Domstol blokkerer Trump-ordre: Reisende får bli tross forbud

President Donald Trump nekter flyktninger fra flere muslimske land å komme til USA. Forbudet møter sterk motstand, også blant føderale dommere.

Donald Trump har innført innreiseforbud til USA fra syv muslimske land. Det har ført til store protester på flere amerikanske flyplasser. Her er Rosalie Gurna (9) på Los Angeles International.

En passasjer med et Norwegian-fly ble i helgen nektet innreise i USA. Flyet måtte ta med seg kvinnen tilbake.

– Den personen måtte vi derfor ta med tilbake. Vi som flyselskap har ikke myndighet til å ta beslutninger om hvem som får, eller ikke får, innreise til USA. Amerikanske myndigheter må svare for hvorfor denne passasjeren ble nektet innreise, skriver kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i en e-post til NRK.

Hendelsen skjedde etter at president Donald Trump fredag skrev under på en presidentordre med formål om å «holde radikale, islamistiske terrorister» ute av USA.

Presidentordren innebærer blant annet at folk fra flere muslimske land ikke får reise til USA. Forbudet har skapt kaos på mange amerikanske flyplasser.

Reisende som var i luften da presidenten signerte ordren, er blitt anholdt på flyplassen i påvente av utsendelse.

Nå har imidlertid en føderal dommer i Brooklyn avgjort at to irakiske menn med gyldig visum ikke skal sendes ut av landet. I stedet er de innvilget midlertidig opphold i USA.

Avgjørelsen vil gjelde alle andre saker hvor folk har kommet til landet med det som i utgangspunktet var gyldige visum, ifølge ABC News.

Mellom 100 og 200 personer skal ha vært strandet på amerikanske flyplasser siden Trumps skrev under presidentordren.

På flere flyplasser i USA har folk samlet seg i protest mot Trumps innreiseforbud.

Rådgiver: Trump ville ha «muslimforbud»

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet opplyser søndag morgen norsk tid at de vil etterkomme rettsavgjørelsen, men at innreiseforbudet for folk fra syv hovedsakelig muslimske land vil bestå.

Trumps rådgiver, Rudy Giuliani, hevder presidenten opprinnelig ville ha et «muslimforbud».

– Da han lanserte det, sa han «muslimforbud» og «vis meg hvordan jeg kan gjøre det på en lovlig måte», sa Giuliani da han i et intervju med Fox News ble spurt om innreiseforbudet knyttet seg til religion.

Giuliani fremholdt at han og teamet med juridiske eksperter isteden valgte å se på grunnlaget for innreiseforbudet i et sikkerhetsperspektiv.

Også to føderale dommere i Seattle og Virginia har delvis blokkert Trumps innreiseforbud.

Norske myndigheter er bekymret

Norges utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for signalene fra Trump-administrasjonen.

– Det er sterkt beklagelig at president Trump nå midlertidig stanser USAs program for bosetting, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

Statsminister Erna Solberg er også urolig for Trumps innreiseforbud.

– Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam, sier hun til NTB.

Statsministeren understreker at flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge.

– USA bryter med dette ved å nekte innreise, slår Solberg fast.

Merkel: Forbudet kan ikke rettferdiggjøres

Også myndighetene i en rekke andre land har kritisert forbudet, inkludert Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Danmark, Sverige, Iran og Indonesia, verdens mest folkerike muslimske land.

– Indonesia beklager dette dypt fordi vi mener det vil ha negativ påvirkning på den globale kampen mot terrorisme og håndteringen av flyktninger, sier Arrmanatha Nasir, talsmann for landets utenriksdepartement.

Tysklands statsminister Angela Merkel mener det ikke er mulig å rettferdiggjøre forbudet.

– Hun er overbevist om at selv ikke den nødvendige, besluttsomme kampen mot terrorisme rettferdiggjør at mennesker med en bestemt bakgrunn eller tro blir satt under generell mistanke, sier en talsmann for Merkel.

Minst 2000 demonstranter på JFK-flyplassen

På JFK-flyplassen i New York var minst 2.000 demonstranter samlet i protest mot ordren lørdag, og det meldes også om store demonstrasjoner i på flyplassene i Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas.

Den tidligere presidentkandidaten Hillary Clinton har også uttalt seg om forbudet. På Twitter skriver hun at hun støtter demonstrantene.

– Dette er ikke oss, skriver Clinton.

Usikker situasjon for USA-bosatte utledninger

De nye reglene har ført til stor forvirring om hvem som får lov til å slippe inn i landet. Selv om strandede flypassasjerer nå får slippe inn, er det fortsatt mange flyktninger med migrasjonspapirene i orden som var klare til å reise til USA.I tillegg er situasjonen usikker for mange USA-bosatte utlendinger.

Menneskerettighetsgrupper og andre motstandere av de nye reglene forbereder seg nå på en langvarig kamp.

– Vi må kjempe mot denne presidentordren i gatene, i rettssalene, hvor som helst, når som helst. Vi må stå imot. Vi må slåss, sier det demokratiske kongressmedlemmet Jerrold Nadler, som selv dro ut til JFK-flyplassen for å demonstrere.

Folk protesterer på flyplassen i Los Angeles.

Trump mener forbudet fungerer veldig fint

Donald Trump sa tidligere lørdag at han er fornøyd med innreiseforbudet.

– Det fungerer veldig fint. Du ser det på flyplassene, du ser det overalt, sa Trump til reportere i Washington.

Da hadde allerede flere begynt å samle seg i protester.

– Vi kommer til å ha et veldig, veldig strengt forbud, og vi kommer til å ha ekstrem kontroll, noe vi burde hatt i dette landet i mange, mange år, sa Trump.