Verden

Karadzic skyldig i folkemordet i Srebrenica - 40 års fengsel

Folkemordtiltalte Radovan Karadzic ble kjent skyldig i folkemord. Han fikk sin dom i Haag i dag – 21 år etter at 8.000 bosniske gutter og menn ble drept i Srebrenica i den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Den tidligere bosnisk-serbiske nasjonalistlederen Radovan Karadzic er tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord av FNs krigsforbryterdomstol. Her fra dagens møte i retten der dommen forkynnes. Foto: POOL

  • Ntb Og
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Sol Sigurjonsdottir

Den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic (70) er av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Nederland dømt for folkemord i forbindelse med massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina.

Tiltalen var på hele 11 punkter. To av tiltalepunktene dreide seg om folkemord. Han ble frikent for det ene, men dømt for folkemord i Srebrenica.

Han ble dømt på 10 av de 11 tiltalepunktene. Straffen ble 40 års fengsel.

Inspektører fra FN undersøker en av massegravene i Srebrenica. Foto: STATON R. WINTER

Han var selv til stede i rettssalen da dommen ble lest opp.

I dommen slås det fast at det ikke er tilstrekkelige bevis for å dømme ham for å være ansvarlig for folkemord i enkelte serbiske beleirede byer i Bosnia.

Dommeren O-Gon Kwon slo fast at maktbruken mot bosniske muslimer og bosniske kroater at dette var forbrytelser mot menneskeheten, men ikke folkemord.

Derimot ble han kjent skyldig i folkemord i Srebrenica.

Identifiseringen av ofre fra Srebrenica pågår fremdeles:

Les også

Restene av ofre fra Srebrenica er spredt i flere massegraver

Sjokkert over dommen

Radovan Karadzic er sjokkert over å ha blitt funnet skyldig i folkemord og krigsforbrytelser og anker derfor dommen på 40 års fengsel, sier hans forsvarer Peter Robinson.

Sjefsanklager Serge Brammertz mener imidlertid at rettferdigheten har seiret.

– Tusenvis av mennesker har kommet hit for å fortelle sine historier og for å utvise mot ved å konfrontere deres bødler. Med denne dommen i dag har tilliten blitt æret, sier Brammertz.

Den bosniske muslimske lederen Bakir Izetbegovic, mener dommen er den viktigste siden Nürnbergprosessen etter andre verdenskrig.

Forferdelig ideologi

– Det viktige er at det er blitt avsagt dom mot en forferdelig politisk ideologi. Kriminelle handlinger ble planlagt på en organisert, systematisk og forpliktet måte. Hundretusener av mennesker ble drevet fra sine hjem, og spor etter deres kultur og religion ble senere utslettet. Dette er den viktigste dommen siden Nürnbergprosessen, sier Izetbegovic.

Nürnbergprosessen fant sted i Nürnberg i Sør-Tyskland etter avslutningen av andre verdenskrig. Et internasjonalt militærtribunal behandlet anklager mot Adolf Hitlers nærmeste medarbeidere og fant de fleste av dem skyldige i forbrytelser mot menneskeheten, først og fremst i drap på millioner av jøder.

Karadzic var de bosniske serbernes politiske leder, og ifølge aktoratet «den politiske arkitekten» bak folkemordet i Srebrenica.

Radovan Karadzic og hans militære leder, Ratko Mladic (t.v.) skal sammen med Jugoslavias tidligere president, Slobodan Milosevic, organisert og planlagt krigsforbrytelsene. Foto: Reuters

Aktoratet mener Karadzic, hans militære leder Ratko Mladic og Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic organiserte og planla forbrytelsene.Srebrenica i Bosnia var i utgangspunktet erklært som et trygt område under beskyttelse av FN-soldater. Men da Mladics bosnisk-serbiske styrker rullet inn, overga de nederlandske FN-soldatene seg uten kamp. Like etter ble 8.000 gutter og menn drept.

Ansvarlig for terror

Han ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten og for krigsforbrytelser i forbindelse med beleiringen av Sarajevo.

Dommer O-Gon Kwon sa at den tidligere bosnisk-serbiske lederen er ansvarlig for mord, angrep på sivile og terror under den 44 måneder lange beleiring av Sarajevo.

Radovan Karadzic (70) er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser under krigen i Bosnia-Hercegovina i årene 1992–1995. Aktoratet krevde livsvarig fengsel for 70-åringen, som ble pågrepet i 2008 etter 12 år på rømmen. Da han dukket opp, var han tungt kamuflert av et hvitt skjegg, langt hår og briller. Serbiske myndigheter avslørte ham da han jobbet på en klinikk i Beograd som "healer" under falsk identitet.

Da han først ble utlevert til Haag, erklærte han seg uskyldig, dessuten forsøkte han å representere seg selv i rettssaken, noe som fører til forsinkelser. Til slutt ble han pålagt å ha advokat.

Les de sterke beretningene fra dem som opplevde krigen i Bosnia:

Les også

Voldtatt under Bosnia-krigen. 20 år etter kom erstatningen.

Skuffelse

Mange pårørende har fulgt rettssaken, og flere uttrykte skuffelse over at alt har tatt så veldig lang tid.

— Dette kom for sent, sier Bida Smajlovic ifølge nyhetsbyrået Reuters, som mistet sin mann Srebrenica.

— Det finnes ingen unnskyldninger som kan kompensere for grusomhetene vi har måttet gå igjennom eller for alle tårene våres.

Hylles i Bosnia

Mer enn 20 år etter at våpnene stilnet i Bosnia-Hercegovina er Karadzic fortsatt

Tilhengere av det serbiske radikale partiet holder bilder av general Ratko Mladic og Radovan Karadzik under protest mot arrestasjonen i Beograd 29. mai 2011. Foto: IVAN MILUTINOVIC

ansett som en helt i de serbisk kontrollerte delene av det meget splittede landet.

For en uke siden åpnet den nåværende bosnisk-serbiske lederen Milorad Dodik et studenthjem oppkalt etter Karadzic. Tiilstede var Karadzics datter og kona.

Ifølge nyhetsbyrået AP sa i Dodik i sin tale at rettssaken var en fornedring av Karadzic. Publikum svarte med applaus.

Les også

  1. Radovan Karadzic skal forklare seg

  2. Karadzic får regning på over 1 million

  3. Sarajevo markerte 20 år siden Bosnia-krigen

  4. Mladic for retten fredag