Verden

Millioner av skolebarn rammes av tørke i Etiopia

Tørke, flom og mangel på rent drikkevann rammer millioner av barn i Etiopia. Redd Barna frykter at 2,5 millioner må slutte på skolen i løpet av året.

 • NTB

Etiopia er rammet av den verste tørken landet har hatt på 50 år. 1,3 millioner barn har ikke tilgang på utdanning som følge av tørken, og antallet kan øke til 2,5 millioner i løpet av 2016, opplyser Redd Barna i en rapport.

De siste 25 årene har andelen barn som begynner på skolen i Etiopia, økt kraftig, forteller nødhjelpssjef Gry Ballestad. Hun frykter tørken kan bremse utviklingen.

– Langtidseffektene av utilstrekkelig vann og mattilgang vil være dramatiske for Etiopias barn, og det er derfor ekstremt viktig at vi nå fortsetter å jobbe for utdanning slik at ikke fremgangen Etiopia har opplevd de siste årene, reverseres, sier hun til NTB.

Tre av fire skoler uten vann

Afrika er særlig hardt rammet av værfenomenet El Niño, hvor Etiopia regnes for å være selve episenteret for krisen. Den siste måneden har flom erstattet tørken i noen av områdene, men fortsatt er det dårlig tilgang på rent vann.

Tre av fire skoler i de tørkerammede områdene er uten rent drikkevann, ifølge Redd Barna. Mange skoler ser seg derfor nødt til å stenge dørene.

Etiopiske myndigheter har oppmuntret til utdanning ved å gi barn gratis mat på skolen, men tørken har gått ut over avlingene, og dermed også skolers tilgang på mat til elevene.

Reiser for å finne mat

Gry Ballestad forteller om et møte hun hadde med en lærer i en fjellandsby Wadla i Amhara-regionen tidligere i år. Læreren fortalte at i klassen hans var det nå bare 20 av opprinnelig 50 elever igjen.

– Flere av barna hadde reist med foreldrene for å finne vann og mat til husdyra, noen hadde begynt å jobbe for å skaffe familien inntekter nå som verken jorda eller dyrene lenger ga avkastning, mens andre igjen ikke lenger hadde råd til utstyr og skoleuniformer, sier hun.

Skolen som knutepunkt

Mer enn 80 prosent av Etiopias befolkning er avhengige av landbruk. Redd Barna mener det er svært viktig at noe av midlene som gis til tørkerammede områder, øremerkes skoler.

– Tilgang til mat og rent vann på en skole kan gjøre den et knutepunkt. Slik kan skoler med vanntilgang faktisk tiltrekke seg barn og familier i tørkeperioder i stedet for å sende dem på flukt på jakt etter vannkilder, sier Ballestad.

– Ved å bruke skolene som utgangspunkt for støtten, sikrer man også at barna ikke bare overlever, men også fortsetter å lære og utvikle seg i krisetider, sier hun.

Les mer om

 1. Etiopia
 2. Afrika
 3. Tørke

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Barna er sultne, og det er vondt og frustrerende å måtte sende dem ut for å gjete dyra på tom mage.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Etiopias ambisjon er å klare neste krise selv

 3. VERDEN
  Publisert:

  Afrikas vekstvinner klarer ikke å fø sin egen befolkning

 4. VERDEN
  Publisert:

  Våre klimagasser rammer hardest her - på et kontinent som i liten grad har bidratt til utslippene

 5. VERDEN
  Publisert:

  Millioner trues av sult i Øst-Afrika: - Den verste tørken på flere tiår

 6. VERDEN
  Publisert:

  Over 40 millioner trues av sult i det sørlige Afrika