Saudi-Arabia slåss mot IS, men halshugger på hjemmebane

Mens verden forferdes over IS-terroristenes halshugginger, henretter Saudi-Arabia stadig flere.

USAs utenriksminister John Kerry møtte den saudiarabiske kong Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud i Jeddah 11. september i år.

USA har siden 23. september bombet ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria sammen med blant annet Saudi-Arabia. Bare uker tidligere intensiverte det arabiske kongedømmet antallet henrettelser.

Saudiarabiske henrettelser skjer ved at offerets hode kappes av ved sverd. Ofte i full offentlighet.

I løpet av 17 dager i august, halshugget saudiarabiske myndigheter 19 dømte, åtte av dem skal ha begått ikkevoldelige forbrytelser, melder Human Rights Watch.

  1. august forferdet IS-terroristene en hel verden da de halshugget den amerikanske journalisten James Foley for åpent kamera, og la videoen ut på YouTube.

USAs allierte

Måneden etter dro USAs utenriksminister John Kerry til Saudi-Arabia. Målet var å sikre deltagelse til den militære koalisjon som bomber terroristgruppen Den islamske staten (IS).

Les også:

Les også

På bombetokt for Assad

Det arabiske kongedømmet sa ja til å følge amerikanerne, og beviste dermed at Kerrys ord fra et tidligere besøk til den saudiarabiske hovedstaden Riyadh, fortsatt gjelder. Utenriksministeren understreket at båndene mellom USA og Saudi-Arabia er både «sterke og varige».

Saudiarabiske tilskuere samler seg når bøddelen hever sverdet. Henrettelser er som regel offentlige i Saudi-Arabia.

Oljerike Saudi-Arabia er USAs nærmeste arabiske allierte, og flere amerikanske medier har problematisert økningen i saudiarabiske henrettelser opp mot den pågående bombeaksjonen.

Bøddelens sverd

Så langt i år har saudiarabiske myndigheter henrettet 59 mennesker. 26 av dem ble drept med bøddelens sverd i august.

Åtte av dem skal ifølge Human Rights Watch ha gjort seg skyldig i narkotikaforbrytelser. Saudiarabiske myndigheter har tidligere halshugget mennesker som er dømt for politisk aktivisme.

— Det ser ut til å være et misforhold mellom Saudi-Arabias fordømmelse av IS' henrettelser, og kongedømmets egen praksis", sier forsker Lina Khatib, ved Carnegie Middle East Center i Beirut til Newsweek.

Hun sier Saudi-Arabia skiller klart mellom egne henrettelser, som skjer etter lov og dom, og IS-terroristenes drap.

- Brutalt regime

— Saudi-Arabia er en viktig alliert for Vesten, derfor er det ingen som snakker høyt om halshuggingene. Landet er en menneskerettighetsversting som knebler, torturerer, og henretter mennesker etter høyst urettferdige rettssaker, sier Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

Amnesty har publisert dette bildet. Menneskerettighetsorganisasjonen karakteriserer Saudi-Arabia som en brutal stat, og rettssakene som urettferdige.

Han påpeker at mens USA er nøye med å kritisere Irans henrettelser, dropper sentrale myndigheter kritikken av Saudi-Arabia.

— Amnesty har merket seg oppsvinget i henrettelser etter sommeren. Det er et paradoks opp mot det militære samarbeidet som skal være en aksjon som forsvarer menneskerettighetene. Hva tenker folk i Irak om dette, så lenge Vesten opererer med slike allierte? spør Kador Folkvord.

Han minner om at Saudi-Arabias olje også er en årsak til samarbeidet. Vesten trenger en oljekilde en kan stole på.

— Norge selger våpen til landet. Nato samarbeider med Saudi-Arabia. Vesten har behov for en alliert i området, da samarbeider vi gjerne med diktatorer, sier Gerald Kador Folkvord.

Les også:

Les også

«Det er absurd at man dreper mennesker for å vise at drap er galt»