Haiti rammet av koleraepidemi

135 personer er døde av kolera i Haiti, mens minst 1.500 er smittet, opplyser presidenten i landets legeforening.

– Ifølge resultater fra laboratorieundersøkelser er det kolera, sa Claude Surena torsdag.

Hundretusenvis av haitiere er stuet sammen i helsefarlige teltleirer etter det ødeleggende jordskjelvet i januar, og hjelpearbeidere har i flere måneder advart om at et eventuelt sykdomsutbrudd kan få katastrofale følger.

Blant annet er det dårlig tilgang på rent vann, og regn og oversvømmelser den siste tiden har forverret situasjonen kraftig.

Overbelastet

Sykdommen er så langt registrert langs Artibonite-elven nord i landet, og den har foreløpig ikke nådd hovedstaden Port-au-Prince.

Men sykehus og helsesentre i de berørte områdene er allerede overbelastet, sier generaldirektøren for det haitiske helsedepartementet, Gabriel Timothe.

– Et større antall dødsfall er registrert, mens hundrevis er lagt inn på sykehus.

I byen Saint Marc forteller leger at over 400 får behandling på sykehus. Samtidig skal 300 være innlagt på sykehus i området Drouin.

Hjelper myndighetene

Internasjonale hjelpeorganisasjoner bistår de lokale helsemyndighetene og forsøker å hindre at den svært smittsomme sykdommen sprer seg.

– Vi vurderer situasjonen på bakken sammen med våre internasjonale partnere og haitiske helsemyndigheter, sier Fanny Devoucoux fra den franske organisasjonen Acted.

Kolera, som fører til diaré og oppkast, kan lett kureres med antibiotika og tilstrekkelig drikkevann. Men uten skikkelig behandling kan sykdommen være dødelig i løpet av kort tid.

Over 250.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i januar, mens om lag 1,2 millioner ble hjemløse. Mange lever fortsatt i provisoriske teltleirer som er spredt utover hele landet.