Slik får orkanene navn
Først i 1979 fikk tropiske stormer også guttenavn.
Tropiske stormer og orkaner får av praktiske grunner vanlige gutte— og jentenavn. Erfaringer har vist at det å gi korte og karakteristiske navn både skriftlig og i tale byr på færre misforståelser enn eldre og besværlige beskrivelser av lengde- og breddegarder. Samtidig kan det være flere orkaner på samme tid, og derfor viktig å skille dem fra hverandre. I flere hundre år fikk orkaner i Vestindia navn etter helgener. Et eksempel på dette er orkanen Santa Ana som traff Puerto Rico med enorm kraft 26. juli 1825.
Jentenavn
Mot slutten av 1800-tallet begynte den eksentriske meteorologen Clement Wragge å gi store uvær jentenavn. Men Wragge var ikke bare en tidstypisk mannssjåvinist – enkelte orkaner fikk navn etter mannlige politikere han mislikte. I 1953 droppet USA en forvirrende toårsplan om å gi orkaner navn etter det fonetiske alfabetet (alfa, beta, charlie, delta) og gikk over til å bruke jentenavn.
«Sexistisk» ordning
Praksisen med å kun bruke jentenavn sluttet i 1978. Feminister hadde på 1970-tallet kritisert den «sexistiske» ordningen. Fra 1979 kom en streng likestilling mellom kjønnene, der annenhver orkan får kvinne- og mannsnavn. Navnelistene er organisert alfabetisk og går på rundgang over en periode på seks år. Enkelte navn, som Katrina, blir imidlertid ikke å finne igjen. Orkaner som skaper stor skade enten i tap av menneskeliv eller materielt, får navnet pensjonert. Dette er for ikke å støte noen eller rippe opp i gamle sår. Flere titalls navn har siden 1954 blitt pensjonert med 2005 som et foreløpig toppår med hele fem navn (Dennis, Katrina, Rita, Stan og Wilma). Skulle det i løpet av et år oppstå mer enn 21 uvær som trenger navn, benyttes det greske alfabetet (alfa, beta osv.) for å identifisere dem. Kilder: FEMA, National Hurricane Center, NTB