Tusenvis av Trump-tilhengere er samlet i Washington. Presidenten vinket og hilste dem velkommen.

Ti personer skal så langt være arrestert under helgens demonstrasjoner. Flere høyreradikale grupper deltok i protestene.

Tusenvis av Trump-tilhengere har dratt til USAs hovedstad for å fremme anklagen om at Trump var offer for fusk i presidentvalget. Det er foreløpig ingenting som tyder på at det er noe i påstandene.
  • Julie Berg Melfald

For ganske nøyaktig en uke siden ble Joe Biden utropt til valgets vinner og USAs nye president.

Den tidligere visepresidenten er allerede godt i gang med å finne folkene som skal hjelpe ham å styre landet fra og med 20. januar – dagen han overtar.

Men mannen som for øyeblikket innehar jobben, har så langt nektet å erkjenne nederlaget. Donald Trump mener valget ble stjålet fra ham gjennom valgfusk.

Denne helgen har hans mest lojale støttespillere inntatt hovedstaden Washington DC. De vil vise sin støtte til presidenten. Ifølge dem, er Trump valgets rettmessige vinner.

Demonstrasjoner i nærheten av Det hvite hus

Demonstrasjonene startet rundt klokken 12 lokal tid. Både Trump-tilhengere og motdemonstranter har vært svært aktive i løpet av lørdagen.

Førstnevnte hadde møtt opp med flagg og bannere hvor det stod «Stop the steal», «Trump 2020» og «MAGA Country». MAGA står for Trumps slagord «Make America Great Again». Mange av demonstrantene hadde samlet seg på Freedom Plaza, i nærheten av Det hvite hus.

Det var få munnbind å spore i folkemengden, hvor mange stod tett i tett. Den siste uken har mer enn 750.000 amerikanere blitt smittet av viruset.

I løpet av dagen ble det meldt om enkelte sammenstøt.

Ti personer skal være arrestert i forbindelse med demonstrasjonene, skriver den lokale nyhetskanalen NBC4 Washington. De skal blant annet være anklaget for å bære skytevåpen, utøvelse av vold og upassende oppførsel. Det er fortsatt usikkert hvilken side de arresterte tilhører.

Trump-bannere og plakater med slagord er å se overalt blant demonstrantene.

Presidenten hilste på tilhengere

Tre store demonstrasjoner ble varslet på forhånd. De hadde navnene «Stop the Steal,» «Million Maga March,» og «Women for America First».

Et drøyt dusin grupperinger har meldt sin deltagelse. Dette inkluderer også høyreradikale militser som gruppen Proud Boys.

Fredag varslet presidenten på Twitter at han kunne tenke seg å hilse på demonstrantene som hadde begynt å ankomme hovedstaden. Han kalte støtten deres for «hjertevarmende».

Lørdag morgen lokal tid, holdt han løftet.

I en pansret bil kjørte presidenten ned Pennsylvania Avenue, forbi flere hundre jublende tilhengere som hadde samlet på Freedom Plaza. Gjennom bilvinduet så man en smilende og vinkende Trump. Han skal ha vært på vei til Virginia for å spille golf.

Ingen beviser for valgfusk

Hele 70 prosent av republikanske velgere tror ikke valget gikk fritt og rettferdig for seg, ifølge en spørreundersøkelse.

Men så langt er det ikke blitt lagt frem troverdige beviser for valgfusk. Trump-kampanjen har reist flerfoldige søksmål. De fortsetter å bli avvist i rettssystemet.

Senest fredag fikk Trump tre rettslige kjennelser mot seg i Michigan, Pennsylvia og Arizona.

«Fire nye år» høres det fra folkemengden i Washington DC lørdag.

Korte, men intense sammenstøt

Flere hundre motdemonstranter skal også ha møtt opp lørdag. Anti-Trump og antifascistiske grupperinger hadde på forhånd varslet at de vil stille opp mannsterke.

De ønsket å gi klar beskjed: Trump har tapt.

Store politistyrker var satt inn for å hindre bråk. Politiet måtte likevel gripe inn flere ganger i løpet av lørdagen, skriver Washington Post.

Det skal ha vært korte, men intense sammenstøt mellom de to sidene, skriver avisen. Ukvemsord og trusler skal ha blitt skreket til motparten. Noen av demonstrantene skal også ha slått til personer i folkemengden.

Lørdag kveld ble det meldt om at en person skal være knivstukket. Det skal ha skjedd da det brøt ut krangling mellom Trump-tilhengere og motdemonstranter i etterkant av demonstrasjonene, ifølge NBC4 Washington. Tilstanden til vedkommende er foreløpig ukjent.

Tidligere på dagen rapporterte NBC4-reporter, Shomari Stone, om knuffing mellom noen av demonstrantene. På videoen han har lagt ut på Twitter, synes stemningen å være svært amper.

I forkant av protestene gikk politiet ut med en bønn om å la være å ta med seg våpen.

– Vi ser på sosiale medier at noen har planlagt å ha med seg skytevåpen til byen vår. Men det er forbudt å bære skytevåpen i alle de områdene der demonstrasjonene vil finne sted, sa politisjef Peter Newsham til NBC.

Tilhengere av Donald Trump mener presidenten er blitt utsatt for valgfusk. De møter opp med bannere som «Stop the Steal» denne helgen.

Bekymret for høyreradikale grupper

Særlig var det knyttet bekymring til at grupperinger fra den ytterliggående høyresiden hadde meldt sin ankomst i hovedstaden. Det gjaldt grupper som American Nationals og Proud Boys. Sistnevnte ble verdensberømt etter at Trump ba dem «ta et skritt tilbake, men vær klare» under en av presidentdebattene.

Rundt 100 medlemmer av gruppen ha deltatt under lørdagens demonstrasjoner, skriver det Washington-baserte nettstedet The Hill.

Medlemmer av den høyrevridde gruppen Proud Boys deltar under helgens demonstrasjoner.

FBI klassifiserte Proud Boys i 2018 som en «ekstremistgruppe». I sommer møtte flere Proud Boys-medlemmer ofte opp med skuddsikre vester, balltre, batonger og skytevåpen under Black lives matter-protestene.

Selv omtaler gruppen seg som en broderlig organisasjon som står for «vestlig sjåvinistisk». Dette er en idé om at menn og vestlig kultur er under angrep fra en liberal venstreside. Kvinner får ikke være med.

Store deler av Washington DC er stengt ned som en konsekvens av demonstrasjonene. Mer enn 30 gater rundt Det hvite hus, Kongressen og Høyesterett skal være avstengt, skriver NBC4 Washington.