Verden

«Står du i ledtog med denne mannen?», spurte avhørerne før de ga fangene elektriske støt

Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) mener Venezuelas statsapparat terroriserer befolkningen.

Tidligere ordfører Antonio Ledezma i Venezuelas hovedstad Caracas besøkte nylig Oslo for å fortelle sin historie. Foto: Jan Tomas Espedal

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Torsdag 19. februar 2015 satt Caracas-ordfører Antonio Ledezma på sitt kontor i El Rosal-området av landets hovedstad.

– Plutselig ble døren slått inn av politiet, forteller han til Aftenposten.

Inn strømmet anti-opprørskledde politifolk. Styrken tellet mer enn 100 personer. Ledezma ble pågrepet og kontant ført av gårde.

– Jeg hadde sagt min mening om styret i landet. Dermed ble jeg anklaget for oppvigleri, sier han.

Ble overført til husarrest

Samme kveld ble han ført til det beryktede Helicoide-fengselet i byen. Det er der det nasjonale sikkerhetspolitiet og etterretningstjenesten Sebin holder til. Senere havnet han i det militære høysikkerhetsfengselet Ramos Verde. Her fikk han brokk, forteller han, og ble derfor overført til husarrest.

Helicoide-bygningen i Caracas huser både det nasjonale sikkerhetspolitiet og fengselsceller. Foto: Fernando Llano / AP/NTB scanpix

– Flaks og risikovilje

Da myndighetene ville nedlegge påstand om 20 års fengsel, bestemte han seg for å rømme landet. I november i fjor kom han seg forbi vaktholdet og kjørte over 1000 kilometer fra hjemmet i Caracas til nabolandet Colombia.

– Vi passerte over 40 politisperringer på veien, sier han.

– Hvordan kom dere forbi disse?

– En blanding av flaks og risikovilje, smiler Ledezma.

Dyster rapport

Nå bor Ledezma i eksil i Spania. Aftenposten møtte ham da han var her nylig for å fortelle sin historie under Oslo Freedom Forum. Samtidig publiserte Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), en samarbeidsorganisasjon med alle de 35 land i Nord-Amerika og Sør-Amerika som medlemmer, en dyster rapport om hjemlandet hans. Den konkluderer med at det er rimelig grunn til å tro at landet har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Santiago Canton, Irwin Cotler og Christopher Hernandez presenterte nylig en rapport om myndighetsovergrep i Venezuela. Foto: Mary Calvert / Reuters/NTB scanpix

Fengslet uten lovhjemmel

Dette er blant funnene i rapporten, som nå er oversendt Den internasjonale straffedomstolen:

 • Den identifiserer 131 drepte demonstranter i tidsrommet 2014–2017 der den antatte gjerningsmannen er medlem av sikkerhetsstyrkene.
 • Den hevder at det siden 2015 er gjennomført 8932 henrettelser uten lov og dom.
 • Den sier flere enn 12.000 innbyggere er fengslet uten lovhjemmel siden presidentvalget i 2013.
 • 1300 personer er, eller har vært, fengslet fordi de er politiske motstandere av myndighetene.

Historier om tortur

Rapporten inneholder også dramatiske beskrivelser av tortur. Enkelte av dem som forteller om dette, sier de ble spurt om de hadde bånd til Antonio Ledezma eller andre kjente opposisjonspolitikere. Raúl Ayala, en student i 20-årene, ble i 2014 pågrepet under en marsj i Caracas. I rapporten fortelles hans historie om 48 timer i varetekt i Helicoide:

«Han ble lagt i håndjern og slått. Han fikk mer enn 30 elektriske støt mot hodet, armer og albuer. Plastposer ble holdt over hodet for å kvele ham, slik at han flere ganger besvimte, mens de slo ham i magen.

Han ble fortalt at moren var anholdt og ble torturert og voldtatt. Han ble også fortalt at hjemmet hans var ransaket, søstrene voldtatt og faren drept.»

Venezuela avviser rapport

Ledezma mener rapporten gir et dekkende bilde av overgrepene fra myndighetene side og er enig i konklusjonen om at det er begått forbrytelser mot menneskeheten.

Myndighetene i Venezuela avviser derimot påstandene i rapporten. Landets OAS-utsendinger stempler den som en grotesk mediefarse og en propagandakampanje for å styrte president Nicolas Maduros regjering. Panelet kalles «såkalte eksperter og anti-Venezuela-aktivister». Personer som er intervjuet i rapporten, blir omtalt som «rømlinger fra rettsvesenet». Ifølge Venezuela mangler derfor rapporten enhver troverdighet.

Kritisk til OAS

Venezuela har de siste årene også generelt vært kritisk til Organisasjonen av amerikanske stater. Landets utenriksminister Jorge Arreaza sa mandag på åpningsdagen for årets generalforsamling at OAS er en virksomhet «ledet av USA for å undergrave Venezuelas suverenitet».

Politiske aktivister jubler etter å ha blitt løslatt fra Helicoide-fengselet. Foto: Fernando Llano / AP/NTB scanpix

Løslot 39 aktivister

Et par dager etter lanseringen av rapporten om tortur og vilkårlige fengslinger, løslot venezuelanske myndigheter 39 personer som opposisjonen mener var politiske fanger. Ifølge myndighetene var dette første runde av flere løslatelser. Menneskerettighetsorganisasjoner mener det sitter rundt 300 politiske fanger i Venezuela. President Nicolás Maduro sa etter det sterkt omstridte gjenvalget 20. mai at han nå vil ha forsoning og konstruktiv dialog og at løslatelsene er en del av dette.

Les mer om

 1. Venezuela
 2. Caracas
 3. Menneskerettigheter

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Amnesty anklager Venezuela for forbrytelser mot menneskeheten

 2. VERDEN

  Hvor ille Venezuelas økonomi er? Selv ikke forbrytelser lønner seg.

 3. VERDEN

  Styrte landet ut i en enorm økonomisk krise - i natt ble han gjenvalgt for seks nye år

 4. VERDEN

  Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president – får støtte av en rekke land og EU

 5. KRONIKK

  Rødt baserer sin Venezuela-politikk på falske nyheter og konspirasjonsteorier

 6. VERDEN

  Strømmen på vei tilbake etter at Venezuela ble mørklagt