Verden

De gamle kan ta britene ut av EU, mot de unges vilje

– Dette er en historisk dag, jeg er så spent, sier EU-tilhenger Kate Berich (27) fra London.

Vil unge briter bli utsatt for «de gamles tyranni»? Hvor mange unge som faktisk møter opp i stemmelokalet, blir helt avgjørende for utfallet av skjebneavstemningen.

  • Ingrid Brekke
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i London

Hadde det vært en øvre aldersgrense på 50 år for å stemme i EU-valget, ville det blitt et rungende ja til fortsatt EU-medlemskap. Det viser alle meningsmålingene som er blitt gjennomført i ukene før valget.

De unge vil bli, de gamle vil ut.

– EU har definitivt problemer, men jeg tror ikke løsningen er å melde seg ut. Vi har faktisk ganske mye innflytelse i Brussel, i motsetning til hva nei-siden hevder. De kommer med mye tull, sier Kate Berich (27).

Aftenposten møter henne utenfor stemmelokalet ved Paddington sentralt i London.

– Mange unge føler at vi bør bli i EU, men de er ganske apatiske når det kommer til politikk. Jeg krysser virkelig fingrene for at ja-siden vinner, sier Berich.

De gamles tyranni

Jo eldre folk er, desto mer sannsynlig er det at de stemmer for at Storbritannia skal melde seg ut av EU. "De gamles tyranni", kaller nyhetsmagasinet The Economist fenomenet.

Tall fra YouGov viser at hele 64 prosent av personer mellom 18 og 24 år støtter fortsatt medlemskap, og bare 24 prosent sier nei.

  • Keira Knightley og David Beckman vil være i EU: Kjendiser kaster seg inn i kampen.

Ser man på personer over 65 år, er det bare 33 prosent som vil bli i EU mens 58 prosent sier nei.

En av dem er Netta Shinwell (68).

– Vi er et sterkt og mektig land. Vi klarer oss fint uten Brussel. Dessuten har vi for høy immigrasjon. Jeg er for at vi fortsatt skal ha innvandring, men nå er det for mye, sier hun.

– Hva synes du om at en majoritet av eldre nå kan sikre nei-flertall, stikk i strid med hva flertallet av de unge ønsker?

– Jeg tror fremtiden til de unge er veldig trygg uansett hvordan dette ender, og jeg har ingen tro på at dette vil ramme dem negativt, sier hun.

– En føniks fra asken

Shinwell understreker at hun ikke ønsker å ødelegge de unges fremtid.

– Hvorfor ville jeg gjort noe så dumt, jeg har jo en sønn selv. Vi kommer til å reise oss som en føniks fra asken om vi sier nei til EU.

Netta Shinwell (68) fra London stemmer nei til fortsatt EU-medlemskap. Hun frykter at Tyrkia snart kan bli medlem i EU.

Vil de unge stemme?

De siste meningsmålingene tyder på at ja-siden har et lite overtak, men et stort usikkerhetsmoment er om de unge velgerne faktisk kommer til å stemme. Mange registrerte seg helt på tampen. Da registreringsfristen ble forlenget med to dager, registrerte 246.000 nye velgere under 34 år seg.

Andelen unge velgere som faktisk stemmer, er vanligvis lavere enn blant de eldre. I den siste tide er det kjørt store kampanjer for å få særlig unge til å møte opp. Flere store reklame- og medieselskaper har for eksempel gitt alle ansatte en time fri i dag for at de skal bruke stemmeretten, skriver Campaign.

Høyt utdannede vil være i EU

Det er også tydelig at desto høyere utdannelse man har, jo mer sannsynlig er det at man ønsker å forbli i EU. I en artikkel om kampen mellom generasjonene beskriver BBC hvordan det er et trekk at folk ofte ikke kjenner noen som tilhører motsatt leir. Folk som er like gamle, har samme økonomiske bakgrunn og bor samme sted, stemmer gjerne likt.

Slik er sannsynligheten overveldende for at et ungt velutdannet menneske i London stemmer "remain", mens en eldre velger uten utdannelse og med lav inntekt, stemmer "leave".

I flere av de nyeste meningsmålingene ser det ut til at "remain" (altså de som vil at Storbritannia skal forbli i EU) gjør det bedre. Men i sin analyse skriver The Economist at andelen som har tenkt å stemme "remain", ikke egentlig har økt. Det som har skjedd er en bevegelse fra "leave" til "vet ikke", at noen som før støttet at Storbritannia skulle forlate EU, nå er usikre.

Slik stemmer de ulike partienes velgere:

Tallene fra meningsmålingene viser også at det er store forskjeller mellom de ulike partienes velgere. Mens Labour-sympatisører er for EU-medlemskap, vil de fleste konservative velgere ut.

Medlemmer av det sterkt EU-kritiske United Kingdom Independence Party (UKIP) er natulig nok krystallklare.

England vil ut

Mens Skottland, Nord-Irland og Wales trolig vil stemme ja, er skepsisen langt større i England.

Aller lavest EU-oppslutningen i East Midlands der ned mot 40 prosent vil stemme for fortsatt EU-medlemskap, ifølge undersøkelser fra YouGov.

London skiller seg kraftig ut fra resten av England med en klart støtte til EU.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. EU
  2. Brexit