Verden

IS inviterer flyktninger til middager og bønnemøter. Så prøver de å rekruttere dem til terror.

Jihadister som prøver å rekruttere flyktninger til terror, reiser rundt i Europa, skriver Europol i en ny rapport. Tyske myndigheter kjenner til hundrevis av eksempler.

Tre syriske asylsøkere ble arrestert i Tyskland i september, mistenkt for å være medlemmer av IS og planlegge et angrep. Her blir en av dem eskortert inn i en bil utenfor høyesterett i Karlsruhe.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Tyskland har sett en markant økning i forsøk på å rekruttere flyktninger til terror. Det skriver EUs politimyndighet Europol i en rapport som kom ut i november. Det bekreftes også av tyske eksperter.

Det finnes dessuten IS-terrorister som poserer som asylsøkere blant Tysklands én million flyktninger, ifølge Europol. Tysk politi har ved flere anledninger dette året arrestert asylsøkere som de mener var i ferd med å planlegge angrep. Flyktninger utførte også to mindre terrorangrep i sommer, som IS påtok seg ansvaret for.

– Noen jobber alene, noen blir spontant inspirert av andre angrep, og noen kommer tilbake fra krigssonene, mens andre kommer til Europa som rene terrorteam, sa den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière til The Guardian tidligere i september, da terrormistenkte ble pågrepet av politiet på asylmottak.

Dette bilde er fra en video fra IS-nettstedet Amaq, som de hevder er en kunngjøring fra en 17-årig asylsøker fra Afghanistan. Han angrep flere personer med kniv og øks i Sør-Tyskland i sommer, og ble skutt og drept av politiet. IS tok på seg ansvaret for angrepet. Innenriksministeren i Bavaria, Joachim Herrmann, har sagt at videoen er ekte, ifølge The Guardian.
Poltiet leter etter spor etter angrepet på toget i Wurtzburg i sommer. En 17-årig asylsøker fra Afghanistan ble skutt og drept av politiet da han flyktet etter angrepet.

Rekrutterere reiser rundt i Europa

Tyske myndigheter har hundrevis av eksempler på at jihadister har forsøkt å rekruttere flyktninger, skriver Europol i rapporten.

«En reell og umiddelbare fare er at elementer av den syriske flyktningbefolkningen er sårbar for radikalisering i Europa, og at de blir spesifikke mål for dem som rekrutterer. Man tror det finnes en gruppe jihadister som reiser rundt i Europa med dette som formål,» skriver Europol.

Fordi IS nå mister territorium, har de mindre muligheter til å trene terrorister direkte, mener politiorganisasjonen.

«Som et resultat av dette ser det ut til at IS har endret strategi når det gjelder voldelige jihadister, fra å «trene opp» soldater til å «coache» terrorister som først og fremst er selvlærte,» skriver Europol.

Daniel Koehler, som er direktør for GIRDS, det tyske instituttet for radikalisering og avradikaliseringsstudier, bekrefter utviklingen overfor Aftenposten. Koehler jobber med tiltak for å hindre radikalisering.

– Tyske salafister og jihadister har i økende grad sett potensialet for å rekruttere i mottakene. De mener at situasjonen til flyktningene, som er traumatiserte og frustrerte og har et hat mot Assad-regimet og et potensielt hat mot vestlig kultur, er et perfekt utgangspunkt for rekruttering, sier Koehler.

Asylsøker Jaber Albakr (22) fra Syria slapp først unna tysk politi da de fant eksplosiver i leiligheten hans i Chemnitz i oktober. Han ble angitt av andre terrormistenkte fanger. Etter at han ble arrestert, begikk han selvmord på cellen sin.

Først middag og hygge, så terror

Koehler sier jihadistene bruker sosialt arbeid i rekrutteringen.

– De tilbyr gratis språkkurs, studier av Koranen, bønnemøter, matlaging og andre aktiviteter rettet mot muslimer. Så blander de inn sin ideologi med stor smidighet på et senere tidspunkt, sier Koehler.

Han mener imidlertid at Tyskland har et bra system for å integrere flyktninger. Koehler trener opp personalet på asylmottak til å oppdage og avverge radikaliseringsforsøk. Han er også med å utvikle et avradikaliseringsprogram.

– Vi har nå en bedre screeningprosess og kommunikasjon mellom ulike myndigheter. Det er mye å gjøre, og vi har begrensede ressurser, men Tyskland har et bedre system enn noe annet land, sier Koehler.

Allerede for ett år siden uttrykte tyske myndigheter bekymring for at islamistiske ekstremister rekrutterer nyankomne flyktninger. De inviterer flyktninger på sosiale sammenkomster som grillfester eller fotballkamper, og innlemmer dem etterhvert i radikale miljøer, sa tyske myndigheter til Wall Street Journal i slutten av 2015.

– De begynner med å si at de skal hjelpe dem å leve i tråd med islam. Den islamistiske agendaen, som er målet, kommer senere, sa lederen for sikkerhetspolitiet i Hamburg, Torsten Voss, til avisen.

IS bruker mellommenn

Tyske myndigheter sa til CNN i begynnelsen av november at trusselnivået var høyere enn noensinne. Terrorfaren kom både fra IS-celler som satt klar i Tyskland, og selvradikaliserte individer eller ensomme ulver, sa tyskerne.

IS har hatt et sterkt fokus på å rekruttere terrorister i Tyskland og Storbritannia, ifølge fremmedkrigeren og rekruttereren Harry Safro, som ble intervjuet av The New York Times og flere andre i september. Han sitter i fengsel i Tyskland.

IS har et system der de bruker mellommenn – såkalte «clean men» – til å instruere ensomme ulver som ønsker å gjennomføre terrorangrep, ifølge Safro.

Politiet arresterte 8. november asylsøkere mistenkt for å samarbeide med IS i Karlsruhe.

Jihadister på flyktningmottak

Tyske myndigheter har tidligere i år arrestert flere terrormistenkte på flyktningmottak.

Tre menn ble tatt i begynnelsen av september, mistenkt for å være IS-soldater. De tre skal ha kommet med samme båt som flere av mennene bak terroren i Paris og Brussel. En kartlegging gjennomført av Aftenposten i mai konkluderte med at terrornettverket brukte flyktningstrømmen til å frakte terroristene til Europa.

«Alt tyder på at det er den samme smuglerorganisasjonen som har fraktet disse tre mennene til Tyskland som også sto bak Paris-angrepene,» sa Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière på en pressekonferanse.

Norske mottak også utsatt

Flyktninger på norske mottak er også utsatt for rekrutteringsforsøk, ifølge PST.

– I etterkant av det økte antall asylsøkere som kom til Norge høsten 2015, har vi sett tegn på at ekstreme islamister fra det organiserte miljøet i Norge har tilnærmet seg enkelte asylmottak. Det er antagelig i rekrutteringsøyemed, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

Han ønsker ikke å komme med spesifikke eksempler, men sier at mottakene og UDI er bevisste på faren for at sårbare flyktninger kan bli utsatt for rekrutteringsforsøk.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Asylmottak
  3. Terror
  4. Europol
  5. Radikalisering
  6. Flyktninger
  7. Tyskland