Verden

14 drept i skyting i California - jakter flere gjerningsmenn

Minst 17 personer er såret skuddrama i byen San Bernardino i California, og 14 personer skal være drept. En mistenkt er skutt, en annen er pågrepet. En stor politiaksjon pågår akkurat nå.

  • Ntb
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • Gunnar Kagge
    Journalist

Har du informasjon om hendelsen eller befinner deg i nærheten? Ta gjerne kontakt med oss.

Siste: Politisjef Jarrod Burguan skriver på Twitter at «mistenkte er nede».

I en stor politiaksjon som ble minst én av dem skutt. En annen mistenkt ble pågrepet i aksjonen, ifølge flere medier— Dette skjedde i et boligstrøk få minutter unna senteret der 14 personer ble skutt og drept tidligere i dag.

I aksjonen stoppet politiet en svart SUV. Det ble en skuddveksling. Politiet hadde etterlyst nettopp en svart SUV i forbindelse med massakren i et konferanselokale i byen. TV-bildene viste en person som lå livløs på bakken. Bilen var full av kulehull, og vinduene var knust.

En annen politiaksjon pågår akkurat nå. Store politistyrker går fra hus til hus i et område i nærheten av der skytingen fant sted, tilsynelatende på jakt etter en eventuelt tredje mistenkt.

En politimann ble skadet i skyteepisoden, men ikke livstruende.

På en pressekonferanse opplyste politiet at en siste mistenkt muligens fortsatt er på rømmen.

Folk i området har fått beskjed om å holde seg innendørs og borte fra vinduer.

Dette skjedde tidligere i dag:

Tidligere i dag tok det man antar var tre personer seg inn i et konferanselokale. De begynte å skyte rundt seg. De drepte 14 personer. 17 er skadet, hvorav ti kritisk.

Politiet fikk melding om skytingen ved 11-tiden lokal tid. Det var en stor utrykning.

Det mest sannsynlige er at de har flyktet i en mørk SUV, sa han.

  • Fnyser av Obamas våpenlover: – Folk som vil drepe, vil finne måter å gjøre det på, uansett hvilke lover som gjelder.

Skytingen startet i konferanselokalene til et senter for blant annet handikappede barn. Konferanselokalene var utleid til helseetaten i San Bernardino fylke. De holdt en julelunsj her, ifølge Los Angeles Times.

Skytingen skjedde her, i California social services center.

På en pressekonferanse saFBI-representanten Dave Bowdich sier at man foreløpig ikke vet om det er snakk om en terrorhandling.

Politisjef Jarrod Burgnan sa at de antar det er en til tre gjerningspersoner.

Angrepet skjedde i en bestemt del av bygningen. Det var flere hundre personer andre steder i bygningen, men disse ble ikke såret. Jarrod Burgnan sa at det er for tidlig å si noe om det var tilfeldig at gjerningsmennene valgte seg ut denne delen av bygningen.

Da politiet gikk inn i bygningen, så de gjenstander de ikke visste hva var. Derfor ble eksperter på eksplosiver innkalt.

— De kom forberedt

Politisjef Burguan sier at han ikke vet hva som var motivet bak udåden.

— Alt jeg kan si var at de kom forberedt på å gjøre det de gjorde, sier han.

Politiet på jakt etter gjerningsmennene.

Han fortalte at man har opprettet et mottakssenter for de pårørende. Han sier at han ikke vet hva slags samling det var på senteret. Men mye tyder på at det var kommunalt ansatte som hadde leid et konferanserom for en markering i anledning julen. Gjerningsmennene var bevæpnet med "long guns", ikke pistoler eller revolvere, sier politisjefen Burguan. Han sier at det kan være flere drepte eller skadede inne i bygningen.

Bakgrunn: Derfor gir USA blaffen i Obamas krav om våpenkontroll.

TV-bilder fra området viser at folk forlater bygningen med hendene over hodet, noe som er vanlig praksis når politiet evakuerer bygninger under uavklarte situasjoner som dette.

Store politistyrker rykket ut til åstedet, som skal være bygningen nederst til høyre i bildet.

Vicki Cervantes, en talsperson for San Bernardino-politiet, sa tidligere på dagen til journalister at gjerningsmennene var tungt bevæpnet og muligens bar skuddsikre vester.

Har innført flyforbud

De evakuerte ble ledet inn i busser, til et sted hvor de kan bli tatt vare på og bli avhørt. Politiet har nå funnet en sort Yukon SUV av den typen de har ettersøkt. Den er funnet i et forretningsområde.

TV-selskapet LA5 snakket med Mark Sutte. Datteren hans var på jobb på senteret. Hun ringte ham og fortalte at hun hadde flyktet inn på toalettet da tre maskerte gjerningsmenn kom inn og begynte å skyte. Han sier at de hadde en julesammenkomst og at det var mange mennesker i rommet.

USAs luftfartsmyndigheter har nå innført flyforbud over området

TV-selskapet Live 5 melder at politiet gir beskjed om at helikopteret deres må bort fra luftrommet over åstedet. De spekulerer i om det er nødvendig for selv å kunne fly over området på jakt etter gjerningsmennene.

President Barack Obama har uttalt seg om hendelsen til CBS News. Han sa at tankene hans gikk til ofrene og deres familier, men snakket også om USAs våpenlover.

Pårørende møtes i et samfunnshus etter skytingen.

— Det er ting vi kan gjøre for å gjøre USA tryggere, sa han.

— Vi må aldri tro at dette bare er noe som skjer, sa han, og minnet om at antall masseskytinger i USA «mangler sidestykke i verden».

Det er ikke lenge siden han holdt en tale om slike skyteepisoder og tok til orde for sterkere lover om våpen. Da sa han at det neppe var siste gang i hans presidentperiode han måtte holde en slik tale.

Aftenposten kommer med mer.