Verden

Streng kinesisk koronastrategi skaper utmattelse og frustrasjon

I nærmere to år har Kina hatt noen av verdens strengeste koronarestriksjoner. Nå har noen kinesere begynt å få nok.

En kommunearbeider leverer mat til en boligblokk som er avstengt på grunn av koronautbrudd i Ruili i sommer.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den såkalte zero-covid-strategien er ubønnhørlig. Grenser stenges, områder stenges ned, og det innføres massetesting for enkelttilfeller.

Kostnadene kjennes godt i byer som Ruili, som ligger langs grensen ved Myanmar og har 210.000 innbyggere. Her har det vært tre store nedstenginger og hyppig massetesting, og mange småbedrifter er på konkursens rand.

Lin sier gullsmedbutikken hans henger i en tynn tråd. Han nekter å oppgi sitt fulle navn av frykt for represalier fra myndighetene. Turister og kunder holder seg unna på grunn av koronarestriksjoner.

– Vi fortsetter å holde åpent, men det er på hengende håret, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Deltavarianten er tøff

Tidligere denne måneden stilte professor Guan Yi fra University of Hongkong spørsmål ved Kinas koronastrategi. Intervjuet blitt mye delt.

Hans argument er at Kina ikke kan foreta massetesting til enhver tid, eller dele ut oppfriskningsdoser av vaksinen uten nok data på virkningsgraden deres.

Kina klarte i stor grad å stanse de første bølgene av koronaviruset, men deltavarianten har vist seg å være en tøffere nøtt å knekke. Det er registrert tilfeller i over 40 byer de siste ukene, og områder med millioner av innbyggere er stengt ned.

Dette skjer til tross for at smittetallene er langt lavere enn i mange andre land.

Massetesting i Beijing. Dette er blitt en del av hverdagen for kinesere under koronapandemien.

Hund ble slått i hjel

Bryllup er blitt avlyst og begravelser innskrenket og forkortet. Skoler er blitt stengt og flyavganger avlyst. Det siste har noen ganger ført til at tusenvis av turister blir strandet.

I sosiale medier oppsto det voldsomme reaksjoner da helsearbeidere slo i hjel en hund med brekkjern mens eierne var i karantene. Rasende nettbrukere klaget over hvor strengt koronatiltakene blir satt ut i livet.

Ofte blir embetsmenn som ikke klarer å stanse smittespredningen, sparket. Trusselen gjør at de tar drastiske grep. I en region ble det tilbudt store dusører for de som oppga informasjon om et koronautbrudd.

Tekniske problemer

Nå er det økende press mot sentrale myndigheter om å innføre en mer fleksibel politikk mot pandemien. Det mener Yanzhong Huang ved Council on Foreign Relations.

Tekniske problemer i en app førte til at en mann på jobbreise ikke fikk åpnet vaksinepasset sitt. Dermed fikk han heller ikke reist hjem, og han ble sittende fast. Historien skapte furore. Mannens opprørte kollega forklarte at han var vaksinert, hadde testet negativt og ikke hadde vært i risikoområder.

Myndighetene måtte innrømme at det hadde skjedd feil i enkelttilfeller. Tross dette mener analytikere det er usannsynlig at den stramme kinesiske koronapolitikken forandres før kommunistpartiets kongress i slutten av 2022.

Svake vaksiner

I tillegg håper trolig regjeringen på at de får tilgang på bedre vaksiner. Kina har godkjent fem kinesiskproduserte koronavaksiner. Men tallene tyder på at de er mindre effektive enn de vestlige. Noen myndighetspersoner har i det stille stilt spørsmål ved hvor godt de virker mot deltavarianten.

Statlige medier tilbakeviser imidlertid all diskusjon om den kinesiske koronastrategien. Natasha Kassam ved den australske tenketanken Lowy Institute mener landets ledere kommer til å avvise frustrerte innbyggere som en minoritet.

Noen har gitt opp

I Ruili har til og med en tidligere varaordfører delt sin misnøye i sosiale medier. I et innlegg på appen WeChat skriver Dai Rongli at koronatiltakene «skviser alle tegn til liv ut av byen».

Lokale medier melder at et lite barn i Ruili har måttet ta 70 koronatester. En videoskaper fortalte at han har vært tvunget til å bruke opp alle sparepengene sine på leie til kontoret sitt. Det skyldes at han ikke har noen inntekt i øyeblikket.

Noen har allerede fått nok. En annen gullsmed har forlatt byen med familien sin.

– Det går ikke an å drive forretninger i Ruili nå, sier gullsmeden, som heter Wen til etternavn.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Kina