Ryktene svirrer om Kim-besøk i Kina

Et større sikkerhetsoppbud ved et pensjonat i Beijing hvor tidligere nordkoreanske ledere har bodd, styrker rykteflommen om at Kim Jong-uns har vært på besøk i Kina. Toget man tror han brukte, har nå forlatt byen.

Kinesisk politi har stengt av veien inn til pensjonatet Diaoyutai i Beijing hvor flere tidligere nordkoreanske ledere har bodd. Ryktene svirrer dermed om at Kim Jong-un har tatt turen til Kina, sitt første utenlandsbesøk som nordkoreansk leder.

Nyhetsbyrået Bloomberg siterte mandag kilder som hevdet at Kim har reist på sin første utenlandstur som Nord-Koreas leder.

Samtidig meldte japanske medier at et nordkoreansk tog ankom Beijing med et enormt sikkerhetsoppbud. Toget skulle ligne det Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, brukte på utenlandsreiser da han var Nord-Koreas leder.

Nyheten er hverken bekreftet eller avkreftet fra offisielt hold. Kinas utenriksdepartement sa tirsdag at de ikke kjente til det Bloomberg rapporterte om.

Tirsdag meldte nyhetsbyrået AP at en kolonne med biler og sikkerhetsvakter ankom pensjonat Diaoyutai, hvor flere nordkoreanske ledere tidligere har holdt til. Bilder viser at kinesisk politi har stengt av veien inn til pensjonatet. Tirsdag ettermiddag kinesisk tid skal det aktuelle toget ha forlatt Beijing, ifølge Reuters.

Politifolk holder vakt utenfor et tog på Beijing togstasjon. Sikkerhetsoppbudet har skapt rykter om Nord-Koreas leder kan ha vært i byen. Men kinesiske myndigheter sier de ikke kjenner til det.

Den siste måneden har det vært en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea. USAs president Donald Trump har sagt seg villig til å møte Kim, og sørkoreanske myndigheter har opplyst at Kim har vært villig til å diskutere atomnedrustning.

Regjeringen i Japan mener det er sanksjoner og internasjonalt press som nå har gjort Nord-Korea villig til å forhandle. Til tross for at det ikke er meldt om et planlagt statsbesøk mellom Nord-Korea og Kina, er sistnevnte den viktigste støttespilleren det lukkede regimet har.