Verden

EU-toppene splittet om Brexit og krangler om hvor mye makt Brussel skal ha

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): På dagens toppmøte i EU vil Polen fremme ønsker om å overføre mer makt fra Kommisjonen til EUs medlemsland. Forbundskansler Angela Merkel hilser alle forslag velkommen.

Storbritannias statsminister David Cameron på et av sine siste EU-toppmøter. Ny britisk statsminister skal være klar innen begynnelsen av september.
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

De 28 stats- og regjeringssjefene er nå samlet til middag i toppetasjen i Rådsbygningen Justus Lipsius i Brussel. I et bygg, som arkitektonisk bringer tankene tilbake til Bresjnev-perioden i Sovjetunionen, diskuterer EU-toppmøtet over middagen Brexit og veien videre for EU.

Den kan bli følelsesladd. På vei inn til møtet trakk flere statsledere paralleller til skilsmisser og familieoppbrudd.

– Dagen etter brexit, føltes det som noen som står meg veldig nær forlot hjemmet sitt. Og i samme øyeblikk kjente jeg hvor viktig og dyrebart dette hjemmet var for meg, sa EU-president Donald Tusk på vei inn til møtet.

– De som forlater familien, kan ikke forvente de samme privilegiene som de hadde før, uten forpliktelsene, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

«It’s complicated»

Xavier Bettel, Luxembourgs statsminister, vil ha klarhet så fort som mulig.

– På Facebook kan statusen være «komplisert», men her er vi enten gift eller ikke gift, sier han.

Hva stats- og regjeringssjefene skal spise er ikke kjent, men det tyngst fordøyelige på møtet blir diskusjonen om Brexit og veien videre. Det kommer til å demonstrere hvor splittet EU er.

Tusk, som leder møtet, sa tidligere i dag at «Europa er klar til å starte skilmisseprosessen, alt i dag, uten noen entusiasme, som dere kan forestille dere». Men han understreket at ingenting vil skje før Storbritannia utløser «skilsmisseparagrafen» i Lisboa-traktaten.

Les også

Skotsk politiker trygler EU om hjelp etter Brexit-beslutning: - Ikke svikt oss nå

Dagens EU-toppmøte i Brussel er omfattet med stor interesse fra mediene. Bygningen heter Justus Lipsius oppkalt etter en flamsk filosof.

Det er ventet et betydelig press mot den britiske statsminister David Cameron for å starte den formelle utmeldingsprosessen. Men land som Polen, Ungarn, Sverige, Malta og Tsjekkia har signalisert at de enten ikke har hastverk, eller ikke vil presse britene akkurat nå.

 • Les om EU- Kommisjonen som vil ha rask britisk avklaringher.

I Tyskland er det uenighet mellom Merkel og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier om holdningen til Brexit. Forbundskansler Merkel bestemmer, og hun vil gi britene litt lengre tid.

Italia, Belgia og Frankrike er de som klarest har krevd at britene umiddelbart starter utmeldingsprosessen, ifølge en oversikt i Politico. Alle snakket om viktigheten av å få fart på utmeldelsesprosessen på vei inn til møtet. Charles Michel, Belgias statsminister, sa at uroen i Storbritannia ikke burde kunne forsinke forhandlingene.

– Jeg kan ikke tillate at Europa og Belgia skal betale regningen for en britisk beslutning, sa han.

Irene ser på seg selv som en slags fredsmegler.

Diskutere reformer?

Men det kommer også til å skje andre ting under middagen.

Den polske utenriksministeren Witold Waszczykowski fortalte polske medier mandag at det er mulig at statsminister Beata Szydlo alt under kveldens middag vil legge frem de polske forslagene til hva de mener EU må gjøre.

– Vi er nå inne i en tidlig fase der vi jobber med utkast til forslag. Disse forslagene vil være meget radikale. Vi vurderer en ny traktat og føre mer makt til Det europeiske råd, ikke til Kommisjonen, forklarte han til journalister.

Ved å føre mer makt til Rådet, som består av medlemslandene, vil særlig Kommisjonen miste makt.

Lederen for det mektige Lov og Rett partiet i Polen, Jaroslaw Kaczynski, krevde også avgangen til presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk. Han mener at Tusk har et ansvar for at britene fikk så dårlig avtale at det ble nei. Tusk er selv fra Polen og den første fra medlemsstatene i øst som har klatret helt til topps i en EU-institusjon.

Merkel åpen for diskusjon

Før toppmøtet uttalte Angela Merkel i forbundsdagen at EU bør debattere alle forslag som kan bringe EU-landene tettere sammen, inkludert forslag om å gi tilbake makt til medlemslandene.

– Det er selvsagt mange, noen ganger sprikende forslag. De går fra ytterligere fordypning av samarbeidet til å foreslå å føre makt tilbake til medlemslandene, sa hun og la til:

– Alle forslag som kan hjelpe de 27 medlemslandene som en enhet ut av denne krisen, er velkommen.

Orban vil ha reformer

Den ungarske statsminister Viktor Orbán var tidlig ute med tanker som sammenfaller helt eller delvis med det polakkene vurderer. Senest denne uken talte Orban på en studentavslutning og gjentok at det er behov for reformer av EU. Han har lenge vært en urokråke i unionen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker forsøker å peke ut veien videre for EU, men medlemslandene som bestemmer er splittet.

Ifølge nettstedet Politico vil svenskene signalisere at de i alle fall ikke ser behov for å fordype EU-samarbeidet nå.

Signaler fra en rekke land tyder på at det er stor usikkerhet knyttet til valget av veien videre for EU.

Ifølge Lisboa-traktatens artikkel 50 har EU og britene to år på seg til å enes om skilsmissen. Tiden begynne å løpe når britene formelt leverer sin begjæring om utmeldelse. Det har britenes statsminister David Cameron sagt vil skje når det er en ny statsminister på plass, neppe før september.

Les mer om

 1. EU
 2. Polen
 3. Brussel
 4. Brexit
 5. David Cameron
 6. Ungarn
 7. Sverige