Verden

- Vi er forbi det punktet nå

Les hvordan vestlige diplomater jobbet på spreng for å hindre blodbad på Sri Lanka.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Det kommer frem i 38 dokumenter lekket fra det amerikanske utenriksdepartementet til Wikileaks, og som Aftenposten har fått tilgang til. i.

Les dokumentene til høyre for denne saken .

I mai 2009 var tok den blodige borgerkrigen på Sri Lanka slutt. Regjeringsstyrkene drepte toppledelsen for opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene, og tok 10.000 soldater tatt til fange. Hvor mange sivile som ble drept, er fortsatt uklart. Ifølge en fersk FN-rapport kan så mange som 40.000 ha mistet livet.

Les også

Mukunthan (28) kjempet med tigrene

— Følte vi gjorde det vi kunne

Dokumentene Aftenposten.no publiserer i dag, gir et unikt innblikk i hvordan vestlige diplomater de fem første månedene av 2009 jobbet intenst med å få en slutt på den blodige konflikten. Norske diplomater spilte en nøkkelrolle.

I mars advarte USAs ambassadør, Robert Blake, om en humanitær katastrofe. I et møte med Sri Lankas utenriksminister gjorde Blake det klart at dersom regjeringshæren fortsatte i samme tempo de hadde gjort den siste tiden, ville det føre til titusenvis av drepte, noe som trolig ville forårsake internasjonal fordømmelse og anklager om krigsforbrytelser.

Imens prøvde norske diplomater, som var alene om å ha kontakt med LTTE-ledelsen, å overbevise dem om at slaget var tapt og at de skulle overgi seg før katastrofen var total. De talte for døve ører.

— Vi jobbet intenst for å prøve å unngå et blodbad. Vi følte at vi gjorde det vi kunne. Det var utrolig frustrerende å se at det likevel var så mange som døde, sier Tore Hattrem, Norges daværende ambassadør til Sri Lanka.

- Ingen god historie

I mai 2009, hevder forsvarsdepartementet på Sri Lanka at det ikke er sivile igjen i krigssonen. Den amerikanske ambassaden får flere rapporter som tyder på at dette ikke er sant og at titusenvis av sivile nå er i livsfare.

Ambassadør Blake ringer rundt til toppfolk i myndighetene hele dagen for å forhindre en katastrofe. Presidentrådgiver (og -bror) Basil Rajapakse forteller ham at ICRC (Det internasjonale Røde Kors) ikke får hente ut skadede og drepte.

Når Blake forteller forsvarsminister Gotabaya Rajapakse at LTTEs ledelse har fortalt Norge at de er villige til å overgi seg til ICRC og at ICRC kan sende et helikopter for å gjennomføre kapitulasjonen, svarer forsvarsministeren:

«Vi er forbi det punktet nå».

Rundt om i verden var det mange som så det samme som diplomatene i Colombo. En av dem var NUPI-sjef Jan Egeland.

— Dette er historien om en varslet katastrofe som ingen klarte å stanse. Alle sto på sidelinjen og så på. Det er ingen god historie for det internasjonale samfunnet, sier han

- Ville til å overgi seg

Her er noen av høydepunktene:

Norges ambassadør til Sri Lanka, Tore Hattrem, forteller amerikanske diplomater at det blir stadig vanskeligere å få kontakt med LTTE.

Tore Hattrem.
 • Hattrem sier at LTTE erkjenner at de er slått, men at de ikke er klare til å overgi seg og at de ikke anser kapitulasjon som en mulighet. Basil Rajapakse, presidentens bror og nære rådgiver, innrømmer at regjeringshæren skyter med artilleri mot området der de sivile befinner seg.
 • USAs ambassadør til Sri Lanka, Robert Blake, advarer Sri Lankas utenriksminister Bogollagama om at regjeringshæren risikerer å ta livet av titusenvis av sivile, noe som trolig vil føre til internasjonal fordømmelse og krigsforbrytelsetiltaler.
 • Utenriksminister Bogollagama kaller inn USA, EU og Japan til et møte i den såkalte Co-chairs-gruppen, en internasjonal støttegruppe for fredsprosessen. Det fjerde medlemmet, Norge, er ikke invitert. Utenriksministeren sier at Norge ikke lenger anses som en del av gruppen. Etter sterke protester fra de tre andre medlemmene sier Bogollagama at han kan forandre mening.
 • USA viser frem satellittbilder til president Mahinda Rajapakse. Bildene viser spor etter artilleribeskytning mot «sikkerhetssonen» der de sivile oppholder seg. Presidenten erkjenner at USA «trolig vet mer enn meg» om situasjonen, noe som får de amerikanske diplomatene til å lure på hvor mye Rajapakse faktisk får vite om militæroperasjonen hans generaler gjennomfører.
Mahinda Rajapakse.
 • Miliband kaller Sri Lankas regjering for «løgnere» og sier at det internasjonale samfunnet må reagere på artilleribeskytningen mot sivile tamiler.
 • Human Rights Watch sier at det vil være en «historisk tabbe» om FNs sikkerhetsråd ikke gjør noe med situasjonen på Sri Lanka. På et møte mellom Sikkerhetsrådets medlemmer blir det klart at USA, Frankrike og Storbritannia ønsker å få en resolusjon, mens Kina og Russland er imot.
 • Indias utenriksråd, Shiv Shankar Menon, er usikker på om president Mahinda Rajapakse og hans brødre, Basil (rådgiver) og Gotabaya (forsvarsminister) blir holdt informert om hva militærledelsen gjør i krigssonen.Nøkkeldokument. Forsvarsdepartementet hevder at det ikke er sivile igjen i krigssonen, men den amerikanske ambassaden får flere rapporter som tyder på at dette ikke er sant og at titusenvis av sivile nå er i livsfare. Ambassadør Blake ringer rundt til toppfolk i myndighetene hele dagen for å forhindre en katastrofe. Presidentrådgiver (og -bror) Basil Rajapakse forteller ham at ICRC (Det internasjonale Røde Kors) ikke får hente ut skadede og drepte. Når Blake forteller forsvarsminister Gotabaya Rajapakse at LTTEs ledelse har fortalt Norge at de er villige til å overgi seg til ICRC og at ICRC kan sende et helikopter for å gjennomføre kapitulasjonen, svarer forsvarsministeren: «Vi er forbi det punktet nå».
Robert Blake.
 • Ambassadør Blake tar avskjed fra Sri Lanka. I en siste hilsen oppfordrer han regjeringen til å «vinne freden». I en samtale med Sri Lankas utenriksråd Palitha Kohona sier Kohona at LTTEs politiske ledelse ikke gjorde noe for å vise at de ville overgi seg. Ambassadøren bemerker at Kohona senere sa det motsatte overfor media.
 • En hemmelig rapport fra Sri Lankas forsvarsdepartement viser at regjeringen planlegger å doble størrelsen på hæren i løpet av de neste fem årene.
 • ICRC sier at regjeringshæren begikk klare brudd på internasjonale humanitære lover, men at de også forsøkte å begrense antallet sivile drepte. LTTE blir fordømt for å ha blandet seg med sivile, men ICRC sier at det er vanskelig å bedømme om tigrene brukte de sivile som menneskelige skjold. ICRCs sjef for operasjoner i Sør-Asia sier at han sluttet å telle antallet barn som døde i krigssonen fordi regjeringens restriksjoner gjorde at de ikke fikk tilgang til blodoverføringer fra ICRC eller andre.
 • I et møte i Oslo sier krigsforbryteransvarlig i amerikansk UD, Clint Williamson, at det er vanskelig å finne bevis for krigsforbrytelser på Sri Lanka fordi USA ikke selv var tilstede i krigssonen. Han ber om opplysninger fra Norge på hva som skjedde det siste døgnet av konflikten. De norske diplomatene sier at de synes drapene på LTTEs ledelse er «mistenkelige».
 • Sri Lankas president, Mahinda Rajapakse, forteller amerikanske diplomater at han er forvirret over at USA først oppfordrer ham til å bekjempe terror, for så å kritisere ham når han gjør det.
 • Ingen representanter for Sri Lankas regjering ønsker å ta imot en kopi av en amerikansk senatrapport om krigsforbrytelser. Den amerikanske ambassadøren måtte returnere med uforrettet sak, og oppdager at andre lands diplomater har opplevd tilsvarende ting.
 • Sri Lankas tidligere president, Chandrika Kumaratunga, sier at president Rajapakse har ført landet over i et galt spor. Hun kaller Rajapakse-familien for «uneducated and uncultured rascals», og er bekykmret for at det politiske klimaet i landet er blitt «hevngjerrig og truende» og at ingen tør å kritisere regjeringen.

Les også

 1. <span style="font-size:90%">Norske tamiler anmelder<br/>Sri Lanka for folkemord </span>

 2. 05.02.2009: CO-CHAIR MEETING WITH UN SPECIAL ENVOY TO SRI LANKA

 3. 05.03.2009: SRI LANKA: CO-CHAIR AMBASSADORS DISCUSS WAYS TO PRESSURE GSL AND LTTE

 4. 19.03.2009: A SUGGESTION FOR GETTING MANY OF SRI LANKA´S CIVILIANS OUT OF THE CONFLICT ZONE

 5. 27.04.2009: SRI LANKA: GOVERNMENT ATTEMPTS TO EXCLUDE NORWAY FROM THE CO-CHAIRS

 6. 05.05.2009: SRI LANKA: EMBASSY SHARES IMAGES OF SAFE ZONE WITH PRESIDENT

 7. 07.05.2009: CHARGE UNDERSCORES CONCERNS ABOUT IMF REQUEST

 8. 13.05.2009: UK: MILIBAND DISCUSSES MIDDLE EAST, IRAN, AFRICA AND SRI LANKA WITH AMBASSADOR RICE

 9. 13.05.2009: SECURITY COUNCIL MEMBERS DISCUSS SRI LANKA WITH NGOS AND THE SECRETARY-GENERAL

 10. 15.05.2009: INDIAN FOREIGN SECRETARY WEIGHS POST-CONFLICT CONFERENCE ON SRI LANKA

 11. 17.05.2009: NORTHERN SRI LANKA SITREP 74

 12. 26.05.2009: IN FAREWELL, AMBASSADOR PRESSES HARD ON HUMANITARIAN ACCESS AND POLITICAL SOLUTION

 13. 27.05.2009: SRI LANKA: BAN KI-MOON BRIEFS CO-CHAIR AMBASSADORS ON VISIT

 14. 01.06.2009: SRI LANKA: ARMY´S FIVE-YEAR STRATEGY FOR EXPANSION

 15. 15.07.2009: SRI LANKA: S/WCI AMB. WILLIAMSON´S GENEVA MEETINGS

 16. 31.08.2009: AMBASSADOR WILLIAMSON MEETS WITH GON AND NGOS ON SRI LANKA

 17. 18.09.2009: PRESIDENT BEWILDERED, FRUSTRATED WITH U.S. SRI LANKA POLICY

 18. 26.10.2009: GSL RESPONSE TO REPORT MEASURED -- THUS FAR

 19. 17.12.2009: FORMER PRESIDENT NOTES DESTRUCTIVE INFLUENCE OF RAJAPAKSA

 20. 01.02.2010: AMBASSADOR RAISES POST-ELECTION CONCERNS WITH FOREIGN MINISTER

 21. 10.04.2009: SECRETARY CLINTON´S MEETING WITH NORWEGIAN FOREIGN MINISTER JONAS GAHR STOERE

 22. 06.05.2009: SRI LANKA: PRESIDENT DISCUSSES HUMANITARIAN ASSISTANCE WITH CO-CHAIR AMBASSADORS

 23. 07.05.2009: UPDATE ON UK ACTION AND THINKING

 24. 08.05.2009: HUMANITARIAN SITUATION IN SRI LANKA (C-NE9-00842)

 25. 13.05.2009: CB GOVERNOR DISAPPOINTED ABOUT IMF REQUEST

 26. 13.05.2009: UK READOUT OF DES BROWNE (SPECIAL ENVOY FOR SRI LANKA) VISIT TO INDIA

 27. 10.06.2009: CHARGE URGES FOREIGN MINISTRY TO SEEK POSITIVE WAY FORWARD

 28. 07.08.2009: CAPTURE OF SELVARAJAH PATHMANATHAN, AKA KP

 29. 05.10.2009: SECRETARY´S COMMENTS ON RAPE ELICIT STRONG REACTION BY GSL

 30. 05.10.2009: SECRETARY BURNS MEETS FM BOGOLLAGAMA

 31. 02.11.2009: MFA CALLS IN AMBASSADOR OVER DHS QUESTIONING OF CHOD FONSEKA

 32. 09.12.2009: SRI LANKA´S AMBITIOUS PLAN FOR NORTHERN RECONSTRUCTION

 33. 14.12.2009: A/S BLAKE FINDS SITUATION IMPROVED BUT PROBLEMS REMAIN

 34. 22.12.2009: DEFENSE SECRETARY DEFENDS SRI LANKAN POLICIES WITH A/S BLAKE

 35. 23.12.2009: ACCOUNTABILITY: FONSEKA STIRS UP HORNETS´ NEST

 36. 15.01.2010: SRI LANKA WAR-CRIMES ACCOUNTABILITY: THE TAMIL PERSPECTIVE