Den gamle gravplassen i Aleppo ble fylt opp i fjor. I forrige uke var det fullt på den nye gravplassen.

Nå blir de døde liggende i den beleirede byens gater, eller de blir begravet i hager.

Evakuerte syriske barn brenner plast for å holde varmen i et tilfluktsrom i bydelen Jibreen i Aleppo.

Vi advarer mot sterke bilder i denne saken.

Likhusene er fulle og byråkratene klarer knapt å registrere alle de døde.

– Vi har ikke mer plass, sier Mohammed Abu Jaafar, sjefen for de rettsmedisinske myndighetene byen.

Hans etat er så overveldet at dem som registrere de døde, trygler ham om ikke å ta imot flere.

– Selv om jeg hadde vurdert massebegravelser, så har jeg ikke maskinene til å grave, sier han til nyhetsbyrået på telefon fra den krigsherjede byen.

Et bilde fra oktober i år viser hvordan det da så ut på gravplassen i Øst-Aleppo. I fjor ble denne gravplassen full. Den nye som da åpnet, gikk også nylig tom for plass.

Tomt for mat

Aleppo var en gang Syrias største by og landets økonomiske hovedstad. Men byen har vært en av de viktigste slagmarkene etter at borgerkrigen i brøt ut i 2011.

Den østlige delen av byen har vært beleiret siden juli i år. Nå er det i ferd med å gå helt tomt for forsyninger og mat.

FNs nødhjelpskoordinator, Stephen O'Brien, trygler om å få tilgang til områdene «før det blir en enorm gravplass» for bydelens rundt 275.000 innbyggere.

Allerede blir døde liggende i gatene fordi ambulansene enten er bombet i stykker eller har gått tomme for drivstoff. Etter hvert som fronten rykker nærmere, er mange områder så farlige at redningsmannskapene ikke kan nå dem.

Organisasjonen De hvite hjelmene sendte onsdag ut en video som viste hvordan mange sivile som hadde forsøkt å komme seg ut av Øst-Aleppo hadde blitt ofre for artilleribeskytning. Dette bildet viser en ung mann som sørger ved likene av det han sier er moren og søsteren.

Døde blir liggende i gatene

Folk i området forteller om grufulle scener og om døde som ikke blir funnet før de har ligget lenge. Nylig ble en person funnet først da en katt begynte å spise på liket.

– En kvinne fra nabolaget kom til likhuset og rapporterte om det. Vi vet fortsatt ikke hvem det, sier Abu Jaafar.

– Jeg sverger til Gud på at jeg gråt. Og jeg er vant til grufulle syn.

Evakuerte syrere får mat i et tilfluktsrom i Jibreen-området i Aleppo.

Hæren truer med den «sikre død»

Den syriske hæren, som er lojal til president Bashar al-Assads regime, advarer opprørene i Aleppo om at de må forlate byen eller stå ovenfor «den sikre død».

Til AP sier en talsmann for hæren, brigader Samir Suleiman, at regimestyrkene vil «fortsette å kjempe til de har reetablert stabilitet og orden i alle nabolag».

Opprørene har lenge holdt stand i deler av Aleppo, til tross for kraftige angrep fra president Assads styrker. De avviser at de vil overgi seg eller trekke seg tilbake.

Reuters melder at den syriske hæren nå tar sikte på å ta full kontroll over byen i løpet av noen uker etter å ha gjort store fremskritt de siste dagene.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har minst 310 sivile mistet livet i løpet av den nå to uker gamle offensiven, blant dem 42 barn. 220 opprørere skal også være drept.

Redningsmannskaper dekker over lik i gaten. Minst 45 mennesker skal ha blitt drept i dette bombeangrepet øst i Aleppo.

Sykehus ødelagt

Like før offensiven mot øst-Aleppo tok til på bakken, slo luftangrep ut alle de syv sykehus og helsesentrene i området, blant dem fem traume- og akuttmottak.

Sykehusene ble evakuert og legene har satt opp skjulte hjelpeposter som bare kan gi den enkleste behandling.

– Enhver som blir såret er en potensiell martyr, sier Zakaria Amino, de lokale myndighetenes nestkommanderende.

Et marked som ble truffet av luftangrep i opprørskontrollerte al-Fardous distriktet i Aleppo.

Kulde og blodmangel tar liv

Sårede har dødd fordi de ikke har fått hjelp i tide og fordi det ikke er nok blod tilgjengelig, forteller en sykepleier som jobber ved en av de underjordiske klinikkene.

Blodbanken i det beleirede området er stengt, og noen har ikke overlevd operasjoner fordi de ikke har tålt kulden, sier hun.

De provisoriske klinikkene er ikke bare underbemannet og overbelastet, men de vet heller ikke hvor de skal gjøre av de døde.

En forlatt barnevogn og ødelagte biler som ble brukt i en barrikade i bydelen Hanano i Aleppo.

Abu Jafaar forteller at han frykter at opphopingen av lik vil avsløre hvor de hemmelige klinikkene er skjult.

– Regimets informanter og medløpere er overalt, sier han.

Minst 45 mennesker skal ha blitt drept i et bombeangrep som rammet folk som var i ferd med å rømme fra kampene øst i Aleppo.
Les også

Bare timer etter at Putin snakket med Trump, startet Russland en bred militær offensiv i Syria.

Blodig i Idlib

Også andre steder i Syria raser den nå fem å lange borgerkrigen videre.

Ifølge SOHR skal russiske fly i helgen ha bombet flere byer og steder kontrollert av opprørere i Idlib-provinsen nordvest i landet, melder NTB.

26 mennesker, deriblant tre barn, skal ha blitt drept i bombeangrep i byen Kafr Nabal søndag. Rundt 20 sivile ble drept i Maart al-Numan. Seks andre sivile ble drept i byen al-Tamana.

SOHR mistenker at russiske fly står bak angrepene. Antagelsen er basert på opplysninger om flytype, lokalisering, flyvemønstre og hva slags våpen som blir brukt.

Russland, som støtter Assad-regimet, avviser at angrepene deres rammer sivile, skriver NTB.

Syrere som har flyktet fra Øst-Aleppo kjemper om russisk nødhjelp.
En mann flykter med sin datter fra de opprørskontrollerte bydelene i Øst-Aleppo.