Svarte velgere flokket seg om Clinton

Hillary Clinton (68) tok et langt steg i retning av å vinne Det demokratiske partiets nominasjon. I sørstatene var det valgskred blant de svarte velgerne for Clinton.

  • Alf Ole Ask

Det er ingen tvil om at Hillary Clinton denne supertirsdagen har utvidet sin appell blant de demokratiske velgerne. Det kan bli helt avgjørende for henne i kampen om Det hvite hus i november.

Ifølge nyhetsbyrået AP viser valgdagsmålingene og oppslutningen om Clinton at de demokratiske velgerne i større grad ønsker en fortsettelse av president Barack Obamas politikk, enn de ønsker den dramatiske venstresvingen som den demokratiske sosialisten Bernie Sanders tilbyr.

Tallene tyder på at Sanders har problemer med å utvide sitt nedslagsfelt blant velgerne til andre enn liberale hvite.

Dette til tross for at han de siste dagene har drevet en beinhard valgkamp blant afrikansk-amerikanske velgere. Han er størst i velgergruppen hvite menn og velgere under 29 år.

Mens Sanders tidligere har hatt godt grep om velgere mellom 30 og 45, er det Hillary Clinton som nå har styrket seg i denne gruppen.

Her kan du følge Aftenpostens liveblogg om nattens nominasjonsvalg:

Les også

Supertirsdag direktedekning

Hillary best egnet

Et av spørsmålene i valgdagsmålingene var hvem som er best egnet til å slå Trump på valgdagen. Der sier over 70 prosent av de spurte at det er Clinton.

Les også:

Les også

Mødrene vil ha Hillary, døtrene går for Bernie

Familien Clinton har en lang tradisjon med nære forbindelser til svarte politiske ledere i USA.

Reuters viser til valgdagsmålinger der Clinton i sørstatene har fått nær 9 av 10 svarte stemmer. AP skriver at tallet er 8 av 10,med unntak av Oklahoma der hvor tre fjerdedeler av de svarte velgerne støttet henne.

Les også:

Les også

Her er veien videre etter supertirsdag

Ifølge Reuters har hun størst oppslutning blant nær sagt alle andre grupper. Valgdagsmålingene og resultatene viser at partiet er i ferd med å samle seg om Clinton. Fra å være en politiker med betydelig problem med å engasjere eget partis grunnfjell, tyder mye på at Hillary Clinton nå seiler opp som den kandidaten som partiet samler seg om.

Pengene fosser inn

Fremgangen for Hillary Clinton viser seg også i pengestrømmen til hennes valgkasse, skriver Reuters. Det gjelder ikke minst i Florida som er en av de statene som nominerer 15. mars.

Sanders har også samlet inn betydelige summer, mesteparten fra små givere. Det gjør at han har penger nok til å fortsette en tid til. Men flere analytikere peker på at han trenger et betydelig gjennombrudd for å henge med stort lenger. Han vant fire delstater og Clinton syv i nattens nominasjoner.

  • Natten ble sterk for Trump,men ingen knock out, skriver vår kommentator Frank Rossavik.
    Men viktigere: Hillary Clinton har vunnet minst 421 av 865 delegater til landsmøtet som var i spill. Sanders har hentet inn minst 232, skriver AP.

Med de såkalte superdelegatene har Clinton nå 1005 delegater mot Sanders' 373.

Landsmøtet som utpeker presidentkandidaten er i juli.