Verden

Israel forbyr menneskerettsorganisasjoner: – Karakteristisk for totalitære regimer

Israel stempler seks fremtredende palestinske menneskerettsgrupper som terrororganisasjoner. Det innebærer i praksis et forbud mot organisasjonene.

Palestinere deltar på en demonstrasjon i regi av PFLP i Gaza i sommer. Israels forsvarsdepartement terrorstempler seks menneskerettsgrupper som anklages for å ha hemmelige bånd til den militante palestinske bevegelsen PFLP.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Beslutningen møter kraftig fordømmelse fra både israelske og internasjonale menneskerettsorganisasjoner, samt palestinske myndigheter.

FN er svært bekymret, mens USA vil be Israel om mer informasjon i saken. Samtidig undersøker Norge bakgrunnen for fredagens avgjørelse fra Israels forsvarsdepartementet.

– Denne redselsfulle og urettferdige beslutningen er et angrep fra Israels regjering på den internasjonale menneskerettsbevegelsen, sier Amnesty International og Human Rights Watch i en felles uttalelse.

Vedtaket ser ut til å bane vei for at Israel kan ransake organisasjonenes kontorer, gjennomføre beslag, pågripe ansatte og kriminalisere offentlig støtte til dem. Det skriver nyhetsbyrået AP, som kaller det en stor opptrapping i Israels mangeårige forsøk på å slå ned på politisk aktivisme i de okkuperte palestinske områdene.

Israels forsvarsdepartement anklager organisasjonene for å ha spilt en sentral rolle i finansieringen av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

Pengestøtte

De seks organisasjonene er Union of Palestinian Women's Committees (UPWC), Addameer, Bisan Center for Research and Development, Al-Haq, Defense for Children International – Palestine (DCI-P) og Union Of Agricultural Work Committees (UAWC).

Bisan Center for Research and Development er en av organisasjonene som forbys av Israel.

De fleste av disse dokumenterer påståtte menneskerettsbrudd utført av både av israelske og palestinske myndigheter. Organisasjonene har dessuten mottatt betydelige bistandsmidler fra europeiske land, også Norge.

– Vi er kjent med rapportene i mediene om den israelske avgjørelsen. Vi undersøker nå bakgrunnen for dette, og hva det kan bety for norsk bistand, sier pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet i en kommentar til NTB fredag kveld.

«Hemmelige bånd»

Israels forsvarsdepartement anklager de seks palestinske gruppene for å ha hemmelige bånd til PFLP. Det er en sekulær og venstreorientert gruppe som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. Både Israel og flere vestlige land regner PFLP som en terrororganisasjon.

Forsvarsdepartementet, som kunngjorde beslutningen mens det er helg både i Israel og Palestina, hevder at organisasjonene kontrolleres av PFLPs lederskap. Israel informerte tidligere i år EU-givere om deres påståtte misbruk av midler.

Det avviser direktør Shawan Jabarin i Al-Haq, en menneskerettsorganisasjon som ble grunnlagt i 1979.

– Jeg utfordrer dem alle – forsvarsministeren, Shin Bet, hvem som helst, til å bevise det, sier Jabarin til Times of Israel.

– Strategisk angrep

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømmer avgjørelsen. De beskriver det som «et strategisk angrep på palestinsk sivilsamfunn og det palestinske folkets grunnleggende rett til å motsette seg Israels ulovlige okkupasjon og avdekke dets vedvarende forbrytelser».

Menneskerettighetsorganisasjonene som opererer i de palestinske områdene er sentrale for å dokumentere overgrep mot sivilbefolkningen. Her pågriper israelske soldater en palestinsk ungdom i Betlehem i 2017.

Amnesty International og Human Rights Watch, som har hovedkontorer i henholdsvis London og New York, mener beslutningen kan føre til at Palestinas mest fremtredende sivilsamfunnsgrupper må legge ned arbeidet.

– Selv om våre organisasjoners ansatte er blitt utsatt for deportering og reiseforbud, har palestinske menneskerettsforkjempere alltid båret den tyngste byrden av undertrykkelse, sier de.

Israelsk solidaritet

Den israelske menneskerettsgruppen B'Tselem kaller regjeringens beslutning for en handling «som er karakteristisk for totalitære regimer».

– B'Tselem står i solidaritet med våre palestinske kolleger, er stolt av vårt samarbeid opp gjennom årene – og er fast bestemt på å videreføre det, sier organisasjonen.

Flere kritikere påpeker at Israel fra før har forbudt selv fredelige politiske aktiviteter på den okkuperte Vestbredden.

USA ikke varslet

USA sier de vil be israelerne om mer informasjon om grunnlaget for terrorstemplingen.

– Vi mener respekt for menneskerettigheter, grunnleggende friheter og et sterkt sivilsamfunn er kritisk viktig for et ansvarlig og lydhørt styresett, sier talsperson Ned Price i USAs utenriksdepartement.

Han sier USA ikke ble varslet om beslutningen på forhånd.

FNs høykommissær for flyktninger i de palestinske områdene kaller beslutningen urovekkende. I en uttalelse anklager kontoret Israel for å ha ført en langvarig «kampanje for å stigmatisere disse og andre organisasjoner» og skade «deres evne til å utføre sine avgjørende oppgaver».

Les også

  1. Rapport: Israel dreper stadig flere palestinske barn

  2. Israel avviser granskingskrav etter flere dødsfall under demonstrasjoner på Gaza-stripen

  3. Smugler sæd ut fra israelske fengsler

Les mer om

  1. Demokrati
  2. Palestina
  3. Israel
  4. Amnesty International