Verden

Et forbud mot muslimer inn i USA er et godt forslag hvis du spør folk her i Syria

John Jenkins snakker med Ronnie Cordin i den lille butikken i landsbyen Syria i delstaten Virginia. Stedet ligger omtrent en to timers kjøretur unna hovedstaden Washington.

SYRIA, VIRGINIA: Innbyggerne i denne landsbyen liker Donald Trumps forslag om å stenge grensene for folk fra navnebroren i Midtøsten og andre muslimer.

  • Mary Jordan, The Washington Post

I motsetning til sin fjerne, geografiske navnebror, har ikke dette Syria noen muslimer. Det er en pen landsby med ørret i elvene og svartbjørn i skogen. Mange av dem som bor her, jubler for en av Donald Trumps mest utskjelte forslag: et forbud mot muslimer.

Etter angrepet i Orlando, som med 49 drepte er det blodigste i amerikansk samtidshistorie, har debatten blusset opp igjen. Og Trump har gjentatt at han vil hindre at muslimer kommer til USA.

Det til tross for at gjeringsmannen i Orlando var født i New York, var amerikansk statsborger og hadde bodd hele sitt liv i USA. Men han var muslim, og foreldrene hans hadde innvandret fra Afghanistan. I presidentvalgkampen er også flyktningkrisen og flyktninger fra Syria et hett og omstridt tema.

Vil ha innreiseforbud

Laurie Richards sitter i kassen i dagligvarebutikken. Hun tenker på samme måte som de andre: Hun liker ikke alt Trump sier og gjør, men akkurat nå er det riktig å snakke om et midlertidig forbud mot at muslimer får komme til USA. Islamistiske fanatikere, som sto bak terrorangrepene 11. september 2001, fortsetter å begå drap, fra Brussel til San Bernardino i California. Et innreiseforbud lyder fornuftig, sa hun til Washington Post før angrepet i Orlando.

– Om jeg tror han blir perfekt som president? Nei, svarer 43 år gamle Richards.

Men hans provoserende tanker, som for eksempel om en gigantisk mur ved grensen mot Mexico, viser en «holdning», sier hun. Den holdningen forteller henne at Trump fatter det, at han forstår det store problemet og er åpen for drastiske løsninger.

Bredere støtte enn ventet

Av alle Trumps ideer ser hans kritikere på forbudet mot muslimer som en særlig grov avsporing.

Med 1,7 milliarder muslimer i verden, tar forslaget sikte på å utestenge nesten hver fjerde innbygger på planeten. Det er blitt kalt rasistisk, grunnlovsstridig og ugjennomførbart. Demokratenes Hillary Clinton har sagt at ideen er «skammelig» og «farlig».

Donald Trump har sagt at han ønsker å stanse alle muslimer som vil komme til USA. I denne videoen kan du se noe av det han har sagt om muslimer siden 2011:

Like fullt viser det seg at utspillet har bredere støtte enn mange av Trumps kritikere hadde regnet med. På landsbasis svarte 64 prosent av republikanske velgere i en meningsmåling for TV-selskapet ABC og the Washington Post at de er enig i et forbud. Det gjorde også 45 prosent av uavhengige velgere – og 26 prosent av demokratene.

I Syria i Virginia, en viktig delstat som heller til republikanerne, er det nettopp forslaget om et muslim-forbud som samler folk bak Trump. Det er et typeeksempel på en av de viktigste kvalitetene ved Trumps kandidatur: Hans popularitet er vokst og holder seg stødig, ikke på tross av hans ekstreme retorikk, men på grunn av den.

Like forvirrende for Trumps fiender er kanskje det faktum at mange av hans tilhengere ikke tar ideen bokstavelig.

  • Lar du deg fascinere av sirkuset som omgir amerikansk politikk?  Da bør du lese denne saken om presidentdebatter: Seks minneverdige debattøyeblikk fra amerikanske valgkamper

De oppfatter den som et retorisk hint om at han vil endre ting. Dette gjør det mer komplisert for Clinton når hun skal forsøke å bygge opp en kontrast til Trump.

Blir neppe satt i verk uansett

Mange sier at det gir liten mening i å bry seg for mye om utspill som kommer under valgkampen, fordi kandidatene sjelden følger dem opp når de kommer i posisjon, spesielt i tilfeller der et nytt tiltak må godkjennes i Kongressen.

Laurie Richards, for eksempel, sier hun ikke tror det kommer noe forbud, akkurat som hun vet at Mexico aldri kommer til å betale for muren Trump snakker om å bygge mot sør. Men hun sier ingen annen kandidat forteller henne det hun tenker: at praktisk talt hvem som helst i dag kan slå seg ned i USA, og dette bør det bli en slutt på.

Greg Garrett (fra venstre), Toni Garrett og Connie Knighting småprater utenfor inngangen til butikken Syria Mercantile.

Donald Trump er ingen engel, sier hun mens hun slår inn en sandwich med egg og salat til 3 dollar for en kunde her i hjørnebutikken som har alt fra melk til geværfutteral. Faktisk, sier hun, er Trump noen ganger fiendtligsinnet og vulgær, og hun liker ikke hans krasse uttalelser om kvinners utseende.

– Jeg kunne gi ham en karakter også, og han har ikke det beste utseende en mann kan ha!

Men inntil den dagen da regjeringen kan gi en 100 prosent garanti for at den kan skille ut islamistiske terrorister, burde det komme et innreiseforbud, sier hun. Sikkerhet er prioritet nummer en her i Syria, og mange tenker som kassadamen.

Folk holder kortene tett til brystet

Spør Trumps velger om Clinton, eller vise versa, og de typiske ordene velgerne bruker er «gærning» og «løgner». I en landsby med bare 200 innbyggere sier mange at det er best ikke å snakke om valget i november.

– Jeg ønsker ikke å komme opp i noen diskusjon, jeg vil bare selge plantene mine, sier Molly Sanford, som sitter og løser kryssord utenfor Hollerfolk gartneri. Omgitt av ringblomster og begoniaer snakker hun villig vekk, men ikke for høyt, om hvor latterlig tanken på et forbud mot muslimer er.

Molly Sanford er en av eierne av gartneriet Hollerfolk.

– Forby folk fra en viss religion i et land som er grunnlagt på ideen om trosfrihet?

Mer forunderlig enn det han sier er at han har så mange tilhengere, sier hun og rister på hodet.

– De av oss som er for Hillary, eller som er demokrater, vi må ha et hemmelig håndtrykk, legger hun til.

15 kilometer videre nedover veien, i Madison, er apotekeren Willie Lamar ordfører. – Det er så ekstreme ytterpunkter i dette valget, sier han, så det er smart å styre samtalen i medisinutsalget hans i en annen retning enn politikk.

– Folk holder meningene sine tett til brystet. Jeg har noen veldig gode venner som mener noe helt annet enn jeg, og jeg vet jeg ikke kommer til å endre deres oppfatning. Og de vil ikke endre min.

Willie Lamar hjelper kunden Carey Amberger i apoteket i Orange i delstaten Virginia.

Lamar er ikke knyttet til noe parti, og sier han ikke har bestemt seg for hvem han vil stemme på. Men muslimforbudet, og andre tanker om grensen mot Mexico som Trump har foreslått, er ikke særlig levedyktig, sier han.

Men folk gir ham honnør for å snakke om temaer som det er nødvendig å ta opp.

– At folk tar muren eller muslim-forbudet bokstavelig, er like uhyrlig som at Trump tror han kan gjennomføre det. Det er en retorisk kommentar, mener apotekeren.

Om metodene er gjennomførbare, eller om det er noe fornuft i dem, har lite med saken å gjøre. Trump har rett i at grensesikkerhet er et viktig spørsmål, men å forby folk basert på religion er uamerikansk, synes Lamar.

Skeptisk til Washington

Tusener av mennesker kjører gjennom Syria hver dag om høsten, når Blue Ridge-fjellene eksploderer i farger og landsbyen byr på eplesmør, bluegrass-musikk og hopping i høyet. Men for det meste er det et roligere sted der den føderale regjeringen ikke er mye likt, i motsetning til Washingtons nærmere forsteder.

Melkebønder liker ikke å bli fortalt av føderale myndigheter at de må gjerde inn kuene sine så de ikke forurenser elvene i nærheten. Og Jimmy Graves er ikke glad for at han fikk pålegg om å bygge en mekanisk heis til 6000 dollar i svømmebassenget sitt, for at funksjonshemmede skal kunne bruke det.

– Jeg måtte installere den for fire år siden, og hittil har ingen brukt den, sier den 79 år gamle eieren av det kjente feriestedet Graves Mountain Lodge. Han forteller at onkelen hans var blant nybyggerne i landsbyen som hentet navnet «Syria» fra Bibelen for hundre år siden.

Jimmy Graves eier feriestedet Graves Mountain Lodge. Han sier at han støtter Trump i kampen om å overta for Barack Obama i Det hvite hus.

Washington har ikke løst to viktige oppgaver for innbyggerne her: Mobiltelefondekning og en vei frem til Shenandoah nasjonalpark, noe som ville brakt flere turister til stedet.

Likevel er folk mer opptatt av hvem som skal innta Det hvite hus enn ved de fleste tidligere valg. Det vakte oppsikt her i desember da Donald Trump foreslo et «total og fullstendig stans i innreise til USA for muslimer, inntil vårt lands representanter kan finne ut hva f… det er som foregår.»

I forrige uke, etter at utenlandske ledere fordømte Trumps forbud, blant dem Londons nye muslimske borgermester, sa den sannsynlige republikanske kandidaten at det vil bli unntak, og «ideelt sett» vil forbudet ikke bli stående lenge, «bare inntil vi får funnet ut ting.»

Muslimer for Clinton

En times kjøretur fra Syria sier lederne i det voksende muslimske samfunn nord i Virginia at måten Trump snakker om islam på er intolerant og skremmende, enten han har tenkt å gjennomføre forbudet eller ikke.

Mange i den delen av staten applauderte Clinton da hun sa:

– Det er ikke i tråd med våre verdier, det gir oss ingen effektiv beskyttelse og det spiller ballen rett i hendene på terroristene.

Men rundt i denne landsbyen med sine hvitmalte kristne kirker er det mange som støtter Trump, og de ønsker forbudet han foreslår velkommen, selv om de sier det aldri vi gå gjennom i Kongressen – og heller ikke bør gjøre det.

Det som er viktigere, sier Jimmy Graves, er at folk hører en klar stemme som sier at landet må gjøre mer for «å holde ute folk som er upassende.»

Bearbeidet og oversatt til norsk av Aasmund Willersrud og Tarjei Kramviken. Norsk enerett: Aftenposten

Les mer om

  1. USA-valget 2016