Israelsk politi gir grønt lys for nasjonalistisk marsj i Øst-Jerusalem
Israelsk politi har sagt ja til at det arrangeres en jødisk marsj i Øst-Jerusalem mandag til tross for den svært spente situasjonen. Lørdag kveld fortsatte sammenstøtene.
Marsjen holdes i forbindelse med Jerusalemdagen – en nasjonal høytidsdag til minne om at Israel tok kontroll over gamlebyen i 1967.
Mandagens marsj fungerer vanligvis som en nasjonalistisk markering av Israels standpunkt om at hele Jerusalem må være under israelsk kontroll.
Palestinerne ønsker på sin side Øst-Jerusalem som sin fremtidige hovedstad.
Mandagens marsj kommer til å gå gjennom gamlebyen, som ligger i Øst-Jerusalem, og som ble erobret og annektert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967.
Amos Gilad, en tidligere forsvarstjenestemann, mener at marsjen bør avlyses eller få en ny rute slik at den unngår Damaskusporten i gamlebyen.
– Kruttønnen brenner og kan eksplodere når som helst, sier han.
90 palestinere skadet etter ny urolig natt
Samtidig fortsatte urolighetene i Øst-Jerusalem lørdag kveld.
Da var over 90.000 palestinske muslimer samlet på Haram al-Sharif, der al-Aqsa-moskeen ligger, for å be den siste helgen før fastemåneden ramadan avsluttes.
En talsmann for israelsk politi opplyser at sammenstøt fant sted ved Damaskusporten, som er en av inngangene til gamlebyen, samt ved Haram al-Sharif, som av jøder kalles for Tempelhøyden.
Ved Damaskusporten ble politiet utsatt for en skur av stein og vannflasker, og de svarte med vannkanoner og sjokkgranater.
Palestinsk helsepersonell sier at om lag 90 mennesker ble skadet, de fleste etter å ha blitt truffet av gummikuler, sjokkgranater eller å ha blitt banket opp.
Den israelske ambassaden i Oslo skriver i en uttalelse at 17 politibetjenter ble skadet.
Nye voldelige sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi lørdag
Utsetter høring om utkastelse
Både EU og USA har bedt Israel handle raskt for å roe ned situasjonen i Jerusalem.
Noe av bakgrunnen for uroen dreier seg om en betent eiendomstvist mellom palestinere og israelske bosettere.
Fire palestinske familier risikerer å bli kastet ut av sine hjem i Øst-Jerusalem hvis bosetterne vinner frem, slik de gjorde i en lavere domsinstans.
Mandag skulle saken behandles av israelsk høyesterett.
Men søndag ettermiddag melder Reuters at behandlingen er utsatt. En ny dato for er varslet innen 30 dager, ifølge Reuters.
Den norske ambassaden i Israel skriver i en uttalelse at «Israel avviser forsøk på å gjøre denne rettssaken om til en nasjonalistisk kamp og årsaken til oppfordring til vold.»
Verste på flere år
Situasjonen på den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem har vært spent siden begynnelsen av ramadan. Mange palestinere er sterkt frustrert fordi israelsk politi har sperret av områder i gamlebyen for å hindre store folkeansamlinger.
Fredag kveld stormet israelske styrker Haram al-Sharif etter fredagsbønnen, og minst 200 palestinere og 18 israelske politifolk ble skadet i bruduljene som fulgte utover natten.
Politiet sier at operasjonene er sikkerhetsoperasjoner, men palestinerne oppfatter dem som provokasjoner som truer religionsfriheten deres.
Uroen som startet for tre uker siden, er den verste på flere år som er relatert til religion i den hellige byen.
Tidligere lørdag stanset politiet flere busslaster med pilegrimer som var på vei til Jerusalem i forbindelse med ramadan.
Politisjef Koby Shabtai sier han har utplassert mer politi i Jerusalem etter uroen fredag. Både israelere og palestinere forbereder seg på mer uro i dagene som kommer.
– Retten til å demonstrere vil bli respektert, men offentlig uro vil bli møtt med makt og nulltoleranse, sier Shabtai.
Utløser protester
Sammenstøtene fredag har utløst protester fra Israels arabiske allierte og oppfordringer om ro fra USA og FN.
Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, uttrykte bekymring for situasjonen og ber partene avstå fra ensidige handlinger.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerte ved å kalle Israel en terrorstat, og Den arabiske liga sammenkalte til krisemøte mandag.