Verden

Sørgende kubanerne tar Castros aske på fire dagers prosesjon gjennom landet

Det er erklært ni dagers landesorg på Cuba etter at den revolusjonære lederen og tidligere presidenten Fidel Castro døde.

Studenter setter ned lys for Castro ved universitetet i Havanna der Castro studerte jus da han var ung. Reaksjonene etter hans død har vært blandede.
 • NTB
 • Miriam Lund Knapstad
  Journalist
 • Helle Aarnes
  Journalist

Landesorgen forberedes dagen etter at president Raúl Castro opplyste på statlig fjernsyn at hans bror revolusjonshelten var død i en alder av 90 år.

Etter eget ønske ble Fidel Castro kremert lørdag, og det blir landesorg fram til hans aske begraves søndag 4. desember. I denne perioden skal «all offentlig virksomhet og tilstelninger opphøre, og flagget skal fires på halv stang på offentlige bygninger og militæranlegg», opplyste myndighetene lørdag.

900 kilometers prosesjon

Kommende mandag og tirsdag blir det likvake i Havanna, etterfulgt av et offisielt farvel på Revolusjonsplassen.

Dagen etter starter en fire dagers prosesjon med asken, på en 900 kilometers ferd gjennom landet. Prosesjonen avsluttes i Santiago, der Castro begraves i en seremoni på gravlunden Santa Ifigenia.

Den tidligere presidenten og poeten José Martí er også begravd her.

 • Per Egil Hegge om Fidel Castro: En macho diktator og reformator
«Fidel i medisinstudentenes hjerter» skriver en student på fortauet utenfor universitetet der Castro Studerte. Det er erklært ni dagers landesorg på Cuba.

Castros søster deltar ikke i begravelsen

Juanita Castro, Fidel Castros søster, er den eneste av de sju søsknene som er åpen om at hun motsetter seg kommunistregimet broren ledet over i fem årtier. Hun har bodd i Miami siden 1964.

Til avisen El Nuevo Herald gir hun klar beskjed om at hun ikke har tenkt seg til Cuba for å ta farvel med broren.

Juanita Castro, Fidels søster, har tidligere sagt at hun samarbeidet med CIA mot broren.

– På grunn av ryktene om at jeg skal til Cuba for begravelsen, vil jeg si klart at jeg aldri har vært tilbake på øya, og jeg planlegger ikke å dra tilbake, sier hun til El Nuevo Herald.

– Jeg finner ingen glede i noe menneskes død, og jeg vil heller ikke det med noen som deler mitt familienavn. Som Fidels søster, opplever jeg tapet av et menneske som delte mitt blod, sier hun.

– I dag høres ingen kritikk

Norske Borghild Tønnesen-Krokan har bodd flere år på Cuba, og beskriver stemningen som rar og avventende. Selv normalt veldig travle gater, der du vanligvis hører musikk, er uvanlig stille, forteller forskeren. Hun tror likevel at de fleste kubanere ønsker en tilnærming mellom Cuba og USA velkommen.

- I dag hører jeg ingen kritikk, mest vemod, sier den norske forskeren Borghild Tønnesen-Kroken, som har bodd på Cuba i over to år.

Forskeren møtte i går en rekke uavhengige bloggere og journalister, og forteller at både unge og gamle er preget.

– I dag hører jeg ingen kritikk, mest vemod. Folk snakker lavmælt med hverandre, også på travle 23. gate, en av de første som fikk internett.

– En jente i tjueårene sa til meg at «Det kjennes uvirkelig. Jeg har alltid sett på Fidel som udødelig, selv etter at han ble gammel og syk». To unge gutter hadde koplet seg på internett og kommenterte: - Det måtte jo komme. En dame som vasket gulv, kalte det «et stort tap», og mente Castro var en god mann som ofret mye.

Tønnesen-Kroken jobber med FNs nye tusenårsmål.

– Forhåpentligvis kan Cuba klare å ta vare på det gode som er bygget opp under Castro-brødrene og samtidig bli mindre toppstyrt, sier hun.

«Jeg er Fidel»

Reaksjonene etter meldingen om Castros død har vært blandede, og spesielt stort har skillet vært ved Floridastredet. I Miami brøt jubelen løs, og folkemengder viftet med flagg, danset og slo på grytelokk.

I Havanna, derimot, tok sørgende mennesker til gatene og viftet med flagg og sang «Jeg er Fidel» for å hilse diktatoren som dominerte øyas politiske liv i generasjoner.

Les mer om

 1. Cuba
 2. Havanna
 3. Raúl Castro
 4. USA