Flere av flyktningene forteller at Houthi-opprørerne har barrikadert gatene i Hodeida for å gjøre det vanskelig for angripere å trenge inn i byen.

Les også

Aftenposten mener: Tragisk ansvarsfraskrivelse i Jemen

Rykker stadig nærmere

Flyktningene forteller også om kamphandlinger som rykker stadig nærmere.

– Vi kunne ikke sende noen til markedet for å kjøpe mat på grunn av kampene, forteller Sabah Mohammed.

– Vi hørte eksplosjoner og fikk ikke sove, så jeg bestemte med for å ta med døtrene mine og forlate byen, forteller hun.

– Hva annet kunne jeg gjøre? Taxien kostet meg 32.000 riyals, forteller hun. Det tilsvarer i underkant av 500 kroner og tilsvarer en gjennomsnittlig månedslønn i Jemen.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt i Jemen siden Saudi-Arabia i spissen for en regional allianse gikk til krig mot Houthi-opprørerne i landet. Disse flyktningene kommer fra havnebyen Hodeida og har slått seg ned i en skole i hovedstaden Sana.

Venter på hjelp

Flyktningene i Abu Bakr al-Siddiq-skolen venter fortsatt på bistand fra hjelpeorganisasjoner, men innbyggere i nabolaget har kommet dem til unnsetning med mat, tepper og klær.

Ingenting tyder på at de kan vende hjem med de første, for kampene mot hjembyen har knapt begynt.

Den strategisk viktige havnen er neste mål for den saudiledede alliansen, og det kan kaste Jemen ut i en enda verre katastrofe, frykter FN og hjelpeorganisasjoner.

Over 22 millioner mennesker er i dag helt avhengig av matvarehjelp utenfra, og rundt 80 prosent av alle forsyninger kommer sjøveien til Hodeida.

Les også

  1. AP: Regjeringsstyrker har innledet angrep mot havneby i Jemen

  2. Titusener på flukt i Hodeidah i Jemen

Les mer om

  1. Krig
  2. Jemen
  3. De forente arabiske emirater