Skal USA begrense presidentens rett til å frita noen for straff? Det er debatten etter at Trump åpnet for å benåde seg selv.

President Donald Trumps uttalelse om at han kan benåde seg selv skaper debatt – også om retten til å benåde andre.

USAs president Donald Trump benådet 24. mai en avdød svart verdensmester i boksing, Jack Johnson, for en dom på ett år og én dag i fengsel fra 1920.

Trump skrev på Twitter sist mandag at han har rett til å benåde seg selv, at en rekke juridiske eksperter har sagt at han kan gjøre det, men at han ikke trenger det siden han ikke har gjort noe galt.

Diskusjonen om dette har pågått en tid, og Trumps advokater mener han har denne retten.

Kilde: Ny besettelse

Ifølge en anonym kilde i Det hvite hus som The Washington Post har snakket med, er benådninger president Trumps «nye besettelse» og hans nye favorittsamtaleemne. Ifølge kilden kan det komme flere benådninger de neste månedene.

Kan bli benådet: T.v.: Martha Stewart og t.h. Rod Blagojevich. Alice Marie Johnson (i midten) fikk onsdag straffen omgjort.

Rykter om flere

Samtidig har flere benådninger – og rykter om ytterligere – ført til en gryende debatt om hvor langt presidentens rett burde strekke seg til å la dømte forbrytere gå fri. Trump antydet overfor reportere på en flytur forrige uke at han vurderer å benåde Martha Stewart og Rod Blagojevich.

  • Martha Stewart er den mest kjente TV-kokken i amerikansk fjernsynshistorie og en slags livsstilsguru. Kjendisen solgte aksjer på et uhyre gunstig tidspunkt og løy til etterforskere om det. Hun ble dømt i 2004 og har for lengst sonet fem måneder i fengsel.
  • Rod Blagojevich er dømt til 14 års fengsel. Den tidligere Illinois-guvernøren ble funnet skyldig i å ha tatt imot bestikkelser. Blant annet prøvde han å selge Barack Obamas senatsplass etter presidentvalget i 2008.
  • I tillegg omgjorde Trump onsdag straffen for Alice Marie Johnson slik at hun løslates. Den 63-årige oldemoren ble dømt til fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse for en ikkevoldelig narkotikaforbrytelse og har sonet 21 år. Realitystjernen Kim Kardashian møtte nylig Trump for å tale Johnsons sak.
TV-kjendisen Kim Kardashian møtte 30. mai president Donald Trump og tok da opp saken til en narkodømt kvinne.

Foreslår begrensninger

James Gagliano, universitetslærer, pensjonert FBI-agent og rettsanalytiker for CNN, er blant dem som har startet en gryende debatt om hvorvidt presidentens fullmakter til å benåde strekker seg for langt. I et innlegg i den politiske hovedstadsavisen The Hill tar han til orde for begrensninger.

– Trump har, med tilsynelatende løssluppenhet, begynt å benåde folk tidlig i sin presidentperiode, fremholder Gagliano.

Han refser også tidligere presidenter for tilsynelatende politisk motiverte benådninger. For eksempel benådet Gerald Ford sin forgjenger Richard Nixon, og Bill Clinton benådet sin styrtrike venn Mark Rich og sin egen bror.

– Ideologisk farget tøylesløshet

Gagliano mener ikke at benådningsretten skal forsvinne, men at det bør være et krav at presidenten søker råd hos politimyndigheter og fremtredende justispolitikere i Kongressen.

– Alle presidenter i vår nære historie ser ut til å ha blitt offer for en tøylesløshet som lot ideologi farge deres benådninger, mener han.

Joe Arpaio er en kjent Trump-tilhenger og kalte gjerne seg selv «USAs tøffeste sheriff».

Trumps første fem benådede

Dette er Donald Trumps benådninger så langt, ifølge det amerikanske Justisdepartementet:

  • Joe Arpaio: Arizona-sheriffen var dømt for ringeakt for retten etter ulovlige stopp og ransakelser av spansktalende. Arpaio takket Trump og mente dommen var etterlevning av en heksejakt fra Obamas side.
  • Kristian Mark Saucier: Sjøforsvarssoldaten Saucier var dømt til fem års fengsel for ulovlig fotografering i graderte områder av en ubåt. I valgkampen brukte Trump hans sak som eksempel på hvor billig Hillary Clinton slapp unna sin skandale med skjødesløs håndtering av e-post. Saucier planlegger nå søksmål mot blant andre Obama og eks-FBI-sjef James Comey.
  • Scooter Libby: I. Lewis «Scooter» Libby var rådgiver for visepresident Dick Cheney og ble dømt for å ha lekket navnet på en CIA-agent. President George W. Bush etterga noe av straffen hans. I april ga Trump ham full benådning.
  • Jack Johnson: Den første svarte verdensmesteren i boksing ble arrestert for å ha fraktet en kvinne over en delstatsgrense i «umoralsk hensikt». Kvinnen var hvit og Johnsons ektefelle. 98 år etter dommen benådet Trump ham. Ifølge The New Yorker skal skuespilleren Sylvester Stallone nylig ha bedt Trump om dette.
  • Dinesh D’Souza: D’Souza er en høyreorientert kommentator som i 2014 ble dømt for brudd på lovene om valgkampfinansiering. Han mente seg urettferdig utpekt for noe mange andre slipper unna med. Trump benådet ham 31. mai i år.
Dinesh D’Souza forlater det føderale tinghuset på Manhattan etter å ha tilstått lovbrudd i mai 2014. Nå er han benådet.
Dette er president Donald Trumps femte og hittil seneste benådning. Dinesh D’Souza ble i 2014 ble dømt for brudd på lovene om valgkampfinansiering.

– Jeg kan gjøre hva jeg vil

– Det hele er en del av showet, sier Ed Rollins, en republikansk konsulent med bånd til en Trump-vennlig aksjonsgruppe, til The Washington Post.

– Det er ingen rasjonell eller tradisjonell prosess, men handler om kjendiseri eller hvem de kjenner eller hvem han ser på Fox & Friends. Han har et klart budskap: «Jeg kan gjøre hva jeg vil, og jeg kan i hvert fall benåde noen i Russland-granskningen etter hvert», sier Rollins.