Verden

Besøket til James Mattis hisser opp Nord-Koreas Kim

USAs forsvarsminister James Mattis’ besøk til Sør-Korea går ikke ubemerket hen i Nord-Korea.

Forsvarsminister James Mattis ble tatt i mot av veteraner fra Korea-krigen fredag i Seoul.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Den nye forsvarsministeren – en tidligere general med kallenavnet «Mad Dog» – ankom fredag Sør-Koreas hovedstad på sitt første utenlandsbesøk som Pentagon-sjef.

Han uttalte seg kritisk til Kim Jong-un og Nord-Koreas atomvåpenprogram og sa at enhver bruk av kjernefysiske våpen mot USA eller allierte land vil bli møtt med et «effektivt og overveldende svar».

Markering av lojalitet

Det er antatt at Mattis’ valg av første reisemål utenlands handler om å forsikre allierte land i Asia som Sør-Korea og Japan at USA står ved dem. President Donald Trump sådde tvil om dette i valgkampen da han klaget over at allierte land ikke bidro nok selv til eget forsvar, men lente seg på USA.

Forsvarsministrene James Mattis og Han Min-koo inspiserte en æresvakt i Sør-Korea fredag.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hadde fredag morgen ikke direkte omtalt besøket. En offisiell uttalelse fra en talsmann fra Nord-Koreas Nasjonale fredskomité etterlot likevel liten tvil om misnøyen med USA og naboen i sør.

«Til randen av atomkrig»

Der heter det at Sør-Korea og «deres overherrer» USA har brakt «den koreanske halvøya til randen av atomkrig» ved å planlegge et forkjøpsangrep på Nord-Korea.

– Nord-Korea vil iverksette en serie tiltak som atommakt og fullverdig militærmakt i øst og ytterligere forsterke kapasiteten for selvforsvar og kapasiteten for et forkjøpsangrep med kjernefysisk styrke som kjernen, heter det i erklæringen.

Den hevder at «USA og landets slavestater» driver med atomtrusler og sammenligner fiendene med utpressere og tyver.

Drøftet antirakettsystem

James Mattis drøftet i Sør-Korea også timeplanen for utplassering av det avanserte rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea – det står for Theater High-Altitude Area Defense. Til Nord-Koreas konstante irritasjon har USA over 28.000 soldater stasjonert i Sør-Korea. Det nye antirakettsystemet har bidratt sterkt til å gjøre tonen enda mer vred. Også Kina har uttalt seg negativt om systemet.

Fremtiden til THAAD i Sør-Korea er imidlertid usikker. Overgangsregjeringen som styrer landet etter en presidentskandale, støtter systemet, men det er usikkert hva som skjer etter valget senere i år.

Advarsel til Nord-Korea

Sør-Koreas forsvarsminister Han Min-koo beskrev fredag det faktum at Mattis kommer så tidlig til Sør-Korea som en advarsel til naboene i nord.

Mattis skulle senere fredag reise videre til Japan.

Forsvarsminister James Mattis reiste fredag direkte fra Sør-Korea til Japan der han traff statsminister Shinzo Abe.

Har stadig flere atombomber

Nord-Korea har prøvesprengt kjernefysiske ladninger fem ganger og de målte rystelsene er blitt stadig sterkere. Eksperter anslo i fjor høst arsenalet til å være på 13–21 atombomber og økende. Samtidig tester landet under sin leder Kim Jong-un stadig nye raketter og utvikler sin teknologi på feltet. Selv hevder de at de har utviklet kjernefysiske stridshoder som er små at de kan monteres på raketter, men dette er ikke bekreftet.

Les mer om

  1. Sør-Korea
  2. Nord-Korea
  3. Japan
  4. USA
  5. Kim Jong-un