Fly nødlandet etter bombefrykt

Den bombemistenkte mannen i Sverige er løslatt av politiet. Han ble pågrepet etter at et pakistansk passasjerfly ble tvunget til å lande i Stockholm av frykt for at det kunne være eksplosiver ombord.

Se video:

Først etter ti timer kunne flyet ta av igjen.

Av de 273 passasjerene var det en som ikke fikk ble med videre. Han ble pågrepet av svensk antiterror-politi da han gikk over rullebanen sammen med de andre passasjerene.

Mannen var mistenkt for å ha sprengstoff på seg, men ifølge Janne Hedlund i politiets nasjonale innsatsstyrke (den svenske beredskapstroppen) ble det ikke funnet sprengstoff på ham.

Politiet fant heller ikke noe annet som underbygget mistanken mot ham og lørdag kveld ble han løslatt, melder den svenske påtalemyndigheten i en pressemelding.

Svensk antiterrorpoliti gjorde klar utstyr for å storme flyet, men det ble ikke nødvendig. FOTO: FREDRIK PERSSON/AFP

Flyet fra det pakistanske selskapet PIA var opprinnelige på vei fra Canada til Pakistan, da det lørdag klokken 07.30 måtte lande på hovedflyplassen Arlanda utenfor Stockholm, opplyser pressesjefen på Arlanda. Årsaken var opplysninger fra canadisk politi om at en av passasjerene kunne ha fått med seg sprengstoff om bord.

Klokken 09.30 startet evakueringen av passasjerene, sier politiets pressetalsmann Kjell Lindgren til Expressen.se.

De 273 passasjerene gikk rolig mot tre ventende busser. Det var da den mistenkte ble pågrepet.

— Han var litt irritert, men veldig rolig, sier innsatssjef Stefan Rådman. Mannen er i 30-årene og av pakistansk opprinnelse.

- Rolig

Klokken 09.20 kjørte fire kjøretøy fra den nasjonale innsatstyrken frem til flyet. I tillegg ble tre gule busser kjørt ut.

Ifølge politiet har passasjerene ombord i flyet neppe vært klar over trusselen.

— Det tror jeg neppe de er klar over. Da hadde det nok ikke vært så rolig som det er om bord der nå, sier Janne Hedlund til VG Nett .

Krisehjelp

De evakuerte passasjerene skal få profesjonell oppfølging.

– Passasjerene kommer til å få tilgang på krisehjelp. Vi har rutiner rundt hvordan vi jobber med dette, sier pressesjefen ved Arlanda, Anders Bredfell.

Se evakueringen i videoen øverst.

- Varslet Norge

Den svenske flyredningssentralen opplyser til Expressen at canadisk politi slo alarm da de mottok informasjon om at den aktuelle passasjeren kunne ha fått med seg sprengstoff om bord.

Ifølge Stefan Johanson ved flyredningssentralen skal politiet i Canada ha fått informasjon om at det finnes en person på flyet som kan ha en bombe på seg eller i vesken.

Politiet i Canada varslet norske luftfartsmyndigheter, som igjen varslet svensk politi, bekrefter pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, overfor Aftenposten.no.

- Sjekket inn

– Personen skal ikke finnes på lister over personer som ikke kan fly. Vedkommende sjekket inn sin bagasje og gikk gjennom vanlige sikkerhetskontroller, opplyser til Stefan Johansson ved flyredningssentralen.

Politiet sperret av en rekke veier utenfor området på flyplassen der flyet ble stående. Det førte til enkelte problemer for folk som skulle komme seg fra hoteller i nærheten til flyplassen i morgentimene.

Den øvrige trafikken på Arlanda skal ikke ha blitt nevnevedig berørt av lørdagens hendelse.

Ifølge Dagens Nyheter kom meldingen om trusselen rett før klokken 7 lørdag morgen.

Fløy til Manchester

Passasjerflyet tok av fra Arlanda klokken 17 og satte kursen for Manchester i Storbrittania, melder svenske medier.

I Manchester skal besetningen på flyet skiftes ut før de utvilte pilotene tar det opp i luften igjen for å fly til Pakistan.

Saken oppdateres

Passasjerene ble evakuert ut i ventende busser på Arlanda. Da den mistenkte mannen gikk av, ble han pågrepet.
Svenske spesialstyrker i aksjon på Arlanda flyplass.