Verden

Slik får orkanene navn

Først i 1979 fikk tropiske stormer også guttenavn.

  • Hans Marius Tonstad
    Hans Marius Tonstad
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tropiske stormer og orkaner får av praktiske grunner vanlige gutte— og jentenavn. Erfaringer har vist at det å gi korte og karakteristiske navn både skriftlig og i tale byr på færre misforståelser enn eldre og besværlige beskrivelser av lengde- og breddegarder. Samtidig kan det være flere orkaner på samme tid, og derfor viktig å skille dem fra hverandre. I flere hundre år fikk orkaner i Vestindia navn etter helgener. Et eksempel på dette er orkanen Santa Ana som traff Puerto Rico med enorm kraft 26. juli 1825.

Jentenavn

Mot slutten av 1800-tallet begynte den eksentriske meteorologen Clement Wragge å gi store uvær jentenavn. Men Wragge var ikke bare en tidstypisk mannssjåvinist – enkelte orkaner fikk navn etter mannlige politikere han mislikte. I 1953 droppet USA en forvirrende toårsplan om å gi orkaner navn etter det fonetiske alfabetet (alfa, beta, charlie, delta) og gikk over til å bruke jentenavn.

«Sexistisk» ordning

Praksisen med å kun bruke jentenavn sluttet i 1978. Feminister hadde på 1970-tallet kritisert den «sexistiske» ordningen. Fra 1979 kom en streng likestilling mellom kjønnene, der annenhver orkan får kvinne- og mannsnavn. Navnelistene er organisert alfabetisk og går på rundgang over en periode på seks år. Enkelte navn, som Katrina, blir imidlertid ikke å finne igjen. Orkaner som skaper stor skade enten i tap av menneskeliv eller materielt, får navnet pensjonert. Dette er for ikke å støte noen eller rippe opp i gamle sår. Flere titalls navn har siden 1954 blitt pensjonert med 2005 som et foreløpig toppår med hele fem navn (Dennis, Katrina, Rita, Stan og Wilma). Skulle det i løpet av et år oppstå mer enn 21 uvær som trenger navn, benyttes det greske alfabetet (alfa, beta osv.) for å identifisere dem. Kilder: FEMA, National Hurricane Center, NTB

Les også

  1. Følg orkanene her!

  2. Dikene er ikke ferdige

  3. Venter «ekstremt farlig» stormflo

  4. Katrina blir pensjonist

Orkanen Katrina gjorde enorme skader i 2005 og navnet vil aldri bli brukt igjen som navn på en orkan.