Verden

Hæren tok makten ved kupp i Guinea

President Alpha Condé ble pågrepet og avsatt da spesialstyrker i det vestafrikanske landet Guinea tok makten ved et militærkupp søndag.

Bildet av president Alpha Conde (83) ble lagt ut i sosiale medier etter kuppet i Guinea. Det militære har tatt kontrollen over den statlige TV-kanalen og har erklært at regjeringen er oppløst.
  • NTB-AP-AFP

Etter flere timer med motstridende meldinger om hvorvidt det militære hadde lykkes i å ta makten eller ikke, fikk nyhetsbyrået AFP tilsendt en video søndag kveld.

– Vi har besluttet, etter å ha tatt presidenten, å oppheve grunnloven, sa en uniformert offiser som var flankert av væpnede soldater.

Offiseren sa videre at Guineas grenser og luftrom er blitt stengt, og at regjeringen er oppløst.

En annen video viser president Condé (83) sittende på en sofa, omringet av soldater. Condé virker sliten og preget. Han blir spurt om han er blitt mishandlet, men nekter å svare. Det var søndag kveld ikke kjent hvor Condé befinner seg.

Skuddsalver i hovedstaden

Guinea – som er et av verdens fattigste land, til tross for rike mineralforekomster – har lenge slitt med politisk ustabilitet.

Tidligere søndag meldte innbyggerne i regjeringskvartalet i hovedstaden Conakry at det kunne høres skuddsalver.

En vestlig diplomat i Conakry som ikke ønsket å bli navngitt, mener uroen kan ha blitt utløst av at en av lederne i spesialstyrkene ble avskjediget. Dette skal ha provosert flere i den godt trente styrken til å gjøre opprør. Opplysningene er ikke bekreftet.

FN fordømmer

Senere dukket lederen for de militære spesialstyrkene, oberstløytnant Mamady Doumbouya, opp på statlig TV. Han var drapert i det nasjonale flagget og viste til regjeringens vanstyre som bakgrunn for kuppet.

– Personifiseringen av politikken er over. Vi vil ikke lenger la én mann styre hele politikken, det vil vi la folket gjøre, sa han.

FNs generalsekretær António Guterres har fordømt kuppet på Twitter og krevd at Condé må slipper løs umiddelbart.

Også den Afrikanske union (AU) fordømmer kuppet.

Årelange konflikter

Guinea, som ligger på vestkysten av Afrika, er blant verdens fattigste land og har vært hjemsøkt av vold og konflikt i årevis.

Kuppet kommer etter en lengre periode med politiske spenninger som etterfulgte det omstridte presidentvalget i fjor. Condé ble gjenvalgt til en tredje periode i oktober i fjor etter å ha endret grunnloven som ikke tillot gjenvalg, men valget var preget av mange voldshendelser som kostet flere titall mennesker livet.

Les også

Opposisjonen krever at valget i Guinea annulleres

Les mer om

  1. Guinea
  2. Kupp