Det kommer frem i 38 dokumenter lekket fra det amerikanske utenriksdepartementet til Wikileaks, og som Aftenposten har fått tilgang til. i.
Les dokumentene til høyre for denne saken .
I mai 2009 var tok den blodige borgerkrigen på Sri Lanka slutt. Regjeringsstyrkene drepte toppledelsen for opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene, og tok 10.000 soldater tatt til fange. Hvor mange sivile som ble drept, er fortsatt uklart. Ifølge en fersk FN-rapport kan så mange som 40.000 ha mistet livet.
— Følte vi gjorde det vi kunne
Dokumentene Aftenposten.no publiserer i dag, gir et unikt innblikk i hvordan vestlige diplomater de fem første månedene av 2009 jobbet intenst med å få en slutt på den blodige konflikten. Norske diplomater spilte en nøkkelrolle.
I mars advarte USAs ambassadør, Robert Blake, om en humanitær katastrofe. I et møte med Sri Lankas utenriksminister gjorde Blake det klart at dersom regjeringshæren fortsatte i samme tempo de hadde gjort den siste tiden, ville det føre til titusenvis av drepte, noe som trolig ville forårsake internasjonal fordømmelse og anklager om krigsforbrytelser.
Imens prøvde norske diplomater, som var alene om å ha kontakt med LTTE-ledelsen, å overbevise dem om at slaget var tapt og at de skulle overgi seg før katastrofen var total. De talte for døve ører.
— Vi jobbet intenst for å prøve å unngå et blodbad. Vi følte at vi gjorde det vi kunne. Det var utrolig frustrerende å se at det likevel var så mange som døde, sier Tore Hattrem, Norges daværende ambassadør til Sri Lanka.
- Ingen god historie
I mai 2009, hevder forsvarsdepartementet på Sri Lanka at det ikke er sivile igjen i krigssonen. Den amerikanske ambassaden får flere rapporter som tyder på at dette ikke er sant og at titusenvis av sivile nå er i livsfare.
Ambassadør Blake ringer rundt til toppfolk i myndighetene hele dagen for å forhindre en katastrofe. Presidentrådgiver (og -bror) Basil Rajapakse forteller ham at ICRC (Det internasjonale Røde Kors) ikke får hente ut skadede og drepte.
Når Blake forteller forsvarsminister Gotabaya Rajapakse at LTTEs ledelse har fortalt Norge at de er villige til å overgi seg til ICRC og at ICRC kan sende et helikopter for å gjennomføre kapitulasjonen, svarer forsvarsministeren:
«Vi er forbi det punktet nå».
Rundt om i verden var det mange som så det samme som diplomatene i Colombo. En av dem var NUPI-sjef Jan Egeland.
— Dette er historien om en varslet katastrofe som ingen klarte å stanse. Alle sto på sidelinjen og så på. Det er ingen god historie for det internasjonale samfunnet, sier han
- Ville til å overgi seg
Her er noen av høydepunktene:
- Nøkkeldokument. Forsvarsdepartementet hevder at det ikke er sivile igjen i krigssonen, men den amerikanske ambassaden får flere rapporter som tyder på at dette ikke er sant og at titusenvis av sivile nå er i livsfare. Ambassadør Blake ringer rundt til toppfolk i myndighetene hele dagen for å forhindre en katastrofe. Presidentrådgiver (og -bror) Basil Rajapakse forteller ham at ICRC (Det internasjonale Røde Kors) ikke får hente ut skadede og drepte. Når Blake forteller forsvarsminister Gotabaya Rajapakse at LTTEs ledelse har fortalt Norge at de er villige til å overgi seg til ICRC og at ICRC kan sende et helikopter for å gjennomføre kapitulasjonen, svarer forsvarsministeren: «Vi er forbi det punktet nå».