Verden

Angrepene fra begge parter fortsetter ved Gazastripen

Israel har gjennomført svært kraftige luftangrep mot mål på Gazastripen. Hjemmene til Hamas-ledere og underjordiske tunneler skal ha blitt rammet.

Redningsarbeidere bærer vekk en mann som ble drept i et israelsk angrep ved et serveringssted på stranden i Gaza by mandag.
  • NTB
  • Vilde Skorpen Wikan
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Eksplosjoner rystet Gazastripen i ti minutter natt til mandag. Så langt er det uklart om noen ble drept eller såret.

Hjemmene til ni Hamas-ledere ble ødelagt, ifølge den israelske hæren. Det ble angivelig også 15 kilometer med underjordiske ganger som brukes av Hamas og andre væpnede grupper.

Angrepene beskrives som enda mer intense enn de som rammet Gazastripen dagen før. Da ble minst 42 mennesker drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. En viktig sentrumsgate med boligblokker ble truffet, og flere bygninger ble jevnet med jorden.

Strømforsyning rammet

Lokale medier melder at en hovedvei vest i Gaza by var blant målene som ble bombet natt til 17. mai. Flere hundre bygninger fikk skader, ifølge lokale palestinske myndigheter.

En kraftledning ble også ødelagt i angrepene, noe som førte til strømbrudd i store områder.

Flammer lyste opp nattehimmelen etter nye israelske bombeangrep i Gaza by natt til mandag.

– Det har aldri før vært angrep av dette omfanget, sier Mad Abed Rabbo (39), som bor i den vestlige delen av byen.

– Det føltes som om jeg var i ferd med å dø, legger han til.

Et treetasjes boligbygg fikk store skader i nattens angrep. Innbyggerne forteller at de ble advart 10 minutter før og klarte å komme seg ut i tide.

Israelske soldater gjennomførte natt til mandag artilleriangrep fra grensen
Artilleriangrepene rammet en fabrikk
Palestinske brannfolk forsøkte mandag å slukke brannen
Fabrikken som ble rammet, ble totalskadd

– Fortsetter med full styrke

Kamphandlingene den siste uken er de verste siden krigen mellom Hamas og Israel i 2014.

I en TV-sendt tale søndag sa statsminister Benjamin Netanyahu at Israels angrep vil fortsette med «full styrke» og at det vil ta sin tid.

Israel vil avkreve Hamas en høy pris, sa Netanyahu, flankert av sin forsvarsminister og politiske rival Benny Gantz.

Samtidig fortsatte Hamas sine rakettangrep fra boligområder på Gazastripen mot området på israelsk side. En av rakettene traff en synagoge i byen Ashkelon like før feiringen av den jødiske helligdagen Shavuot søndag kveld.

Hamas-angrepene mot israelske mål forsetter. Her er en bygning som ble truffet i Ashdod mandag.

På Gazastripen melder FN at 42.000 mennesker har forlatt hjemmene sine i frykt for nye angrep. De har søkt tilflukt på skoler som drives av UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

Dødstallene stiger - leger drept

Det siste døgnet har dødstallene på Gazastripen steget kraftig. Minst 197 mennesker er blitt drept, ifølge helsemyndighetene i det palestinske området, som kontrolleres av Hamas.

Blant de døde skal det være 58 barn.To erfarne palestinske leger ble søndag drept i angrepene, opplyser helsedepartementet i den palestinske enklaven.

Helsearbeidere og helseorganisasjoner fordømmer drapene på Mooein Ahmad al-Aloul og Ayman Abu al-Ouf og sier de innebærer et stort tap for det medisinske miljøet på Gazastripen, ifølge Al Jazeera.

Minst 20 medlemmer av Hamas og den væpnede gruppen Islamsk hellig krig er også drept. I tillegg skal over 1.200 mennesker være såret.

På israelsk side er ti drept, blant dem et fem år gammelt barn og en soldat. Over 282 er såret.

Les også

Å ha mobilen på lydløs kan være fatalt. Når den piper, løper han for livet.

I FNs sikkerhetsråd har Norge sammen med Tunisia og Kina forsøkt å oppnå enighet om en felles uttalelse om konflikten mellom Israel og Hamas.

Men USA har så langt avvist forslagene, og et nytt møte søndag endte uten resultater.

Blinken: Ikke sett bevis for at Hamas var i mediebygg

USA har på sin side bedt Israel om bevis for at Hamas opererte i mediebygget som ble bombet på Gazastripen, sa utenriksminister Antony Blinken under et besøk i Danmark.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP og TV-kanalen Al Jazeera var blant dem som hadde kontorer i mediebygget som ble rammet i et angrep lørdag. Journalistene fikk en time på å komme seg ut før israelske kampfly angrep bygget og det raste sammen.

Israel har fått mye kritikk for hendelsen.

REUTERS/Ashraf Abu Amra

Under en pressekonferanse i København mandag sa Blinken at USA ba om å få se bevis på at Hamas var knyttet til medebygget kort etter angrepet. Israelske myndigheter har brukt en angivelig Hamas-tilknytning for å legitimere angrepet mot bygget.

– Jeg har ikke sett at noen slik informasjon er blitt overlevert, la han til.

Tidligere har Israels statsminister Benjamin Netanyahu sagt at Israel har formidlet slik informasjon til USA via etterretningskanaler.

Ingen tegn til våpenhvile

Blinken sier at USA er villig til å støtte partene hvis de skulle ønske en våpenhvile. Han sier også at USA ønsker FN og andre lands bestrebelser på å få til en våpenhvile velkommen.

– Ethvert diplomatisk initiativ som fremmer den muligheten, er noe vi vil støtte. Og er igjen villige og klare til å gjøre det. Men i siste instans er det opp til partene å gjøre det klart at de ønsker en våpenhvile, sier Blinken.

Uttalelsen kom etter at både FNs sikkerhetsråd og utenriksministre fra muslimske land i helgen har holdt hastemøter for å kreve en stans i blodsutgytelsene.

USA blokkerte søndag en felles uttalelse fra FNs sikkerhetsråd. Landets FN-ambassadør understreket i stedet at USA jobber iherdig via «diplomatiske kanaler» for å få slutt på kampene.

Israel avviste i forrige uke Hamas’ forslag om våpenhvile, som blant annet Russland var engasjert i å få på plass.

Les også

  1. Mange drept i nye israelske luftangrep mot Gazastripen søndag

  2. En «feilmelding» kan ha lokket Hamas ned i underjordiske tunneler. Så angrep Israel.

  3. Vi har lover som skal beskytte sivile i krig. Det hjelper Gaza fint lite, mener folkerettsekspert.

  4. Israel hevder å ha angrepet Hamas-leders bolig

Les mer om

  1. Gaza
  2. Israel