Konspirasjonsteoretikerne slår tilbake: Tror fortsatt Clinton leder pedofili-nettverk

Konspirasjonsteoretikere hevder at 28-åringen som ikke klarte å finne pedofiliofre i en restaurant i Washington, var en innleid skuespiller.

Politiet i Washington, D.C. sperret av omtrent et helt kvartal søndag etter at en væpnet person gikk inn på en restaurant som ifølge konspirasjonsteorier er sentrum for et pedofilinettverk ledet av Hillary Clinton. Her overgir personen seg til politiet.
  • Steinar Dyrnes

Skuespilleren skal ifølge konspirasjonsteoretikerne ha vært leid inn for å diskreditere dem. Derfor hevder konspirasjonsteoretikerne at de nå er utsatt for et komplott.

Det var søndag at en 28 år gammel mann tok loven i egne hender for å etterforske den falske nyheten om at Hillary Clinton ledet et pedofilinettverk. Tungt bevæpnet tok han seg inn i lokalet til den populære pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington, D.C. som konspirasjonsteoretikere mener er basen til pedofilinettverket.

Lette etter barnesex-slaver

Han avfyrte en rekke skudd inne i restauranten, men overga seg til politiet da han ikke fant noen barn i hemmelige underjordiske ganger. Han kunne da fortelle politiet at «han på nettet hadde lest at Comet-restauranten skjulte barnesex-slaver» og at han «var bevæpnet for å redde dem».

Gjerningsmannen kom for å «privatetterforske» det som på nettet kalles for «pizzagate» – en konspirasjonsteori om at Clinton og hennes kampanjesjef John Podesta driver kriminell menneskehandel med barn. Teorien florerer på en rekke nettsteder. En Youtube-video om «pizzagate» nærmer seg nå 100.000 visninger, men er i skrivende stund fjernet av brukeren. På Twitter ble pizzagate, som også involverer andre forretninger i samme kvartal, nevnt over 1 million ganger i november.

Det uløste en massiv politiaksjon i Washington søndag da en bevæpnet 28-åring gikk inn på en pizzarestaurant for å selv å etterforske konspirasjonsteorier om Hillary Clinton.

Bjeffende paranoiarammede hunder

Men selv 28-åringen, som oppholdt seg rundt 45 minutter inne på Comet Ping Pong, ikke klarte å finne pedofiliofrene, nekter konspirasjonsteoretikerne ifølge The Washington Post å gi seg:

Geværmannen «var med i en falsk-flagg-operasjon. Det vil si at han var skuespiller i en utstudert plan som var klekket ut for å svekke tilliten til de som i ukevis har spredt den bisarre historien om at en restaurant er åstedet for et barnemisbruksnettverk ledet av Hillary Clinton», skriver den amerikanske avisen.

Sjokkert over Aftenposten

Falske nyheter og konspirasjonsteorier var utbredt i presidentvalget. Også i Norge finnes det flere som støtter Clinton-teoriene. Etter at Aftenposten mandag omtalte 28-åringens aksjon mot restauranten i Washington, har vi mottatt tre e-poster fra slike.

«Sjokkerende at dere er så tidlig ute med å konkludere at Pizzagate er en såkalt 'False news'», innleder en avsender sin e-post. Aftenposten har i en reportasje fra California fortalt hvordan to tidligere kelnere i en spartansk møblert leilighet tjener store penger på hatjournalistikk og falske nyheter.

Grunleggerne av Liberty Writers News, Paris Wade (til venstre) og Ben Goldman, i arbeid i leiligheten deres i Long Beach i California den 14. november i år.

En annen avsender skriver følgende i sin e-post: «Forresten, dere unnlater å nevne at «skyteren» er en filmskuespiller, og at han aldri har nevnt «Pizzagate» på sin Facebook».

Dere har blod på hendene

Vedkommende avslutter sin e-post slik:

«Jeg må si dere i «de respektable» mediene fyller meg med avsky. Dere har blod på hendene.»

Tredjemann mener å vite at politiet ved en tabbe avslørte komplottet med «skuespilleren». I e-posten skriver han:

«Litt dårlig koordinering med politiet. Politiet var der før det skjedde.»

I lokal-TV-innslaget under kan du se to kvinner som sier de leter etter de hemmelige tunnelene under jorden på pizzarestauranten i Washington.

Dyrker «falske flagg»-operasjoner

Såkalte «falske flagg»-operasjoner er et favorittema for mange konspirasjonsteoretikere. De mener at dette er operasjoner hvor den offisielle versjonen som spres av myndighetene og mediene, er et bedrag for å rettferdiggjøre noe svikefullt. Blant annet hevder de at terroristangrepene i USA 11. september 2001 og masseskytingen på barneskolen Sandy Hook, hvor 20 seks- og syvåringer mistet livet, er «falske flagg»-operasjoner.

Sandy Hook-skytingen skal, ifølge konspirasjonsteoretikere, ha vært iscenesatt for å rettferdiggjøre strengere våpenlover i USA. Terroraksjonen 11. september skal, ifølge konspirasjonsteoretikere, ha vært gjennomført for rettferdiggjøre kriger og for å gi myndighetene mer makt.

Trump møtte Infowars-sjef

En av dem som har bidratt til å spre «Pizzagate» på nettet, er Alex Jones og hans nettsted Infowars hvor det gjerne er konspirasjonsteorier og påstander om «falske flagg»-operasjoner. Donald Trump har latt seg intervjue på radioprogrammet til Jones. Trump har skrytt av det «utrolige» ryktet til Jones.

Den kontroversielle Alex Jones står bak nettstedet Infowars.

Opprinnelsen til den falske nyheten om «pizzagate» er noe uklart. Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at det hele synes å ha begynt å ta av uken før presidentvalget, og at noen elementer er knyttet til de lekkende e-postene til Clintons valgkampsjef John Podesta. I e-postene refereres det til pizzafester, noe som skal ha fått flere til å spekulere i at det er et kodeord for noe som er alt annet enn uskyldig. Dette støttes blant annet i gjennomgangen til den prisvinnende faktasjekknettstedet Politifact.

Falske nyheter sentralt valgkampen

En analyse fra Buzzfeed viser at falske nyheter skapte større engasjement på sosiale medier enn artikler fra de 19 største nyhetsplattformene i USA de tre siste månedene før valget. De 20 mest leste falske nyhetsartiklene ble delt nesten 9 millioner ganger på Facebook, skriver Buzzfeed. De to mest populære falske nyhetssakene var en artikkel om at paven hadde gitt Donald Trump sin støtte i valgkampen, og at Hillary Clinton solgte våpen til IS.