Verden

T-skjorter med kart hisser opp både kinesere og vietnamesere

T-skjorter har den siste uken vært den nye arenaen for krangel om territorium i Asia.

T-skjorten til venstre fra klesmerket Gap tirret kineserne, mens T-skjortene til høyre gjør vietnameserne så hissige at regimets avis har satt kryss over den forbudte delen av kartene.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Forrige uke gikk det amerikanske kleskonsernet Gap til det skritt å si unnskyld til Kina. Bakgrunn: En T-skjorte fra merket hadde et kart av Kina som provoserte kineserne.

Samtidig ble ti kinesiske turister stoppet på en flyplass i Vietnam: De ble fratatt T-skjorter som provoserte vietnameserne.

Beholder jakken på

Den regimetro vietnamesiske avisen Tuoi Tre rapporterer om kinesiske turister som kommer til landet og visstnok mistenkelig ofte beholder jakkene på mens de er på flyplassen. Forrige søndag ble ti av dem stoppet en kort stund utenfor Cam Ranh internasjonale flyplass.

En reiseselskapsansatt oppdaget ved påstigning på bussen at de hadde på seg hvite T-skjorter med et kart over Kina. I tillegg til fastlands-Kina viste kartet også en solid porsjon av Sør-Kinahavet. Kinas omstridte krav er vanligvis markert med ni korte streker, og disse var med på T-skjortene.

Kryss over forbudt kartdel

Det vietnamesiske politiet beslagla T-skjortene og noterte navnene på turistene før de fikk reise videre. En politileder ved flyplassen sier til avisen at de ferdigstiller en rapport til landets sikkerhetsmyndigheter.

Avisen Tuoi Tre viser bilder fra sosiale medier av samme type T-skjorter, men har satt kryss over den stiplede linjen i Sør-Kinahavet – eller Øst-Vietnamhavet, som de kaller det. Vietnam og Kina strides blant annet om Paraceløyene og Spratlyøyene.

Nettopprør mot Gap i Kina

Samtidig som kinesiske turister utløste T-skjorte-vrede i Vietnam, ble også kineserne hissige på grunn av T-skjorter. Den kinesiske, ofte nasjonalistiske, avisen Global Times skriver at kinesiske nettbrukere forrige mandag var i opprør mot det kjente klesmerket Gap.

Årsaken var at det sirkulerte bilder av en T-skjorte med et kart over Kina. Det inkluderte imidlertid ikke Taiwan, Sør-Kina-havet eller deler av Tibet.

Tibet er et ømtålig emne i Kina. Landet mener dessuten at Taiwan er en kinesisk provins, og kineserne er i strid med flere naboland om suvereniteten i det viktige Sør-Kinahavet.

Gap har over 150 forretninger i Kina.

Rykket ut med beklagelse

– Det finnes ikke rom for å forhandle med dem som ikke anerkjenner prinsippet om ett Kina. Gap burde forbys i Kina, ha seg ut av Kina, lød én av mange meldinger i samme retning på mikrobloggtjenesten Sina Weibo, ifølge Global Times.

Gap, som i fjor åpnet en ny såkalt flaggskipsforretning i Shanghai og har over 150 utsalg i Kina, rykket raskt ut med en beklagelse.

– Gap respekterer Kinas suverenitet og territorielle integritet. Vi har fått vite at en Gap-T-skjorte solgt i enkelte markeder hadde et feilaktig kart over Kina. Vi beklager dypt denne utilsiktede feilen, heter det i erklæringen fra selskapet.

Hotellkjeden Marriott var blant dem som i vinter fikk refs av Kina for å omtale Taiwan som eget land.

Det hvite hus: Orwellsk vrøvl

Den siste ukens T-skjorterabalder er i tråd med hvordan Kina pleier å opptre hvis forretningsdrivende kommer på kant med kinesisk politikk. I januar måtte det amerikanske flyselskapet Delta, det spanske klesmerket Zara og hotellkjeden Marriott beklage dypt etter at de hadde ført opp på sine nettsider enten Taiwan, Hongkong eller Tibet – eller alle – som egne land.

I april sendte kineserne ut et krav til 36 internasjonale flyselskaper med hvordan de skal omtale Taiwan, Hongkong og Macao i tråd med det kinesiske kommunistpartiets retningslinjer. Det hvite hus rykket i mai ut mot «Kinas politiske korrekthet» og kalte det «orwellsk vrøvl» – etter George Orwells roman 1984.

– Vi ber Kina slutte med å true og tvinge amerikanske flyselskaper og borgere, het det i erklæringen.

  • Kinesisk partiavis: Advarer verdens kjendiser mot å fornærme landets politikk
  • Kina og USA: Ordkrig om nye raketter på omstridte holmer

Les mer om

  1. Taiwan
  2. Kina
  3. Vietnam