Frykter matkrise i Zimbabwe

Utbredt sult truer millioner av mennesker i Zimbabwe, advarer FN. 2,2 millioner mennersker på landsbygda kommer til å trenge mathjelp frem mot neste år, ifølge Verdens matvareprogram.

Også tidligere i år, i mars, måtte mange mennesker på landsbygda i Zimbabwe hente mat på matstasjoner for å få noe å spise.

Matusikkerheten i Zimbabwe er verre enn på flere år, advarer Verdens matvareprogram (WFP). En fjerdedel av befolkningen på landsbygda, eller 2,2 millioner mennesker kommer til å trenge mathjelp før neste innhøsting i mars, anslår FN-organisasjonen.

Studien som har utløst frykten for en mulig matkrise er laget av zimbabwiske myndigheter, med assistanse fra FN og andre støttespillere.

Matreservene tar slutt

— I mange distrikter, særlig i sør, var høsten svært dårlig og folk sliter allerede nå med å få matreservene de har til å holde, sier Sory Ouane, WFPs landsjef i Zimbabwe, ifølge en pressemelding på WFPs hjemmesider.

FN-organisasjonen samarbeider med myndighetene og vil begynne å dele ut mat og penger til folk som er rammet i oktober.

Matkrisen forklares med dårlig vær, lite tilgjengelig og dyrt såkorn og gjødsel og forventede høye priser på mais, på grunn av den dårlige høsten. Krisen er den verste siden 2009, da over halvparten av befolkningen på landsbygda hadde behov for mathjelp.

Vil hjelpe

Den norske bistandsorganisasjonen Sabona, som har jobbet med bistandsprosjekter i Zimbabwe i ti år, har to medarbeidere i det kriserammede området i Zimbabwe.

— Vi visste før vi dro at det har kommet lite regn denne våren og et det er tørke - men det er sterkt å se ringvirkningen med egne øyne, sier Ynghild Solholm, leder i Sabona.

Hun sier at Sabonas prosjekter har bidratt til å dempe presset på lokalbefolkningen, men at omfanget er for stort. Grønnsakshagene er for få og de som er avhengig av vann fra dammene vil snart se at vannet tar slutt.

— Sabona har systemene og mannskapene på plass, men mangler midler for å gjennomføre hastetiltak som kan redde enda flere liv, sier Solholm ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

Styrer videre

Robert Mugabe ble i sommer igjen gjenvalgt som president i Zimbabwe, til tross for at landet under hans ledelse har gått fra å være en av Afrikas største matprodusenter til å være en stor mottaker av mat til en sulten befolkning.