Verden

Uaktuelt å evakuere nordmenn

Det er helt uaktuelt å evakuere nordmenn fra Japan slik situasjonen er nå, slår Norges ambassadør Arne Walther fast overfor NTB.

Les alt om katastrofen i Japan her:

Les også

Alt om tsunamien i Stillehavet

Ifølge ambassadøren er det ingenting i Japan som tilsier en evakuering av nordmenn eller ambassaden nå.

– Det er fullt mulig for dem som ønsker det, å reise ut av landet på normal måte. Det er nokså grei adgang til flyplassene. Flyene går, og det skulle ikke være noe problem for dem som ønsker å dra, å gjøre det på en tilnærmet normal måte, sa Walther onsdag.

Ikke verre

NTBs medarbeidere var de eneste som møtte opp på pressekonferansen ambassaden innkalte til onsdag ettermiddag. Alle andre norske medier har forlatt Japan. Ambassadøren mener ikke den generelle situasjonen i landet har forverret seg det siste døgnet.

– Vi kan ikke se at situasjonen er blitt noe verre. Det er en uoversiktlig situasjon. Vi hadde et merkbart jordskjelv i natt og opplever småskjelv hele tiden, sier Walther.

– Vi ser hvordan man fortsatt arbeider med den humanitære katastrofen etter tsunamien. Det er stor internasjonal oppmerksomhet om atomkraftverkene,

Ikke oppfordring

Tirsdag ble det norske og nordiske reiserådet endret, og anbefalingen er nå å ikke dra til eller oppholde seg i Japan.

– Reiserådet er ingen oppfordring til å dra ut av Japan. Dette er et råd som er gitt i en usikker situasjon under en krise i utvikling. Hvis nordmenn i Japan er engstelige og vurderer å reise ut, bør de gjøre det. Trenger de bistand, er det fullt mulig å få det, sier han.

Ingen masseevakuering

Walther avkrefter meldinger om at franske og kinesiske myndigheter skal ha startet masseevakueringer fra Japan.

– Vi har ingen opplysningersom kan bekrefte at noen land har satt i gang en evakuering av sine statsborgere eller ambassader. Men i den situasjonen vi opplever nå, er det mange som frivillig reiser ut av Japan. Vi ser særlig at utenlandske familier med små barn velger å reise ut.

Franske myndigheter oppfordrer imidlertid franskmenn om enten å forlate Japan eller reise til områder sør for Tokyo.

Amerikanske atomeksperter tolket evakueringen av arbeidere fra atomkraftverket Fukushima Daiichi som et tegn på at japanerne gir opp å begrense skadene og forbereder seg på å renske opp etter en katastrofe.

Støtter japanske vurderinger

Få timer etter var alle arbeiderne på plass. Norges ambassadør viser til uttalelser fra sin amerikanske kollega, som igjen viser til andre eksperter som sier seg helt enig i opplysningene som kommer ut fra offisielt hold i Japan.

– Amerikanerne sier at Japan gjør de riktige tingene ved Fukushima Daiichi. Det er ubetydelig med radioaktivitet også innenfor de evakuerte områdene. Skulle det bli en utvikling som er helsefarlig, vil man selvfølgelig få det fram, sier Walther.

Mens norske medier forlater et Japan i krise, styrker utenrikstjenesten kriseteamet på en døgnbemannet ambassade. Eksperthjelp fra Statens strålevern, politi og UD-bemanning fra andre ambassader var ventet til Tokyo i løpet av kvelden lokal tid onsdag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 2. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 3. VERDEN

  Misfornøyd med sommeren? Prøv å leve med 54 grader i skyggen.

 4. VERDEN

  Zimbabwes president ut mot vestlige sanksjoner

 5. VERDEN

  USAs forsvarssjef benekter uttrekking fra Irak etter brev-tabbe

 6. VERDEN

  Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.