Derfor sitter Putin oppe om natten med Russlands mektigste kvinne

Natt til fredag sto lysene på sent om natten i Kreml. Putin hadde et meget uvanlig midnattsmøte med den kvinnen i Russland han stoler mest på.

President Vladimir Putin sammen med sentralbanksjef Elvira Nabiullina.
  • Per Anders Johansen

Pressekorpset i Kreml stusset da de fikk høre om det helt uvanlige nattmøtetfredag mellom presidenten og Russlands viktigste kvinne: Sentralbanksjef Elvira Nabiullina.

Hva var på ferde?

— Møteplanen deres er så tett. Det er så mye som skjer, forklarte Kremls pressetalsmann Dmitri Peskov.

Elvira og Vladimir hadde mye å snakke om. Pengesekken er snart tom.

Mandag kveld annonserte Putin helt overraskende at russerne umiddelbart trekker seg ut hovedparten av styrkene i Syria etter 9000 bombetokter.

, og tok USA, Vesten og hans egne TV-kanaler fullstendig på sengen.De fleste russiske medier – både de Putin-tro og de kritiske – tolker Syria-retretten dithen at Putins desidert viktigste jobb nå er å få Russland ut av landets største økonomiske krise siden Sovjetunionens fall.

Fra Syria-bomber til økonomisk krise

På nattmøtet som varte til ut på morgentimene fredag morgen, kunne sentralbanksjefen fortelle Putin at Russland har langt mer presserende problemer enn borgerkrigen i Syria:

  • Det akutte problemet at det ikke finnes penger til investeringer.
  • Vanlige russere må ut med 20 prosent i lånerente.
  • Prisene øker og lønningene faller.
  • En rekke svært ubehagelige valg må fattes, enten det er kutt i lønninger, pensjoner, privatisering eller reformer.
  • Selv det russiske militære har fått beskjed om at kutt kan bli nødvendig.

Vil fortsette å bombe «terrormål»

De første russiske SU-34 bombeflyene kom tilbake til sine baser i Russland tirsdag formiddag.

Det er usikkert hvor mange av de 60 jagerflyene som blir igjen, men flere russiske militæranalytikere sier ifølge Gazeta.ru at Putin beholder minst en skvadron i Syria.

Russiske soldater på vei hjem fra Syria, ifølge bilder tatt fra det russiske forsvarsdepartementet.

Det russiske forsvarsdepartementet oppsummerer resultatet av 9000 bombetokter slik: 400 befolkede områder og 10.000 kvadratkilometer territorium er «frigjort», 209 oljeanlegg og 2900 tankbiler er ødelagt og 2000 russiske militant «likvidert».

— Det er for tidlig å snakke om en seier over terrorismen, sa viseforsvarsminister Nikolai Pankov til de russiske soldatene under en seremoni i Hmeimim-basen for å markere «fullbyrdelsen oppdraget på syrisk territorium».

— Den russiske luftgruppen vil ha i oppgave å fortsette angrep mot terroristmål.

Putin tok alle på sengen, nok en gang:

— Putins rike venner sa stopp

De fleste russiske kommentatorene tolker tilbaketrekningen fra Syria som et klart tegn på at den økonomiske krisen og konflikten i Ukraina nå vil få all oppmerksomhet:

Russere flest har gitt blaffen i Putins Syria-krig. Meningsmålingene som Putins strateger hver uke får på bordet, etterlater liten tvil om at lavere levestandard, korrupsjon og høyere priser er mye viktigere for russerne enn en kaotisk borgerkrig i Syria.

De siste ukene har det også vært flere andre toppmøter i Kreml, og mellom Putin, Russlands forretningselite og hans nærmeste venner:

- Budskapet Putin har fått fra sine venner er helt klart: Eventyrene i Syria og Ukraina gjør dem ikke rikere. Nå er den økonomiske situasjonen meget dramatisk, sier kommentator og analytiker Mikhail Krutikhin i konsulentselskapet RusEnergy.

Krutikhin, som har flere år bak seg i russisk oljeindustri og Midtøsten, peker på at Russland for øyeblikket selger gass til tyskerne til en pris som er så lav at det ikke dekker produksjons- og transportkostnader.

- Det er en helt kynisk, materiell årsak til at Syria-eventyret avblåses så brått. Nå må vi snart begynne å bruke gullreservene våre, sier Krutikhin.

Hva driver egentlig Putin med? Les kommentaren:

Mindre spenning godt for rubelen

De store russiske bankene tolket tirsdag Putins Syria-retrett meget positivt – på kort sikt:

— Tilbaketrekningen fra Syria reduserer risikoen for en alvorlig konfrontasjon mellom Russland og andre land, sier direktør i Metallinvestbank Sergej Romanchuk til denrussiske avisen RBK.

— Selv om dette ikke påvirker oljeprisen, vil dette være en betydelig forbedring av den geopolitiske situasjonen i verden, sa sjefanalytikeren i Gazprombank Jegor Susin til RBK.

Denne uken øvde Putin på dommedag. På tide å bli litt bekymret?:

— Viser begrensningene i Russlands makt

Ifølge syriske menneskerettighetsaktivister viser bildet resultatet av et russisk bombeangrep mot opprørere i Syria. De fleste russiske angrepene rammet først opposisjonen, og ikke IS.

— Russland har endret situasjonen i Syria og styrket Assad, men det er helt feil å si at man har oppnådd en løsning. Putin hadde valget mellom økt tilstedeværelse eller trekke ut på et opportunt øyeblikk, sier Moskva-kommentatoren og tidligere Kommersant-redaktør Konstantin von Eggert. - Dette viser begrensningene i Russlands økonomiske, politiske og militære makt. Å forlate Syria akkurat nå samtidig som den politiske løsningen ikke er på plass og våpenhvilen er usikker, er et tegn på svakhet, sier Eggert til Aftenposten.

— Det viktigste for Putin nå er å få snudd den økonomiske krisen og forhindre sosial uro. Det er mye viktigere enn at Russlands posisjon i Syria-samtalene nå blir svekket, på bekostning av tyrkerne, saudiaraberne, irakerne og iranerne.

Putin mener operasjonen er over. Det skjønner neppe de som er rammet av krigen:

Hvordan gikk Putins nattmøte?

Kostnadene for krigen i Syria - i direkte militære utgifter - har vært anslått til nesten 3 milliarder kroner av den russiske avisen Kommersant.

Nattmøtet i Kreml fredag om hvordan redde russisk økonomi til langt over midnatt, ifølge avisenVedomosti. Putin og sentralbanksjef Elvira Nabiullina fikk følge av statsminister Medvedev, økonomiministeren og finansministeren.

Møtet overbeviste Putin at det ikke finnes penger til en rekke store, prestisjefylte prosjekter, blant en ny isbryterflåte, ny flyplass i Rostov, nye fabrikker og landbrukstiltak for å erstatte vestlige importprodukter.

Møtet endte med at Russlands mektigste kvinne fikk viljen sin, slik at sentralbanken slipper å låne ut enda mer penger som Russland ikke har råd til.

Dermed mangler regjeringen ca. 150 milliarder rubler for å finansiere de 42 prosjektene man ble enige om før jul.

Det er ikke James Bond. Det er bare Putin:

— Vi er klare for nye oppdrag

Russiske mannskaper i Syria på vei tilbake til Russland - Vi er klare for nye oppdrag over alt i verden, sier en av offiserene i følge Interfax.

På flyplassen i Voronezh ble de første jagerflyverne mottatt som helter tirsdag av øverstkommanderende for de russiske luftstyrkene. De Putin-kontrollerte TV-kanalene fylte nyhetssendingene med hyllest av "Russlands seierrike oppdrag i Syria" og hjemkomsten til "heltene.

— Det var et vanskelig oppdrag, men både vi, mannskapene og ingeniørene klarte det, sa den russiske offiseren som ledet en gruppe SU-34-bombefly.

— Vi er klare til å løse en hvert oppdrag hvor som helst i verden, sa offiseren ifølge Interfax.

På de mer trafikkstyrte russiske nettstedene falt Syria-saken raskt fra toppen, og ble erstattet med artikler om den økonomiske krisen og nye korrupsjonsskandaler.

Interessert i hva som skjer i Russland? Her er noen andre forslag:

Først lot Jeltsin og Putin russerne bli ranet av oligark-pappaene:

Slik lager Russland et fiendebilde av oss:

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

  • I denne verden-podkasten spør vi om verden er i ferd med å gli inn i en ny kald krig . Utenrikskommentator Frank Rossavik sier ja, mens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen mener nei. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.