1000 raketter skal være avfyrt fra Gaza. Israel trapper opp bombingen.

Innbyggere i Gaza flykter. I Israel uler alarmene. Verden holder pusten, men forbereder seg på det verste.

Store flammer og røyk veltet ut etter at Israel bombet mål i Gaza onsdag morgen.

– Vi er midt i et tungt angrep, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en uttalelse sent tirsdag kveld.

Mandag og tirsdag var preget av rakett- og bombeangrep mellom Israel og Hamas. Angrepene fortsatte natt til onsdag. I løpet natten skal israelske jagerfly ha bombet samtlige politistasjoner i Gaza.

Over 40 innbyggere i Gaza, blant dem 13 barn, er bekreftet drept. Hamas-rakettene har krevd seks liv i Israel, etter at en israelsk soldat onsdag formiddag ble drept nær grensen til Gaza, melder den israelske avisen Haaretz.

Konflikten startet i Jerusalem, men har bredt om seg til hele Israel, Gaza og Vestbredden.

En buss ble truffet av en rakett i Holon utenfor Tel Aviv tirsdag.

Hamas skjøt natt til onsdag over 100 raketter mot den israelske byen Tel Aviv og 100 raketter mot byen Beer Sheva. Hamas og partiets militære gren styrer i Gaza.

På morgenkvisten onsdag kom det meldinger om nye raketter mot Israel, denne gangen fra gruppen Islamsk hellig krig (Jihad). Gruppen sier den har skutt 100 raketter mot mål i Israel.

Totalt 1000 raketter er avfyrt mot Israel siden angrepene startet mandag. Det sier talsperson Jonathan Conricus i den Israelske hæren.

850 av rakettene har rammet Israel eller blitt avskåret av rakettforsvaret. Rundt 200 skal ha landet i Gaza.

Flykter

Rakettangrepene ble intensivert etter at Israel tirsdag kveld bombet to boligblokker i Gaza by. Byggene kollapset som følge av angrepene. Ifølge Reuters lå et kontor for Hamas’ politiske ledere i den ene blokken. Hamas selv hevder det var en boligblokk.

Israel har bombet over hundre mål på Gazastripen. Israelske myndigheter varsler at bombetoktene er trappet opp onsdag morgen, melder Al Jazeera.

Innbyggerne flykter nå fra hjemmene sine. Også byen Khan Younis sør i Gaza er hardt rammet.

En boligblokk i Gaza kollapset etter et israelsk rakettangrep tirsdag.
Innbyggere i Gaza by pakket sammen og forlot hjemmene sine onsdag.

Flere Hamas-topper er «nøytralisert» i angrepene, sier Israels forsvar onsdag. Det antas at de er drept.

Dette gjelder etterretningssjefen Hassan Kaogi og hans nestkommanderende Wail Issa.

Også Hamas-topp Salah Dahaman ble drept i et angrep. Hæren sier han oppbevarte våpen i hjemmet sitt, melder Times of Israel.

Hamas har så langt ikke bekreftet dødsfallene.

Hamas bekrefter imidlertid at angrepene har ødelagt alle politistasjonene i Gaza.

Sammenstøt i Jerusalem

Ikke siden 2014 har Hamas’ skutt raketter mot Jerusalem. De første rakettene ble avfyrt mandag etter at Israel hadde ignorert Hamas’ beskjed om å trekke soldater og politifolk bort fra al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem.

Istedenfor stormet israelske styrker moskeen for tredje kveld på rad. De har blant annet skutt tåregass, gummikuler og sjokkgranater mot palestinere samlet til bønn i forbindelse med ramadan.

Det har også vært flere sammenstøt andre steder i gamlebyen.

Over 700 palestinere er blitt skadet i Øst-Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden, melder Al Jazeera.

Rakettene fra Gaza har blant annet truffet en viktig rørledning mellom byene Ashkelon sentralt i Israel og Eilat i sør. Det skriver Reuters, som siterer TV-kanalen 12 TV.

På Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv har all trafikk vært stanset. Passasjerer er blitt bedt om å legge seg på gulvet.

Deler av rørledningsanlegget ved Ashkelon sto i full fyr. Israelske myndigheter sier anlegget ble truffet av en rakett fra Gaza.

– Palestinere står samlet

Den israelske offensiven har så langt gjort lite for å svekke Hamas’ stridslyst, sier gruppens leder.

– Vi står parat hvis Israel ønsker å eskalere. Og ønsker de å slutte, så er vi også beredt på det, sier Ismail Haniya i en TV-sendt tale onsdag, melder New York Times.

Hamas-lederen mener det er en seier at Gaza-konflikten nå kobles til de nylige sammenstøtene i Jerusalem.

– Vi har klart å knyte sammen frontene i Jerusalem og Gaza, sier han.

Les også

Les dette for å forstå konflikten bedre: Dagens uro i Jerusalem startet med en tomtehandel i 1876

Netanyahu sier Israel også vil kjempe.

Tirsdag kveld flyttet den israelske hæren styrker nærmere grensen til Gaza, skriver Times of Israel. Også Israels marine deltar i angrepene på den lille kyststripen, som er underlagt en israelsk blokade.

Den israelske Gaza-offensiven har fått navnet «Operation Guardian of the Walls», ifølge Sky News.

Israelske myndigheter ber innbyggerne på den israelske siden av grensen om å holde seg hjemme og i nærheten av tilfluktsrom, melder avisen Haaretz.

Situasjonen har også ført til uro internt i Israel. Flere steder er det meldt om store opptøyer og protester. I byen Lod ble en person er drept i sammenstøt mellom israelsk politi og israelske arabere. Netanyahu har erklært unntakstilstand i byen, ifølge BBC.

Raketter på vei mot byen Ashkelon i Israel ble onsdag avskåret av Israels luftforsvarssystem.

Frykter full krig

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømte tirsdag de palestinske rakettangrepene mot Israel.

Onsdag sier hun at begge sider har et ansvar for å roe ned konfliktnivået. Men hun innrømmer at dette kan bli vanskelig.

– Det er et ekstremt høyt konfliktnivå, og det skal lite til før dette kommer ut av kontroll. Dersom ting ikke roer seg, kan vi stå overfor en fullskala krig, sier Søreide til TV 2.

– Situasjonen er svært skjør politisk, så det politiske handlingsrommet for partene til å finne en løsning er svært lite, føyer hun til.

Hastemøte i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøte onsdag ettermiddag norsk tid.

– Vår hensikt med å samle sikkerhetsrådet er å legge press på partene slik at de kan ta grep umiddelbart, sier Søreide.

Det er ventet at den norske diplomaten Tor Wennesland skal orientere de 15 rådsmedlemmene om situasjonen.

Wennesland er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten. I likhet med Søreide tror han Midtøsten kan stå foran en ny krig.

Onsdagens møte skal finne sted to dager etter at USA avviste et utkast til en felles uttalelse fra Sikkerhetsrådet om konflikten. Uttalelsen var utarbeidet av Norge, Kina og Tunisia.

Det er ikke kjent om Norge vil legge frem et nytt forslag til felles uttalelse under dette møtet, eller om USA i så fall vil slutte seg til dette.