Verden

Apekopper er en global helsekrise, ifølge WHO

Utbruddet av virussykdommen apekopper er en global helsekrise, fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

  • NTB

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise – den høyeste alarmen helseorganisasjonen kan slå.

Helseorganisasjonens ekspertgruppe ble bedt om å gi råd til Tedros, men ble ikke enige om hvorvidt viruset er en global helsekrise. Generaldirektøren valgte likevel å erklære en global helsekrise, og sa utbruddet er av «global bekymring».

– Vi har et utbrudd som har spredd seg over hele verden raskt og som sprer seg på nye måter, som vi forstår for lite om, men som oppfyller kriteriene for en helsekrise, sa Tedros på pressekonferansen fredag.

– Jeg vet at dette ikke har vært en enkel prosess, og jeg vet at det er ulike synspunkter blant medlemmer av ekspertgruppen, la han til.

Siden 2009 har WHO erklært en global helsekrise sju ganger. Det var med svineinfluensa i 2009, det vestafrikanske ebolautbruddet i 2014, Zika-viruset i Sør-Amerika i 2016, det østafrikanske ebolautbruddet i 2018, koronapandemien og den pågående innsatsen for å utrydde polio. Den siste er altså utbruddet av apekopper i 2022.

Påvist i 71 land

WHOs ekspertgruppe møttes allerede i juni for å diskutere utbruddet, men mente den gang at det ikke utgjorde en global helsekrise. Denne uken møttes de igjen for å revurdere situasjonen.

Komiteens manglende evne til å komme til enighet understreker behovet for bedre prosesser for å avgjøre hvilke hendelser som representerer en global helsekrise, skriver New York Times. Det er første gang generaldirektøren overstyrer sine rådgivere om å erklære en slik nødsituasjon.

Apekoppviruset har denne uken passert 16.000 tilfeller i 75 land, ifølge WHO-sjefen.

Det at viruset nå er erklært en global helsekrise tjener mest som en bønn for å trekke inn globale ressurser og oppmerksomhet for å begrense utbruddet.

En økning i apekoppinfeksjoner har vært rapportert i flere land siden begynnelsen av mai. Det har ikke tidligere vært større utbrudd utenfor Vest- og Sentral-Afrika, hvor sykdommen lenge har vært endemisk.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise. Det skjer til tross for at WHOs ekspertgruppe, som skulle gi råd til generaldirektøren, ikke ble enige seg.

Apekoppvaksiner

EUs beredskapsorganisasjon, Hera, har begynt arbeidet med å fordele apekoppvaksiner. Denne uka ble det kjent at Sverige får doser til om lag 1.500 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste tirsdag at Norge vil få sine doser senere i sommer. Hvor mange er ikke kjent, men størrelsesorden vil være omtrent den samme som den Sverige mottar.

Ifølge FHI har den økende forekomsten av apekopper trolig sammenheng med at en stadig mindre del av befolkningen er vaksinert mot kopper, en vaksine som også gir beskyttelse mot apekopper.