Verden

Ti drept i kraftig eksplosjon i Istanbul

Den antatte gjerningsmannen som gikk til angrep i i Istanbul, var medlem av IS, ifølge Tyrkias statsminister.

Bilder fra åstedet viser flere livløse mennesker som ligger på bakken. Aftenposten har valgt å sladde ut disse på dette bildet.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Åtte tyske statsborgere ble drept i den kraftige eksplosjon i Istanbul tirsdag.

— Terroristene er fiender av alle frie mennesker, og fiender av menneskeheten, sier Angela Merkel i en uttalelse tirsdag kveld.

— Nettopp denne friheten og vår besluttsomhet til å stå sammen med våre internasjonale partnere gjør at vi vinner kampen mot disse terroristene, sier Merkel videre.

Ytterligere to personer skal ha omkommet drept i det som etter all sannsynlighet er et terrorangrep. En av dem er fra Peru, opplyser peruanske myndigheter.

Nordmannen Jostein Nielsen (59) blant dem som er lettere såret.

Ifølge tyrkiske myndigheter er den antatte gjerningsmannen en mann født i 1988, og som nylig skal ha kommet over grensen fra Syria. Statsminister Ahmet Davutoglu sa tirsdag ettermiddag at selvmordsbomberen hadde IS-tilknytning, og antas å være fra enten Syria eller Saudi-Arabia.

- Disse terroristene angriper selve sivilisasjonen, sa Davotuglu på en pressekonferanse.

Han har kondolert overfor kollega Merkel.

— Davutoglu uttrykte sin sorg over de ti døde ofrene, de fleste av dem var tyske, og ga sine kondolanser, opplyser Davutoglus kontor til avisen Anatolia.

Er du i Istanbul? Ta kontakt med Aftenposten på e-posteller ring 22864040

Stor eksplosjon

Eksplosjonen skjedde på Sultanahmet-plassen.

Den ligger mellom Sultanahmet-moskeen – bedre kjent som den blå moské – og Hagia Sofia. Det er to av de største turistattraksjonene i Istanbul.

Guvernørens kontor opplyser også i en pressemelding at ti personer er drept og 15 skadet.

— Eksplosjonen var veldig stor. Det ristet mye. Vi løp ut og så kroppsdeler, sier en kvinne som jobber i en antikvitetsbutikk i nærheten til Reuters.

Blant de 15 sårede skal være blant annet tyske, norske, peruanske og tyrkiske statsborgere.

Dette bildet som er tatt av en turist skal vise eksplosjonen.

Norsk Frelsesarmé-offiser såret

Nordmannen Jostein Nielsen (59) er nestleder for Frelsesarmeen i Øst-Europa, og var på vei til Moldova i jobbsammenheng sammen med sin kone hans Magna Våje Nielsen.

Han ble lettere skadet i eksplosjonen, og skal ha fått en splint i kneet.

De to hadde fått en ufrivillig lang mellomlanding i Istanbul og var derfor på tur i byen da eksplosjonen skjedde.

— Jostein Nielsen har det etter forholdene bra, og han blir tatt godt vare på sykehuset der han er, sier informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen til Aftenposten.

Da Aftenposten møtte ham på sykehuset i Istanbul fortalte han om de grusomme hendelsene han ble vitne til i formiddag.

Les også:

Les også

UD: En nordmann lettere skadet i Istanbul

Brende i Tyrkia

Tyske myndigheter har gått ut med en offisiell advarsel til sine borgere om å holde seg unna turiststeder i Istanbul, melder AFP.

Tyrkisk politi utvider sperringen etter eksplosjonen i Istanbul.

— Reisende i Istanbul bes innstendig om å inntil videre unngå store folkmengder på offentlige steder og turistattraksjoner, samt å holde seg oppdatert om situasjonen via disse offisielle reiserådene og mediene, heter det fra det tyske utenriksdepartementet tirsdag. Utenriksminister Børge Brende ankom Ankara tirsdag for å ha møter med president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Ahmet Davutoglu. Møtene går som planlagt til tross for angrepet i Istanbul.

— Dagens hendelser i Istanbul ser ut til å være et terrorangrep. Nok en gang er uskyldige sivile rammet av terror i Tyrkia. Norge fordømmer angrepet på det sterkeste, sier Brende.

Fryktet ytterligere eksplosjoner

Ekplosjonen skjedde omtrent 10.15 lokal tid. Politiet sperret da av et større område i bydelen, av frykt for ytterligere en eksplosjon.

Tyrkiske myndigheter la tidligere tirsdag ned forbud mot å rapportere fra hendelsen, noe som øker forvirringen om hva som egentlig har vært hendelsesforløpet. Mange tyrkiske medier fortsatte likevel dekningen.

Tyrkia rammet av flere angrep

Tyrkia har vært preget av tre store angrep det siste året. Det første fant sted 6. juni, to dager før parlamentsvalget.

Flere tusen mennesker hadde samlet seg til en valgsamling for det prokurdiske partiet HDP i den kurdiske byen Diyarbakir. To bomber gikk av og drepte to personer ble drept og såret flere enn 200. Ytterligere to døde senere av skadene de pådro seg.

Det neste angrepet skjedde 20. juli i den tyrkiske byen Suruc, som ligger nær grensen til Syria. En selvmordsbomber drepte 33 mennesker under et av arrangement for en sosialistisk ungdomsorganisasjon.

Rundt 300 personer deltok på en sommerleir gruppen arrangerte i byen. Leiren hadde som mål å bygge opp igjen skoler i den kurdisk-syriske byen Kobane – rett på andre siden av grensen.

Blodig angrep i Ankara

Det mest alvorlige skjedde i Ankara i oktober, da 102 mennesker ble drept og flere enn 400 såret i to selvmordsangrep.

Den ene selvmordsbomberen ble identifisert ganske kort tid etter angrepet, mens den andre ble identifisert i forrige uke.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. På iranske «vegger av vennlighet» kan hjemløse hente varme klær

  2. 18 kurdiske opprørere drept i Tyrkia

  3. Erdogan: Tyrkia er avhengig av Israel